shareit

Музикални хроники: В Black Sabbath кокаинът беше над всичко, но той доведе до изхвърлянето на Ози

| от Тодор Ковачев |

Една от най-влиятелните групи в историята и пионер на хеви метъла не се нуждае от представяне.

Black Sabbath оставят велика музикална история зад себе си, но тя е сътворена в години на лудории, шантав живот и скандални постъпки, белязали криволичещия път на бандата.

Класическият състав на Sabbath, състоящ се от Тони Айоми на китара, Бил Уорд на барабани, Гийзър Бътлър на бас и Ози Озбърн на вокали, предизвиква раждането на цяла музикална вселена, каквато представлява метъл музиката.

Началото е в Бирмингам в края на 60-те и е свързано не само с много концерти и творчество, но и с активна злоупотреба със забранени субстанции. Предпочитаната дрога за Black Sabbath е кокаинът и покрай него се раждат повечето от най-шокиращите, скандални и култови истории, преживени и разказани от Ози и компания.

Бътлър е признавал, че при създаването на четвъртия албум на групата, повече пари са изхарчени за кокаин, отколкото за самите записи. Песента Snowblind е написана именно в чест на кокаина и бандата иска да кръсти така и албума, но тяхната звукозаписна компания не им позволява – затова изданието остава с безличното име Vol. 4.

Това обаче е нищо в сравнение с някой от най-скандалните истории от златните години на състава.

В периода, когато и четиримата най-жестоко злоупотребяват с кокаина, Бил Уорд често се превръща в мишена за останалите. Тони Айоми разказва, че веднъж подпалва барабаниста съвсем умишлено с помощта на бутилка бензин и се налага Бил да постъпи в болница с трета степен изгаряния.

В друг случай Ози Озбърн напръсква мъжкия атрибут на Уорд с аерозол и го отравя. Именно вокалистът се замесва в най-много възмутителни истории, а останалите не пропускат да ги споделят на аудиторията.

Айоми разказва как веднъж Озбърн решава да се изходи по голяма нужда в асансьора на хотел и докато го прави, асансьорът стига до първия етаж и вратата се отваря. „И Ози седи с гащи до коленете, а всички тези хора с кожени палта го гледат с широко отворени усти“, смее се Айоми.

В онези времена и четиримата са тотално извън контрол, а специално Ози консумира толкова много наркотици и алкохол и спи с толкова много фенки, че съвсем губи представа какво друго се случва около него. В бандата дори вече не осъзнават кой и откъде им носи наркотиците, но понякога правят поръчки по няколко пъти на ден, защото твърде бързо изчерпват количествата. Случва се дрогата даже да бъде доставена от частен самолет. При пътуванията си групата трябва някак да крие кокаина и за целта се пренасят неработещи китарни усилватели, натъпкани отвътре с торби с кокаин.

Друга изцепка на Озбърн се случва през 1972 г. в Ел Ей, когато след ударна доза наркотици му става топло и решава да включи климатика. Бутонът, който натиска обаче, се оказва полицейска аларма. „Взеха да идват полицейски коли и аз се заключих в тоалетната с всички наркотици, за да ги изшмъркам, преди те да са ги намерили!“, описва той в едно интервю.

Всъщност онзи период на записи в Лос Анджелис е време на безкраен хедонизъм по холивудски за Black Sabbath с непрекъснати партита с алкохол, наркотици и жени. „Отидохме там да правим записи и отседнахме в съща в Бел Еър. Всичко прерасна изцяло в пиене, друсане и секс“, спомня си Айоми. „Боже, много се забавлявахме в онази къща“.

Озбърна е този, който най-много се увлича по вредните навици, отчасти и защото не свири на инструмент и докато останалите изработват песните, той се отдава на още повече развлечения. В един момент певецът започва редовно да получава дупки в паметта си и да му се губят по няколко часа от всеки ден.

В същия период е и концертът на Black Sabbath в амфитеатъра „Холивуд Боул“, когато Тони Айоми за малко да умре от свръхдоза. Това не е всичко – китаристът за малко да бъде убит от побъркан човек, нахлул с нож чак до гримьорната на групата. Айоми напуска ядосан сцената по време на шоуто заради проблеми с китарния си усилвател, но изведнъж непознатият човек го напада и се опитва да го наръга.

Айоми е спасен от охраната, която задържа нападателя. Маниакът счита Sabbath за сатанисти и още преди концерта изрисува червен кръст на вратата на гримьорната им със собствената си кръв.

Някои от тези истории звучат плашещо, други може да се струват весели, но в пропадането на Black Sabbath няма нищо забавно.

Години по-късно от бандата признават, че кокаиновата им мания е поставила началото на края.

Стига се до изхвърлянето на Ози от групата, когато той става тотално неуправляем, не е в състояние да пее и изобщо не може да се разчита на него да допринесе по какъвто и да е начин за работата.

Фронтменът изчезва за големи периоди от време, а и когато присъства е безполезен и останалите осъзнават, че ако не го заменят с друг певец, няма как да правят музика и просто ще се разпаднат.

„Бил Уорд също беше пиян през цялото време като Ози“, обяснява Айоми. „Но разликата беше, че той не изчезваше от къщата и поне се разполагаше зад барабаните, когато групата решаваше да пробва някоя нова песен. А пък дори когато се прибираше, Ози беше прекалено разбит, за да пее“.

Естествено, самият Озбърн е дълбоко наранен от уволнението си от групата, макар че успява да развие успешна самостоятелна кариера и по-късно се завръща в Sabbath.

“Ще излъжа, ако кажа, че не се почувствах предаден от случилото се. Ние бяхме четири момчета, които бяха израснали заедно през няколко улици. Бяхме семейство, бяхме братя. И да ме уволнят, защото бях надрусан – това беше лицемерна глупост. Всички се смазвахме. Ти си надрусан и аз съм надрусан, но ми казваш, че съм уволнен заради това, как така? Защото съм малко по-друсан от теб ли?”

Най-хубавото е, че и четиримата от златния състав на Sabbath все още са живи, вече прехвърлили 70-те си години и оставили зад гърба си толкова много общи преживявания. Бандата официално прекрати дейност през 2017-а, след близо 50 години съществуване.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: В Black Sabbath кокаинът беше над всичко, но той доведе до изхвърлянето на Ози

Повече информация Виж всички