shareit

Музикални хроники: Сложният въпрос за сексуалността на Меркюри остава и 74 г. след рождението му

| от Тодор Ковачев |

Днес се навършват 74 години от рождението на Фреди Меркюри – недостижимия фронтмен, който няма как да бъде забравен.

За певеца на Queen сякаш всичко вече е казано и анализирано, но в неговия живот, завършил през 1991 г., остават и някои неизвестни.

Неизвестни, които няма как да се изяснят в годините след смъртта му и на моменти даже добиват още по-неясен вид. Филмът „Бохемска рапсодия“ от 2018 г., разказал в свободна интерпретация историята на Queen, допринесе за създаването на някои грешни представи за групата и за Меркюри – предимно във връзка с пресъздадената във филма кавга и разпадане на бандата (което не се е случило в истинската история на Queen).

Друг аспект от живота на музиканта с рождено име Фарук Булсара, който e широко коментиран, но остава не съвсем изяснен, е свързан с неговата сексуалност.

Меркюри никога не проявява желание да дискутира тази тема публично, но е добре известно, че през годините има връзки и с мъже, и с жени.

В един момент твърди, че е бисексуален, но е възможно да е гей, който просто се опитва да намери своето място в един все още хомофобски настроен свят.

Изпълнителят умира вследствие на усложнения от СПИН на 45-годишна възраст и изживява целия си живот във време, когато на хомосексуалните и бисексуалните обичайно се гледа враждебно.

ЛГБТ хората често се крият заради преобладаващите обществени послания, че е неприемливо да си нещо различно от хетеросексуален.

Родителите на Фреди, които са от индийски произход, изповядват зороастризъм – религия, разглеждаща хомосексуализма като някакъв тип преклонение пред демони. Затова легендарният музикант никога не обсъжда сексуалността си с тях, макар че през годините остава близък до своето семейство.

Даже веднъж родителите на Меркюри биват излъгани, че един от неговите любовници, живеещ в имението му, всъщност е просто градинар.

На младини Фреди се среща с жени и развива сериозна връзка с Мери Остин през 70-те. Двамата живеят заедно няколко години и дори се сгодяват, преди фронтменът на Queen да признае на жената до себе си, че е бисексуален. Нейният отговор е, че смята, че той всъщност е гей.

Въпреки неизбежната раздяла, Мери Остин остава сред най-близките хора на звездата чак до смъртта му.

Тя продължава да пътува с групата по турнета, Фреди я нарича единствения си истински приятел и любовта на живота си, а накрая ѝ завещава повечето си състояние.

Междувременно обаче певецът вече се среща с мъже и в един бар среща фризьора Джим Хътън. Именно с Хътън е последната сериозна връзка на Меркюри, това е и човекът, който остава с великия музикант до края на живота му.

Съществуват сведения, че певецът е продължил и някои кратки връзки с жени след раздялата си с Остин, но това си остава в сферата на клюките.

Разбира се, сексуалността на Фреди се проявява не само в любовния му живот и е част от идентичността на групата.

Именно фронтменът предлага на останалите да се кръстят Queen, дума, която по онова време се използва и като обидно определение за хомосексуалистите.

На сцената и в клиповете на бандата Меркюри носи облекла, които целенасочено размиват половите норми и допринасят за неговата несъмнена артистична уникалност.

Тъй като е звезда, на него му е позволено да разчупи някои стереотипи. Но все пак му се пада да живее във време, в което откритостта относно сексуалната ориентация може да навреди на неговата кариера и на цялата група. Преди всичко, Фреди цели музиката му да бъде чута и не би искал да отблъсне който и да е слушател – най-вероятно затова и предпочита да избягва публичното обсъждане на сексуалността си.

Остават неизвестни точните обстоятелства, при които той се заразява с ХИВ вируса, но знаем, че заразата се разпространява масово сред гей общността в Ню Йорк в края на 70-те и началото на 80-те. Това съвпада с периода, когато Фреди често посещава барове и нощни клубове и влиза в краткотрайни връзки с други мъже (по това време хората все още не са наясно как се разпространява вирусът).

С напредването на 80-те години, вече е очевидно, че доста хомосексуалисти се заразяват с болестта – заразени има и в обкръжението на певеца.

Той също показва признаци на заболяването и към края на десетилетието се потвърждава, че е ХИВ-позитивен.

Дори тогава Меркюри отрича информациите, че е болен и не потвърждава никакви сведения относно сексуалността си. С останалите от Queen е по-откровен, но на семейството си така и не обяснява заболяването си.

Една от причините за мълчанието му е тревогата как публичният му имидж и оставеното от него наследство ще бъдат повлияни от разкритието.

Фреди осъзнава, че в онзи период да признае заболяването си на практика означава и да признае, че е гей. Едва на 23 ноември 1991 г. излиза официално съобщение от него: „След огромното количество предположения в пресата, бих искал да потвърдя, че съм ХИВ-позитивен и имам СПИН. Смятах, че е правилно да държа тази информация в тайна, за да запазя поверителността на тези около себе си“.

И във финалното си изявление Фреди Меркюри не говори за своята сексуалност, а на следващия ден умира. В последния му час до него е Джим Хътън, а по думите на звездата, техните отношения са изградени върху „утеха и разбирателство“.

„Честно, не бих могъл да искам повече“, казва легендата за своя избраник, останал с него до последно.

 
 
Коментарите са изключени