shareit

Музикални хроники: Когато Дейвид Боуи внесе кокаин в психиатрията и спаси Иги Поп

| от Тодор Ковачев |

Началото на януари е период, в който отбелязваме годишнина и от рождението, и от смъртта на незабравимия Дейвид Боуи.

За великия изпълнител сякаш всичко вече е казано и ни остава единствено да го почитаме като музикална икона, създател на вечни песни и хамелеон с винаги дръзки и знакови артистични превъплъщения.

Животът на Боуи обаче е не по-малко интересен от творчеството му и британецът е участник в безброй култови истории от най-бурните рокендрол десетилетия. Една от тях го събира заедно с известния холивудски актьор Денис Хопър в мисията да бъдат доставени наркотици на затворената в клиника пънк легенда Иги Поп.

Не само това, а и те го правят, докато са облечени като космонавти. Да, говорим за такъв тип история.

Действието се развива през 1975 г., когато разюзданият Иги Поп насила е вкаран в психиатрия заради все по-сериозната си наркозависимост. Певецът вече е започнал да съсипва напълно кариерата и живота си и за негово добро е решено да получи специализирана помощ. В моменти на такова падение човек обикновено няма много приятели, но като един от бащите на пънка, Иги се радва на верни другари като прочутия Боуи, Денис Хопър (звезда от „Волния ездач“) и друг забележителен и много прочут актьор от онова време, Дийн Стокуел, който почина съвсем наскоро.

Фактът, че са му приятели обаче не означава, че винаги му влияят добре. Те по-скоро допринасят за някои от най-вредните му навици. Групата на Иги The Stooges вече се е разпаднала и той напълно пропада покрай кокаиновата си зависимост, поддал се на изкушаващата среда в Калифорния. На няколко пъти ексцентричният фронтмен е арестуван за различни провинения и се оказва в съда със само две опции – да влезе в затвора или лекува зависимостта си в клиника.

Иги избира второто и в болницата е диагностициран с хипомания. Претърпява тежки промени в настроението, а френетичният му мозък постоянно го вкарва в нови роли, по-шантави и от превъплъщенията на добре познатия му Дейвид Боуи.

В книгата на Боуи „Златните години“ е описано как с Дийн Стокуел и Денис Хопър посещават Иги Поп в болницата, преоблечени като космонавти, напълно надрусани и крещящи „Искаме да видим Джими! Пуснете ни!“ (истинското име на Иги Поп е Джеймс Нюел Остърбърг). Такава рокендрол история няма как да не стане легендарна, но дали всичко в нея е каквото изглежда?

Според Иги, неговите посетители са допуснати от лекарите в болницата, защото са разпознати като едни от най-актуалните световни звезди. Персоналът просто е неспособен да ги спре. Влизайки при пациента, те незабавно споделят с него кокаина си, за да облекчат мъките му. „Да, изтресохме се в болницата с куп наркотици за него“, спомня си Боуи. „Това беше болница, в която наркотици не се внасяха, но ние си бяхме изгубили ума. Той не беше добре, само това знаехме. Решихме, че трябва да му занесем дрога, защото вероятно от дни не му бяха давали!“

Това наистина са времена, в които кокаинът за тях вече е не просто удоволствие, а необходимост. И колкото и култово да звучат подобни истории години по-късно, не бива да забравяме колко застрашаващи се оказват наркотиците за кариерите и живота на всички тези невероятни таланти.

За щастие, те успяват да се спасят от наркозависимостта, като самият Боуи има огромен принос за възстановяването на приятеля си Иги Поп. „Около 1975 г. вече бях тотално потънал в наркотиците и затова самоконтролът ми се беше изчерпал. Но все пак имах самосъзнанието да пристъпя към лечение в болница и оцелях с воля и с много помощ от Дейвид Боуи“, признава Иги.

„Оцелях, защото го исках“.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато Дейвид Боуи внесе кокаин в психиатрията и спаси Иги Поп

Повече информация Виж всички