shareit

Музикални хроники: Един дезодорант, една луда нощ и геният на Кобейн раждат Smells Like Teen Spirit

| от |

Наскоро се навършиха 29 години от излизането на албума Nevermind, гарантирал на тримата от Nirvana вечно място в музикалната история.

Вторият албум на култовата гръндж група представлява нещо специално от първата до последната песен, но величието му си проличава в пълна степен още през откриващите пет минути, когато прозвучава Smells Like Teen Spirit.

Това е хитът, с който Nirvana и цялото гръндж течение достигат до масовата публика и който превръща Кърт Кобейн в глас на цяло едно поколение музикални бунтари.

KurtCobainHouse

Къщата на Кобейн, където е намерен мъртъв през април 1994 г.

Историята на песента е типичната за Nirvana и Кобейн история за поредица от случайности и недоразумения, съчетани с невероятен талант и щипка гениалност. Незабравимият певец, китарист и композитор, който умира трагично три години след появата на сингъла, признава, че при измислянето на Smells Like Teen Spirit е искал да създаде идеалната поп песен.

Основното му вдъхновение по това време, пролетта на 1991 г., са Pixies, една от групите с най-голямо влияние върху неговото творчество. „Чувствах се толкова свързан с тази банда… Използвахме тяхното чувство за динамика, за да сме първоначално спокойни и тихи, а после шумни и силни“, обяснява Кобейн.

Всъщност басистът на Nirvana Крис Новоселич от самото начало не е особчено запален по Smells Like Teen Spirit и изразява притеснение, че песента напомня твърде много на творчеството на Pixies. Когато Кърт представя новата си идея на другите двама, той все още разполага само с основния китарен риф и вокалите на припева, а Новоселич ги определя като „нелепи“.

Кърт обаче кара групата да свири безспирно основния мотив в продължение на час и половина и така структурата се избистря. Новоселич започва да свири рифа по-бавно и вдъхновява барабаниста Дейв Грол да измисли основния бийт.

За текста и неговото значение тълкуванията са безкрайни, но изглежда Кобейн цели да състави противоречив портрет на инди-рок революционерите, около които се подвизава в онзи период.

Заглавието на песента идва от една луда бунтарска нощ, прекарана заедно с неговата приятелка Тоби Вейл и нейната колежка от пънк бандата Bikini Kill Кейтлин Хана.

Кейтлин разказва как през август 1990 г. заедно с други „гневни млади феминисти“ събират кураж с бутилка канадско уиски и надраскват с графити входа на новия център за млади бременни жени, появил се в града.

„Там обясняваха на младите момичета, че ще отидат в ада, ако направят аборт“, обяснява Хана. Затова тя изписва със спрей „Фалшива клиника за аборти“ на входа, а Кърт Кобейн дописва с огромни червени букви: „Бог е гей“.

Когато мисията е изпълнена, те се връщат в апартамента на Кърт, а Кейтлин продължава с графитите и изписва на стената на стаята му „Кърт мирише на Teen Spirit“ (Kurt smells like Teen Spirit).

Teen Spirit е марка дезодорант, но по-късно певецът твърди, че не е запознат с нея при измислянето на песента, а въпросният надпис явно разпалва въображението му по друг начин. Той вижда в назования „младежки дух“ зов за революция.

„Кърт ми се обади шест месеца по-късно“, разказва Кейтлин Хана. „И ми каза „Помниш ли онази вечер? Написа едно нещо на стената ми… всъщност е много готино и искам да го използвам“.

Това поставя началото на текста, в който идеята за младежка революция е само загатната и по-скоро иронизирана (както самият Кобейн признава по-късно).


Smells Like Teen Spirit е една от последните песни, написани преди Nirvana да отпътуват за Калифорния за записите на Nevermind. Музикалният продуцент на групата Бъч Виг чува за пръв път новата идея на демо касета, пратена му от Кобейн със записана репетиция.

Виг си спомня, че качеството на този запис е ужасно.

„Кърт ми я представи, като ми каза „Eй, Бъч, имаме едни нови песни за теб и имаме също Дейв Грол, той е най-добрият барабанист в света!“. После започнаха да свирят Teen Spirit със скърцащата китара в началото, звукът беше толкова изкривен, че не чувах почти нищо. Но успях да чуя мелодията на Hello, Hello частта и акордовата структура. Въпреки че беше ужасен запис, бях много ентусиазиран“.

По-късно Бъч Виг успява да се наслади на песента на репетиция на триото и е зашеметен. „За пръв път чух Дейв Грол на живо и звучеше невероятно“, признава продуцентът.

Dave Grohl 1989

Дейв Грол

Идеята за тийнейджърска революция е подсилена от видеоклипа на Smells Like Teen Spirit, оказал огромно влияние върху облика на MTV през следващите години. Във видеото Nirvana свири на училищен концерт, който преминава в тотална анархия – и макар че текстът е доста неразбираем и несвързан, а пеенето не е никак членоразделно, посланието е категорично предадено.

Години по-късно Smells Like Teen Spirit остава всепризната като химн на „апатичните деца“ от поколението X и самоубийството на Кобейн и разпадането на Nirvana безспорно допринасят за още по-култовия статут, който песента добива през годините.

Нищо чудно да я срещнете в различни списъци с най-великите песни на всички времена и дори днес понякога да звучи като вече изтъркан и твърде често въртян по радиата ретро хит, не бива и за миг да подценяваме нейната значимост.

Защото именно Smells Like Teen Spirit изстрелва Nirvana към върховете, с нея гръндж музиката нахлува мощно и неотменно в мейнстрийма и дава нов ход на музикалната индустрия през 90-те.
И всичко това заради един грешно разбран надпис със спрей…

 
 
Коментарите са изключени