shareit

Музикални хроники: Джон Лоутън напусна Uriah Heep заради съпругата си, но успя да превърне July Morning в своята песен

| от Тодор Ковачев |

Миналата седмица България се сбогува с една от най-любимите си рок знаменитости – певеца Джон Лоутън.

Свързван преди всичко с британските фурии в класическия хард рок Uriah Heep и с баладата July Morning, Лоутън беше не просто голям вокалист, но и голяма личност, свързана изключително силно с България.

Музикантът се беше установил у нас, обичаше страната ни и ежегодно изпълняваше прочутата балада в първата юлска утрин на различни сцени из България.

Лоутън участваше в български филми, предавания и културни инициативи, а през 2012 г. записа албум с „Диана Експрес“. Беше водещ и на документалната продукция на СКАТ „Джон Лоутън представя…“, в която разказваше за миналото, традициите и обичаите на Бургас и други български градове.

От 2006 до 2015 г. July Morning неизменно звучеше на сцената край село Камен бряг, но първото идване на певеца у нас беше още през 2004 г., когато пя заедно с Б.Т.Р. по покана на тогавашния кмет на Каварна Цонко Цонев.

Концертите на Лоутън бяха станали неизменна част от чисто българската традиция за отбелязване на Джулай морнинг и самият той беше признал, че никъде другаде не е изживявал нищо подобно.

„Първият път, когато се случи, погледнах жена си и я питах „Можеш ли да ми кажеш защо ставам в 4:30 сутринта, за да направя концерт в 5:30 сутринта?“. Но когато го направих, осъзнах: „Ето затова е. Защото чувството е страхотно“, разказва британецът.

За дейността му в България са известни още доста факти и истории, но как въобще започва кариерата на Лоутън и как пътят му го отвежда до Uriah Heep?

Той е роден на 11 юли 1946 г. в Халифакс и още от ранно детство се насочва към пеенето. „Родителите ми винаги пускаха музика вкъщи. Баща ми беше голям фен на Хамонд органа и на хора като Джими Смит, така че израснах, слушайки всякакви типове музика, включително джаз“.

Uriah Heep

Лоутън започва да се изявява в Норт Шийлдс в началото на 60-те с групата The Deans и сменя няколко формации, преди да се премести в Западна Германия в края на десетилетието. Там получава предложение да стане част от култовата германска рок група Lucifer’s Friend, с която впоследствие записва общо 9 студийни албума.

Също в края на 60-те, но в Лондон, възниква Uriah Heep и от самото начало преминава през доста текучество в състава. През 1976 г. се налага възможно най-трудната промяна – тази на вокалиста Дейвид Байрън. Лоутън е препоръчан през общи познати и се вписва блестящо в по-тежкото звучене на Uriah Heep в сравнение с това на Lucifer’s Friend.

“Не знаех много за Uriah Heep преди да се присъединя. След като получих обаждане от Кен Хенсли, трябваше да си купя албума The Best of Uriah Heep, за да се запозная с музиката. И не мислих много за това, че трябва да заменя някой като Дейвид Байрън“, признава Лоутън.

Той бързо се утвърждава на новото място, но всъщност изкарва само три години в групата, между 1976 и 1979-а. Те обаче са сред най-силните в десетилетната история на все още съществуващата формация. И до днес една от песните, написани от Лоутън заедно с китариста Мик Бокс, Free ‘n’ Easy, се изпълнява на бис на концертите на Uriah Heep.

Мнозина вероятно не са запознати, че периодът на Лоутън в бандата е толкова кратък, а песента July Morning всъщност е композиция на кийбордиста Кен Хенсли (който пък почина миналата година) и е записана пет години преди Лоутън да се присъедини към групата. Първоначално July Morning е изпята от първия вокалист Байрън, който по-късно е изгонен заради алкохолизма си, довел до ранната му смърт през 1985 г.

А защо Джон Лоутън напуска Uriah Heep в края на 70-те?

„Беше комбинация от фактори“, разказва той. „С Кен Хенсли не се разбирахме добре, той също би го признал. В онзи конкретен период той имаше своите демони, свързани с наркотици и такива неща. И музикално не се стиковахме изобщо. Така че музикалните различия изиграха голяма роля, както и това, че взимах съпругата си на турнетата“.

„Винаги пътувахме заедно и това беше трън в очите им, защото те го караха по-рокендрол. Имаха си различни жени на различни места, така да го кажем. И това си стана проблем. Техните жени ги питаха „Щом жената на Джон Лоутън може да пътува с вас, защо и аз да не мога?“ Но просто останалите бяха от старата школа и тя повелява да нямаш съпруга, ако си рок звезда“.

Photo of John LAWTON and Ken HENSLEY and Trevor BOLDER and Mick BOX and URIAH HEEP and Lee KERSLAKE

По-късно през годините певецът няколко пъти пее отново с Uriah Heep по заместване, а отделно работи с някои от най-големите имена на рока като легендите от Deep Purple Роджър Глоувър, Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз и Иън Гилън.

Джон също така сформира GunHill, по-късно преименувана на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета из Великобритания и Европа.

Със съпругата му Айрис бяха приели Каварна за свой дом и през 2007-а си бяха купили апартамент в крайбрежната зона на града, на стотина метра от залива срещу нос Чиракман. Продадоха го десетилетие по-късно, когато Цонко Цонев вече не беше кмет и Каварна загуби облика си на център на рока и метъла.

В последните години здравето на музиканта беше влошено и според някои твърдения, той е бил болен от рак и е претърпял операция – макар че от Uriah Heep отрекоха това в официално съобщение.

Джон Лоутън си отиде малко преди да навърши 75 г., но остави огромна следа с музиката си конкретно в Източна Европа.

„Преди изобщо не бях наясно колко голямо влияние е оказала музиката на Uriah Heep върху Източния блок – не само България, но и Румъния, бивша Югославия и Украйна, чак до Русия“, признава веднъж той.

“В онези години музиката на Uriah Heep си беше пробив – заедно с Beatles разбира се, и с други като тях. Но Uriah Heep беше сред първите западни групи, които хората бяха слушали на нелегални плочи, бързо скривани от тайните служби, ако някой почука на вратата”.

И съм срещал много хора – от всякакви поколения – които са ми казвали: „Представа си нямате колко много означава тази музика за нас”.

 

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Джон Лоутън напусна Uriah Heep заради съпругата си, но успя да превърне July Morning в своята песен

Повече информация Виж всички