shareit

Музикални хроники: Веднъж басистът на Motley Crue отърка гениталиите си в лицето на пияния Слаш

| от |

Когато си рок звезда, мрачните изкушения често се оказват неустоими – и именно те през годините са потопили много от любимите ни музиканти.

Да изплуваш на повърхността, след като си затънал дълбоко в алкохолна и наркотична зависимост, е гигантско предизвикателство, което далеч не е по силите на всеки.

А да отбележиш 15 или 20 години на пълно изчистване от вредните влияния е още по-достойно за уважение – защото е постижение, каквото всичката слава или пари на света не могат да ти осигурят.

Китаристът на Guns N’ Roses Слаш не се нуждае от представяне, а вихреният му начин на живот още от ранните му години е всеизвестен.

Но той наскоро отбеляза 15 години без алкохол и наркотици, докато един от неговите съратници – лидерът на Motley Crue Ники Сикс, отпразнува цели 20.

За да разберем напълно значението на тези годишнини, трябва да припомним през какво са минали двете звезди на класическия рок.

Slash in 2008

Слаш е признавал, че се е напивал „до смърт“, след напускането на Guns N’ Roses в средата на 90-те. „Беше прекалено, бях напуснал групата си, развеждах се, минавах през всякакви гадости. Имах проблеми със звукозаписната компания. Беше класически рокендрол живот – но от лошата му страна“, разказва китаристът.

Той споделя също, че борбата му със зависимостта е продължила до 2005 г., когато вече е в супергрупата Velvet Revolver. “Отново тотално се омазвах и осъзнах, че нищо от това вече не ми напомня на времето, когато започвах да взимам наркотици. Бях много нещастен. Също и с алкохола, нищо вече не ме караше да се чувствам добре, затова реших да спра. Имах две деца, но живеех на хотел, защото не можех да бъда около тях. Стигнах до тотална криза и реших, че трябва да отида в някаква клиника, да се откъсна от всички за един месец и да се изчистя”.

Китаристът излиза от рехабилитация много щастлив и цялата енергия, която е влагал в саморазрушение, започва да насочва към музиката си. 

Преди да стигне до отрезвяващия етап обаче, той прекарва дълги години в съсипващо деградивно купонясване, включително и заедно с Ники Сикс. Слаш е част от партито, на което Сикс предозира с хероин през 1987 г. и даже за кратко е обявен за мъртъв.

В прочутите мемоари на Motley Crue The Dirt: Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band („Мръсотията: Признанията на най-известната рок банда в света“), Ники пише как почувствал, че напуска тялото си, докато лекарите от Спешна помощ са го водели към болница в Лос Анджелис.

„Опитах да седна и да видя какво се случва. Мислех, че ще е трудно да се вдигна, но за моя изненада се изстрелях нагоре, сякаш не тежах нищо. След това усетих как нещо ме хваща много нежно за главата и започва да ме дърпа нагоре. Над мен всичко беше искрящо бяло. Погледнах надолу и осъзнах, че съм напуснал тялото си…“ 

Nikki Sixx and Courtney Bingham 2010

За щастие, музикантът оцелява и успява даже да скъса с наркотиците – което е изключително значимо, защото свързаността му с тях датира още от детските години. Сикс е едва на 6, когато доведеният му баща му дава джойнт и уиски. Първият му досег с хероина идва през 1983 г., когато работи по втория албум на Motley Crue.

Малко по-рано той е претърпял автомобилна катастрофа и са му предписани болкоуспокояващи. Когато те свършват, басистът се обръща към хероина, първо за да успокои болките в рамото си, а после и заради болките от абстиненцията.

Скоро Ники Сикс минава на коктейли от алкохол, кокаин и хероин, поддържащи енергията му по време на турнетата.

„Колкото повече се друсахме, за толкова по-велики ни смятаха хората и толкова повече ни снабдяваха с всичко, от което имахме нужда, за да се надрусваме още повече. Всички наоколо се грижеха да затъваме и да затъваме“, разказва Сикс.

В най-интензивните години от злоупотребата си с наркотици и алкохол, Motley Crue и Guns N’ Roses правят общи партита, за които се носят легенди.

Барабанистът на глем рок бандата Томи Лий разказва за случай, в който с Guns решават да направят състезание по надпиване. „Седяхме Слаш и Дъф Маккагън срещу мен и Ники и обръщахме шотове на бара“, спомня си Лий. „Продължавахме и продължавахме, докато в един момент видяхме, че Слаш започва да повръща. Но казваше „Окей, продължавам…“

Надпиването не спира, докато Слаш не припада върху бара. Тогава Томи Лий и Ники Сикс решават безмилостно да се възползват от ситуацията, хващат китариста, внасят го в стаята му и го хвърлят на леглото. После отиват да вземат фотоапаратите си за моментни снимки, а Ники си събува гащите и поставя тестисите си върху брадичката на Слаш, докато Томи Лий снима. 

„На следващия ден шефът на охраната ни изряза пропуска за артисти на Слаш и му даде нов – като снимката вече беше тази с топките на Ники върху брадата му!“, смее се Лий. „Мисля, че направихме и постери и ги разлепихме навсякъде. Това го научи дали може да се състезава с нас по купонясване“.

Наред с веселите истории обаче вървят и кошмарните моменти. На косъм от смъртта не е е единствено Ники Сикс, но и самият Слаш – сърцето на китариста спира за осем минути след една от няколкото му свръхдози хероин.

А веднъж, когато е надрусан с кокаин и хероин на курорт в Аризона, Слаш съзира „сенки на чудовища“ под душа. Той чупи стъклена врата и нарязва ръката и крака си, след което започва да тича чисто гол и окървавен из курорта за ужас на останалите посетители.

Останалите в групата му се намесват и Слаш е пратен в рехабилитационна клиника.

Това са малка част от историите, в които той и Ники Сикс се замесват, но разбира се, героизмът им ни най-малко не е в тези постъпки, а в последвалото отрезвяване.

Най-хубавото е, че днес тези легенди продължават да правят музика, освободили се от кошмара на зависимостта.

 

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Веднъж басистът на Motley Crue отърка гениталиите си в лицето на пияния Слаш

Повече информация Виж всички