shareit

Музикални хроники: Как Metallica нахлу с гръм и трясък в MTV с култовото си първо видео

| от Тодор Ковачев |

Късно вечерта през януари 1989 г., MTV пуска за пръв път видеоклипа към сингъла One на Metallica.

Макар че песента е трети сингъл от четвъртия албум на траш метъл титаните, това е едва първото видео, което групата прави в своята кариера. И то е осъществено на осмата година от възникването на Metallica.

С дължина над 7 минути, клипът съдържа семпли безцветни кадри на бандата, комбинирани с откъси от слабоизвестния филм Johnny Got His Gun.

Става въпрос за филм от началото на 70-те, разказващ за войник от Първата световна война, загубил всичките си крайници, лицето си и гласа си. Осъзнал страшната си съдба и обграден от ужасените доктори и сестри в болницата, той използва единствената част от тялото, която все още може да контролира – главата – за да изпрати съобщение на морзова азбука: „Моля ви, убийте ме“.

Видеото е доста странно и потискащо, но вкарва Metallica с гръм и трясък в MTV ерата и окончателно превръща четворката в глобална сензация.

Източниците не са единодушни по въпроса как се стига до използването на кадрите от филма във видеото. Според едни, албумът вече е излязъл, когато мениджърите на Metallica Клиф Бърнстейн и Питър Менш измислят концепцията. Според други обаче, Бърнстейн далеч по-рано препоръчва на фронтмена Джеймс Хетфийлд да прочете романа, на който е базиран филмът, за да се вдъхнови за текста на песента.

Metallica In Concert - Nashville, TN

Музикалният продуцент Флеминг Расмусен пък твърди, че групата вече е била закупила правата за Johnny Got His Gun още преди да започнат записите на албума. В онзи период Metallica вече има своите предани фенове по Западното крайбрежие и се превръща в сензация и без съдействието на MTV – но разбира се, появата в музикалната телевизия дава невероятно ускорение на процеса.

Бон Джоуви владееше света, а ние имахме нашето малко място в него, спомня си барабанистът Ларс Улрих. „Узряхме за идеята, че трябва да направим видео, защото това правиш, когато пускаш новия си сингъл. Веднага се съгласихме с идеята и даже бяхме развълнувани от нея“.

Първоначалните планове включват ангажирането на режисьора Уейн Ишам, фен на групата, чиито клипове за други изпълнители оформят облика на осемдесетарския хеви метъл. Но Ишам признава, че за него се оказва проблем да съчетае по адекватен начин откъсите от филма с кадрите как бандата свири песента в празен склад.

По-късно той реализира доста проекти на Metallica, като се започне от ерата на „Черния албум“ в началото на 90-те – но за този дебютен клип отговорността пада върху друг човек. Майкъл Саломон тогава е предимно монтажист, работил с Ишам по метъл клипове и създал като режисьор едва няколко кънтри видеа.

Четиримата от състава се оказват единодушни, че всъщност е преимущество да работят с неутвърден режисьор, който няма да промени тотално тяхната идея, а просто ще я доразвие. Операторът Бил Поуп е нает да заснеме как групата свири песента в склада, където четиримата изпълняват One цели 20 пъти. Поуп също въобще не се оказва случаен човек и по-късно работи по игрални филми като трилогията „Матрицата“ и втората и третата част на „Спайдърмен“ на Сам Рейми.

Операторът и Саломон са вписани като сърежисьори на One, макар че реално почти не общуват помежду си при направата на видеото. Саломон е принуден да се потруди доста при монтажа, натоварен със задачата да побере 111-минутния филм в 7-минутно видео, в което трябва да остане място и за кадрите с групата.

Самият филм се оказва изключително труден за откриване и режисьорът научава, че в Щатите изобщо не са останали копия от него. „Бяха открили едно скапано копие някъде в Италия, което дори нямаше субтитри, качеството беше ужасно“, спомня си той. Оттам Саломон създава три версии на клипа – оригиналната, дълга почти 8 минути, плюс една съкратена и една, която включва единствено кадрите с групата без епизодите от филма.

Днес е трудно за вярване, но тогава дори не е сигурно, че от целия труд ще има смисъл и че видеото ще стигне до ефир. „Не забравяйте, че никой не смяташе, че това ще бъде пуснато някога“, казва Саломон. „Това е банда, която има огромно количество фанатични последователи, но не е пускана в ефира. Те са просто едни непознати момчета с отдадени фенове“.

Видеото обаче наистина стига до MTV на 20 януари 1989 г., макар че не се вписва в останалата програма на телевизията с дължината си и с мрачната си тематика. Скоро клипът вече е въртян на сериозна ротация по MTV и помага на сингъла и албума да влязат в чартовете.

Metallica In Concert - Nashville, TN

Ларс Улрих си дава сметка, че безкомпромисният тон на песента и видеото им отваря много врати. „Оказа се, че има много, много, много онеправдани деца, които се нуждаят от тежка и мрачна музика. Явно тази вълна се задаваше, но никой не знаеше какво да очаква“.

Определено One е един от ранните примери за по-мрачна визия в ефира на MTV, предизвикала огромен успех и оказала се предвестник на тоталната промяна в началото на 90-те с избухването на гръндж жанра.

Metallica пък вече не е същата група, която упорито отказва да снима видеа и която печели феновете си без помощта на комерсиалните радиа и телевизии – дебютният клип променя всичко.

Месец след неговата премиера Metallica свири на наградите „Грами“ и макар че не получава награда (за сметка на Jethro Tull), големият скок става факт.

Четиримата култови музиканти с дълги коси вече не са прочути само на местно ниво, а са глобални суперзвезди – и им предстоят още по-велики достижения.

 
 
Коментарите са изключени