shareit

Някога хората са издълбавали ряпа вместо тикви за Хелоуин

| от |

Днес издълбаването на тикви като фенери за Хелоуин е едно от класическите занимания преди празника. През 19 и началото на 20 век обаче, за същата традиция доста по-често се е ползвала ряпа (поне в Ирландия и други келтски нации).

Тази дейност е част от Сауин (или Самайн), древен езически фестивал, който отбелязва края на лятото и началото на келтската нова година и предстоящата дълга зима. (Samhain се превежда от галски като „края на лятото“) Празникът започва при залез слънце на 31 октомври и продължава до 1 ноември като помага да се направи прехода от есенното равноденствие към зимното слънцестоене. През тези два дни древните келти вярват, че завесата между живота и смъртта е най-тънка, което позволява на духовете да бродят свободно между двата свята.

Келтите подхождат към този повратен момент с очакване, но и със страх, защото се притесняват, че случайно ще срещнат своенравни феи, чудовища или духовете на предците си. Едно особено зловещо същество е Стинги Джак, за когото се твърди, че е „измамил дявола за собствена парична печалба“, както пише Сидни Гранън за Encyclopedia Britannica. Поради това Бог му забранил да отиде на небето, а дяволът му забранил да отиде в ада, което го принуждава да „броди по земята за вечни времена“.

За да се предпазят от Стинги Джак и други духове, хората на Британските острови започват да издълбават лица на различни зеленчуци, особено ряпа, но в някои случаи картофи, репички и цвекло. Те след това поставят запалени свещи вътре в тях, подобно на тиквените фенери на съвременния Хелоуин. Хората вярвали, че поставянето на тези своеобразни фенери пред домовете им или носенето им с тях ще ги предпази от наранявания, като същевременно ще предложи и светлина, която да им показва какво има в тъмното.

„Металните фенери по това време са доста скъпи, така че хората си издълбават зеленчуци и ползват тях“, казва Нейтън Манион, старши куратор в EPIC: The Irish Migration Museum, за National Geographic миналата година. „С течение на времето хората започват да издълбават лица и различни форми, за да позволят на светлината да блести през дупките повече, без все пак да загасят.“

Според Сара Мак Доналд от Catholic News Service, Националният музей на Ирландия съхранява гипсова отливка на една такава резбована ряпа „с гневно лице“ в своята колекция. Можете да я видите на основната снимка горе.

„Записите, които имаме за оригиналния фенер от Донегал, показват, че е дарен през 1943 г. от учителка в село Финтаун, която казва, че го дарява, защото никой вече не прави този тип фенери, въпреки че е традиция в района“, казва Клод Дойл от отдела за ирландски фолклор в Националния музей на Ирландия пред CNS. След това кураторите правят отливка на „призрачната ряпа“, която датира от началото на 20 век.

Samhuinn Wikipedia editathon at University of Edinburgh editathon - 31st October 2016 - 05

Резбованите зеленчуци обаче са само един от аспектите на празника. Празнуващите също палят огньове и носят със себе си храна и напитки, които да използват като подкуп, ако се натъкнат на някой дух през нощта (звучи ли познато…). Обличането на костюми е обичайна практика по време на това шумно събитие, предвещавайки днешната традиция. Освен това, пише Кирстин Фосет за Mental Floss, „Келтските свещеници [или друиди] практикуват ритуали за гадаене и провеждат обреди, за да държат духовете настрана – но тъй като те не поддържат писмени записи, много от тези практики остават забулени в мистерия.“

През вековете Сауин се трансформира във Вси светии, вечерта преди 1 ноември – това, което днес в някои държави се нарича Хелоуин. Но практиката на издълбаване на фенери, макар и в малко по-различна среда, си остава – и остава емблематична част от вълнуващия есенен празник.

„Хелоуин е един от малкото фестивали в календарната година, който все още се практикува по същия начин, както преди поколения“, казва Дойл в изявление на музея. „Преди електричеството провинцията е много тъмно място, което добавя към ужаса на фестивала.“

 
 
Коментарите са изключени за Някога хората са издълбавали ряпа вместо тикви за Хелоуин

Повече информация Виж всички