shareit

Музикални хроники: Жестоката трагедия на групата, която изпя Sweet Home Alabama

| от Тодор Ковачев |

Няма как да не сте слушали класическата американска рок група Lynyrd Skynyrd, най-малкото заради техните хитове Sweet Home Alabama и Free Bird, спечелили им място в Залата на славата на рокендрола.

Песните на възникналия в средата на 60-те състав са навлезли толкова дълбоко в рок канона, че е трудно да си представим, че някога не ги е имало. Но Lynyrd Skynyrd, смятани за най-великата група в жанра на южняшкия рок, всъщност имат трагична съдба, белязана от голяма трагедия точно в златните години на бандата.

През октомври 1977 г. чартърният полет, който превозва музикантите към концерт в Луизиана, се оказва със свършило гориво, разбива се и изгаря в гориста местност край Мисисипи. Дълги години не престават спекулациите и анализите около инцидента, довел до гибелта на трима от Lynyrd Skynyrd.

Сред загиналите на място са фронтменът Рони Ван Зант, китаристът и вокалист Стив Гейнс и сестрата на Гейнс, бек вокалистката Каси. Умират също двамата пилоти и човек от екипа на групата, а останалите музиканти претърпяват сериозни травми.

Само три дни по-рано се е появил петият албум на групата Street Survivors, родил хитове като That Smell и What’s Your Name. Оригиналната обложка на албума добива зловещ контекст, защото изобразява седмината от групата, обградени от пламъци – и феновете им се питат дали случилото се е било просто нещастна случайност или нещо предопределено.

През годините историческите архиви и свидетелствата на замесените разкриват колко близо са били Lynyrd Skynyrd до отбягването на фаталния полет.

Няколко години след създаването си, съставът вече се радва на известност в родния си град Джаксънвил, Флорида. Първият студиен албум добива платинен статут и скоро стадионите из Америка се пълнят с тълпи, пеещи заедно с Lynyrd Skynyrd хитове като Gimme Three Steps, Saturday Night Special и разбира се, Sweet Home Alabama, останала една от най-разпознаваемите песни на която и да е група в световен мащаб. На Lynyrd Skynyrd не им липсва признание в тези най-щастливи години в края на 60-те и началото на 70-те, а десетилетия по-късно сп. Rolling Stone продължава да ги нарежда в топ 100 на най-великите групи на всички времена.

gettyimages-85513003-594x594

Но защо се стига до трагедията и как се отразява тя на оцелелите от нея?

През 70-те шеметни успехи постига и една друга американска група, която всички познаваме – Aerosmith. Тогава Стивън Тайлър и компания също си търсят частен самолет, за да пътуват за концертите си, но имат съмнения относно конкретния самолет и екипажа му.

В автобиографията на Aerosmith от 1997 г., писана съвместно от всички членове на групата, се разказва как те инспектират самолета, когато заварват пилотите да пият уиски. Зародилите се опасения ги карат да продължат търсенето другаде и това се оказва решение, което спасява една банда и обрича друга. Когато Aerosmith подминават възможността, Lynyrd Skynyrd наемат вместо тях самолета и пилотите. Тревожните сигнали обаче не закъсняват.

Два дни преди фаталната злополука, Lynyrd Skynyrd са на същия самолет, когато виждат огромни пламъци да излизат от десния двигател. Това стряска музикантите и те се заричат в бъдеще да използват по-нова и по-добре поддържана машина. В трагичния ден пък няколко от членовете на групата, както и хора от екипа, смятат, че не е добра идея да се качват отново на самолета и предпочитат да откажат полета.

Сред най-обезпокоените са един от китаристите, Алън Колинс, и бек вокалистката Каси Гейнс, която загива. Певецът Рони Ван Зант обаче ги уверява, че каквото има да се случва, ще се случва – и ако е дошъл моментът им да си отидат, значи такава е съдбата им. Около три часа по-късно се случва голямото нещастие, за което в крайна сметка се установява, че вина носят пилотите.

И до днес мястото на катастрофата е популярна възпоменателна дестинация за феновете на Lynyrd Skynyrd, които се събират там, за да почетат загиналите.

Китаристът Колинс е един от оцелелите, но трагедиите продължават да го преследват до самия му край няколко години по-късно. Той основава две нови групи в следващите години в опит да продължи кариерата си, но неговата съпруга умира заради усложнения при бременност. Страдащият Колинс се отдава на алкохола и наркотиците. През 1986 г. катастрофира тежко със своя Форд недалеч от дома си и в инцидента убива новата си приятелка, докато самият той остава парализиран от гръдния кош надолу.

gettyimages-73995373-594x594

Три години по-късно се разболява от пневмония и умира на 37-годишна възраст.

Lynyrd Skynyrd обаче някак намират сили да продължат. Нещо повече, групата всъщност съществува и до днес.

След трагедията бандата прекратява дейност, но 10 години по-късно се завръща в променен състав, с четирима от оцелелите от катастрофата и с нов певец и водещ композитор – по-малкия брат на Рони Ван Зант Джони.

Един от китаристите Гари Росингтън остава единственият член на оригиналния състав, който свири в групата и днес. Пандемията прекъсна тяхното прощално турне и Росингтън призна, че те повече не смятат да обикалят по турнета, но все пак са готови да изнасят единични концерти.

А миналата година се появи игрален филм, разказващ историята на великата група и на самолетната катастрофа, прекъснала устрема им към върховете – още едно доказателство, че Lynyrd Skynyrd запазват своята популярност и своя култов статут в американската култура.

 
 
Коментарите са изключени