shareit

Музикални хроники: Неразгаданата мистерия: Британи Мърфи и съпругът ѝ умряха на едно и също място в разстояние на 5 месеца

| от Тодор Ковачев |

Заглавията на 20 декември 2009 г. хващат всички неподготвени.

Как е възможно Британи Мърфи, обичаната 32-годишна актриса и певица, прочута с ролите си в „Баровки“, „Осмата миля“ и „Градски момичета“, да е мъртва?

По първоначални данни на световните медии, тя е припаднала в дома си в Западен Холивуд и е починала по-късно в болницата. А съдебен лекар от Лос Анджелис твърди, че смъртта е настъпила „по естествени причини“.

“Една ярка светлина, която осветяваше света, угасна завинаги, но ще остане в сърцата на тези, които Британи докосна”, пише нейното семейство в официално изявление. Но от самото начало изглежда, че в случая има нещо съмнително. През февруари излизат нови данни и като причина за смъртта се посочва пневмония, твърди се и че анемия плюс комбинация от лекарства са допринесли за фаталния изход.

Както се оказва, това е едва началото на мистерията.

gettyimages-104859997-594x594

През ноември 2009 г. Мърфи пътува до Пуерто Рико, за да снима филма The Caller, а нейният съпруг Саймън Монджак и майка ѝ Шарън Мърфи отиват с нея.

Тримата живеят заедно в холивудското имение на Мърфи, откакто актрисата се е омъжила за Монджак – загадъчен британски сценарист и режисьор, който е имал проблеми със закона и чиято любовна история с актрисата е доста озадачаваща, поне за външните хора.

Когато те пристигат в Пуерто Рико за снимките на филма, нещата веднага се объркват и още на първия ден участието на Британи в проекта е прекратено. Едното обяснение е, че тя сама напуска заради ужасните условия, при които се снима продукцията, а другото е, че е уволнена заради пиянското поведение на Монджак.

Двамата, заедно с майката Шарън Мърфи, остават на острова за ваканция, където Монджак и Шарън хващат стафилококова инфекция. На полета обратно към Ел Ей, Мърфи е принудена да прави на мъжа си сърдечно-белодробна реанимация, след като той твърди, че е получил лек инфаркт.

Накрая Британи Мърфи също хваща стафилококус ауреус и инфекцията я удря тежко. В средата на декември тя вече страда от ларингит и от анемия, но в продължение на цели шест седмици смята, че може да го преодолее сама и не търси медицинска помощ.

Simon Monjack and Brittany Murphy (Photo by Michael Bezjian/WireImage)

Британи най-сетне търси лекар в петък и си уговаря час за понеделник, но не оцелява през уикенда. Макар че е в ужасно здравословно състояние, в същото време тя се грижи едновременно за майка си (страдаща от невропатия, след като се възстановява от рак на гърдата) и за мъжа си, който има припадъци и го мъчи сънна апнея.

В своето имение за близо 4 млн. долара, купено от Бритни Спиърс, Британи е обзета от мрачно настроение и само една мисъл я крепи: възможността за ново начало в Ню Йорк.

Актрисата е израснала на Източното крайбрежие и се надява да се върне там, съпругът ѝ да си намери работа, а тя да се завърне към ролите в независими филми.

Но точно в онази декемврийска нощ, атмосферата е злокобна. Токът в имението угасва, Британи се чувства още по-зле и дишането ѝ се затруднява, устните ѝ посиняват. Тя взима куп лекарства като антибиотик, хапчета за мигрена и за кашлица, спрей за нос, антидепресант, лекарство против припадъци и други.

Скоро губи контрол, пада в банята и казва на майка си, че умира. Шарън Мърфи отчаяно звъни на 911, но вече е твърде късно.

В седмиците след трагедията Саймън Монджак е убеден, че Британи е починала от разбито сърце заради начина, по който е била третирана в Холивуд. Съпругът ѝ посочва за пример нейното изключване от анимацията „Весели крачета 2“ и разпространяваните слухове, че употребява наркотици.

В началото на 2000-те Британи рязко отслабва и таблоидите изразяват предположения, че тя е пристрастена към кокаина, но актрисата и близките ѝ винаги са го отричали.

Историята става още по-странна, когато пет месеца след нейната смърт Монджак умира в същото имение, и то по същата причина – остра пневмония и анемия.

gettyimages-79528606-594x594

Шокиращото съвпадение води до определени подозрения, но майката Шарън бърза да ги потуши: „С голямо облекчение казвам, че предварителните данни от аутопсията на Саймън бяха разпространени, така че медийните спекулации могат да спрат. Както и при дъщеря ми Британи, не става въпрос за никаква свръхдоза наркотици“.

Един от най-радикалните слухове гласи, че при смъртта си особнякът Монджак вече споделя леглото не с дъщерята, а с майката. Появява се мълва и че здравният отдел в Лос Анджелис счита за възможна причина за двата смъртни случая отровна плесен в къщата.

Въпросите продължават да са надвиснали над случая и след няколко години на сцената се появява бащата на Британи Мърфи Анджело Бертолоти. Той развива своя поразителна версия: „Имам чувството, че определено става въпрос за убийство… Да, отрова е, знам го“. Когато казва това, той вече е поръчал допълнителни токсикологични изследвания и твърди, че косата на дъщеря му е показала, че при смъртта е имало 10 тежки метала в организма ѝ.

Brittany Murphy and Simon Monjack (Photo by Mark Sullivan/WireImage)

Но бащата почти не е бил част от живота на Британи, която е отгледана от самотната си майка. Близостта ѝ с Шарън е всеизвестна, двете споделят весели характери и заразяваща бодрост. Шарън Мърфи бързо отрича обвиненията на Бертолоти в отворено писмо, определя ги като обидни и твърди, че взета проба от косата не е надежден източник за каквито и да е изводи.

“Тя беше моето дете и бяхме заедно през целия ѝ живот. Сега отново трябва да застана зад нея. Време е тези, които наистина я познавахме и обичахме, да предупредят тези, които искат да я експлоатират: Вашите лъжи няма повече да бъдат толерирани и докато съм жива ще продължат да бъдат разобличавани“, пише Шарън.

Бащата Анджело Бертолоти умира през 2019-а на 92-годишна възраст, но търсенето на истината не спира. Тази година се появи документалният филм Brittany Murphy: An ID Mistrery, който се разрови в случая, но не откри нови отговори, а единствено повдигна още повече въпроси.

Едно е сигурно: смъртта на Британи Мърфи е един от най-мистериозните подобни случаи в Холивуд и нищо чудно никога да не разберем цялата истина за него.

 
 
Коментарите са изключени