shareit

Най-голямата писмена енциклопедия в историята – 1 000 000 страници

| от |

„Енциклопедия на Юнле“ е завършена през 1408 година и е почти 1 милион страници. Пълното име на произведението е „永樂大典“, което в превод означава „Енциклопедия в годините на управление под девиза Юнле“. Тя е поръчана от император Юнле от династията Мин в Китай, който иска да събере на едно място всичко, което китайските учени знаят до този момент. Към днешна дата тя не само е най-голямата писмена енциклопедия в историята, но е и една от първите. Тя държи рекорда за най-голямата обща енциклопедия в историята на света (писмена или не) до 9 септември 2007 г., когато Уикипедия я задмина. В този момент Уикипедия има около два милиона статии.

Колкото и впечатляващ проект да е Уикипедия, изписването на ръка на около един милион страници текст на китайски като по-голямата част от информацията трябва да се събере от всички краища на държавата и то през 1400 г., е доста по-впечатляващ подвиг. Завършената енциклопедия се изчислява, че тежи около 40 тона и заема около 1400 кубически метра пространство. Тя също така включва 22 937 глави в 11 095 тома с общо 917 480 страници. Произведението съдържа също и много хиляди безупречни рисунки, рисувани отново на ръка. Най-впечатляващото от всичко е, че в енциклопедията има над 370 милиона китайски символа общо и всички те са написани от около 2000 учени само за 17 месеца, като целият обхват на проекта, включително събирането на информация, отнема само пет години, от 1403 до 1408 г.

„Енциклопедия на Юнле“ е проект на император Юнле, който иска да събере всички ценни китайски знания в едно-единствено произведение. Изхождайки от около 8000 китайски текста, тя обхваща всичко – изкуство, астрономия, драма, геология, история, литература, медицина, наука, религия, инженерство, селско стопанство, философия и др.

Поради това колко мащабна е тази работа, тя не може да бъде лесно копирана, въпреки че първоначално идеята е да бъде отпечатана в много копия, които след това да се раздадат в различни краища на страната. Обаче размерът прави това непрактично. Затова има само три пълни копия – оригиналът от 1408 г. и две други. Второто копие е направено през 1557 г. под надзора на император Джаджинг, а след това е направено и друго, когато първите две са почти изгубени при пожар, който засяга почти целия Забранен град.

Forbidden city 07

Забраненият град е район на китайския императорски дворец в центъра на Пекин, Китай

Днес са известни само 400 от първоначалните 11 095 тома. Никой не знае какво се случва с оригиналната енциклопедия, но все пак има някаква надежда някой ден да бъде намерена в цялостта си поради факта, че изглежда томовете изчезват заедно. Останалите два екземпляра постепенно се разпръскват и в крайна сметка повечето от частите им са унищожени при пожар по време на Боксерското въстание през 1900 г. Най-големият останал фрагмент от Енциклопедията се помещава в Националната библиотека на Китай и съдържа 221 тома. Други големи съхранители на произведението са Американската библиотека на конгреса, която има 41 тома, и Обединеното кралство, което има 51 тома.

Siege of Peking, Boxer Rebellion

Боксерското въстание

Третата най-дълга компилирана енциклопедия в историята, след Уикипедия и тази на Юнле, е Френската енциклопедия. Първоначално тя се състои от 35 тома със 71 818 статии и 3129 илюстрации, а по-късно е разширен до 166 тома от над 1000 работници и 2250 сътрудници. Едни от по-известни сътрудници са Волтер, Русо и Монтескьо. Най-продуктивният от тях е Луи дьо Жокур, който написва 17 266 статии от 1759 до 1765, което прави по около 8 статии на ден.

„Енциклопедия на Юнле“ обаче е цели 12 пъти по-голяма от Френска енциклопедия. Но това не е учудващо като имаме предвид, че най-дългото художествено произведение някога също идва от източна Азия – романът в 40 тома „Токугава Иеясу“ на Сохачи Ямаока.

 

А името на император Юнле означава „вечно щастие“. Сред многото му постижения са и строежа на Забранения град в Пекин, ремонта на Гранд канала на Китай (или Великия китайски канал), който да осигурява на Пекин постоянна доставка на храни и други стоки, финансирането на няколко исторически морски пътешествия (според National Geographic (броя от май, 2004 г.) някои от корабите, използвани по време на тези морски пътешествия, са били сред най-големите плавателни съдове в света по това време) и внедряването в държавата на толерантност към различни религии и нации… Освен към монголците, които Юнле презира почти по всички параграфи като включително приема закони срещу всеки, който ги имитира по какъвто и да е начин – една от многобройните му цели е да изтрие всяка следа от монголците от Китай.

 
 
Коментарите са изключени