shareit

Най-забележителните фестивали по света

| от |

La Tomatina, Буньол, Испания

За първи път проведен в средата на 40-те години, този фестивал днес привлича хиляди хора в Буньол във Валенсия, които искат да се включат в масова битка с домати, като понякога участниците стигат до около 50 000 души. От 2013 г. обаче е въведена билетна система, за да се ограничат до 20 000.

Има редица теории за начина, по който фестивалът започва: те включват слухове за местна битка с храна, за човек, който хвърля домати по време на карнавал и така започва масов бой, и конфликт между хора от различните социални класове. Какъвто и да е произхода му, фестивалът става много популярен сред местните хора много бързо и се превръща в ежегодно събитие.

Той започва в 11:00 часа, когато големи камиони, пълни с домати, пристигат в центъра на града – Плаца дел Пуебло. Традиционно битката не започва, докато някой не се качи на висока дървена кула и не вземе гигантско парче шунка на върха й. Днес обаче това е доста голямо предизвикателство и рядко посетителите дочакват то да се случи, за да започнат боя с домати. Вместо това в центъра на града се изстрелват водни оръдия, а участниците имат точно един час, за да хвърлят колкото се може повече домати по останалите.

Франсиско Франко (испански генерал и диктатор на Испания от 1939 до 1975 г.) се опитва да забрани фестивала по време на диктатурата си, тъй като твърди, че той няма религиозна връзка. Въпреки това, след смъртта му през 1975 г., La Tomatina отново започва да печели голяма популярност сред местните хора.

Ivrea carnevale

Битката с портокалите, Иврея, Италия

Легендата разказва, че този странен фестивал произхожда от 12 или 13 век в северозападна Италия. Предполага се, че тираничен лорд, вероятно маркиз Уилям VII от Монферат (въпреки че някои източници твърдят, че участва и Раниери Биандрате), се опитва да изнасили дъщерята на мелничар в нощта преди сватбата й като начин да демонстрира своето така наречено „правото на господаря“ над дъщерите на крепостните селяни.

По време на борбата, продължава историята, дъщерята намира оръжие и обезглавява лорда. В резултат на това жителите на града се освобождават от неговата тирания, но все пак трябва да вземат оръжие и защитават града от стражите на покойника, които се опитват да наложат влиянието си върху хората след неговата смърт.

След това е организиран ежегоден фестивал за отбелязване на смъртта на господаря и усилията на гражданите, които защитават града си. Днес фестивалът започва с група хора, облечени в броня, които се движат по улиците на града с конски каруци. Те репрезентират стражите на лорда и съответно се заливат с портокали от очакващите ги тълпи. След това девет отбора от около 4000 души участват в масова „битка“ по улиците, където се замерят с 500 000 килограма портокали.

Традиционно в битката се използва боб, но през 19 век портокалите го заместват като символи на отсечената глава на господаря.

Colacho salto danzantes 03250

Фестивала с прескачане на бебета, близо до Бургос, Испания

Може би най-необичайният фестивал в този списък е испанският фестивал за прескачане на бебета, който произхожда от 20-те години на 17 век. Наричан El Salto del Colacho или „скокът на дявола“, фестивалът включва малък брой бебета на възраст под 12 месеца, които са положени на матрак в средата на центъра на града. След като бебетата се подредят, мъже, облечени като дяволи в жълти и червени костюми, ги прескачат.

Фестивалът се провежда всяка година в чест на католическия празник Корпус Кристи (Corpus Christi), който се провежда между края на май и средата на юни. Целия празник традиционно се вижда като защита на децата от болести, зли духове и грях и се смята, че помага за дълъг живот.

Фестивал в Байройт, Байройт, Германия

Откакто започва през 19 век, музикалният фестивал в Байройт се смята за един от най-ексклузивните оперни фестивали в Германия и днес много любители на операта резервират билетите си месеци преди събитието.

Фестивалът се провежда за първи път през 1876 г., за да позволи на композитора Рихард Вагнер да покаже творчеството си пред по-широка публика. С помощта и покровителството на Лудвиг II от Бавария се твърди, че така Вагнер успява да популяризира своите композиции пред почитателите на музиката и стане разпознаваемото име, което е днес. И без подкрепата на краля Вагнер никога не би успял да завърши прочутия си цикъл от четири опери „Пръстенът на нибелунга“, който оставя своята трайна следа в оперната история.

От самото начало на фестивала в Байройт присъстват най-висшите членове на германското общество и той става популярен сред световния елит, като Лудвиг II, кайзер Вилхелм I и Дом Педро II от Бразилия присъстват на ранните представления.

Фестивалът става още по-популярен по време на диктатурата на Адолф Хитлер. Отбелязвайки 50-годишнината от смъртта на Вагнер, Хитлер нарежда фестивалът в Байройт да следва нова тема на „Вагнер и новата Германия“.

 
 
Коментарите са изключени