shareit

Музикални хроники: Денят, в който Джон Ленън срещна Пол Маккартни

| от |

Голяма част от историята на Бийтълс е малко мъглява, но за официално начало на групата се смята датата 6 юли 1957 г.

Джон Ленън, дребен китарист (местен калпазанин, чест крадец по магазините и егоцентрик на пълен работен ден) за година успява да свири на няколко местни концерта. Първоначалната група на Джон се казваше The Blackjacks и се състоеше от няколко негови приятели от училище. Скоро след това името й се сменя на The Quarrymen, в чест на тогавашното им училище, Quarry Bank High School.

Именно на 6 юли 1957 г. Джон и групата му свирят два пъти в църквата „Св. Петър“ в енорията на Вълтън. The Quarrymen свириха в коритото на камион за въглища, правейки по едно представление сутрин и едно привечер.

The Quarrymen в църквата „Св. Петър“

Пол беше поканен да види The Quarrymen от техен общ приятел. След първия концерт на групата, той се запознава с Джон, който, спомня си Пол, миришеше на нелегално купена бира. Човекът, който запознава двамата начинаещи музиканти, беше Иван Вон, който съвсем случайно е роден точно в същия ден като Пол (18 юни 1942 г.) След краткото представяне Пол изсвирва на Джон песента „Twenty Flight Rock“ от Еди Кокрайн.

Двамата бяха много впечатлени един от друг. Както казва Джон: „Изкефи ме“. Толкова много, че Джон предлага на Пол да се присъедини към новоизлюпената му група още на следващия ден. Ленън заяви, че е взел важното решение донякъде обезсърчително. „Аз бях кралицата“, каза Джон – далеч по-талантлив от колегите си. Но той знаеше колко талантлив е и Пол още от първоначалната среща – с очевидния талант и характер на Пол, безспорната му позиция като „лидер“ на групата би била застрашена или поне до известна степен намалена. „Трябваше да реша дали аз да стана по-силен или да направя групата по-силна“, спомня си Джон. За щастие на музикалните фенове по целия свят, Джон решава да „направи групата по-силна“.

Въпреки че Пол е поканен и приема някъде през юли 1957 г., той не се присъединява веднага към The Quarrymen. Пол и малкият му брат Майкъл трябваше преди това да заминат на лятно скаутско джамборе за следващите няколко седмици. Именно на това джамборе младият Пол прави и певческия си дебют, пеейки пред останалите скаути заедно с брат си.

На 18 октомври 1957 г. Пол Маккартни прави своя певческия си дебют и с Джон Ленън и тяхната вече обща група The Quarrymen. Този исторически момент се състои в местна танцувално барче „The Conservative Club“. Пол беше изключително нервен и по време на първата си солова песен, гласът му никак не е в топ форма, за голяма наслада на Джон, който се разсмива всеки път, когато Пол направи грешка.

Подигравките настрана, Джон и Пол скоро щяха да станат почти неразделни най-добри приятели. Двамата често се събират заедно след училище, отиват в пустата къща на Пол и слушат музика, говорят си и пълнят лулата на таткото на Пол с листа от чай и „пушат“.

Пол показа на Джон първата песен, която някога е писал „I Lost My Little Girl“. Това вдъхновява Джон да композира и така той създава първата си авторска песен, която има и подобно озаглавена „Hello Little Girl“. Скоро двете момчета започнали да правят песни заедно.

Пол държеше песните добре подредени в тетрадка. Двамата сключват пакт за цял живот да композират по този начин и запечатват пакта с ръкостискане. (Това ръкостискане беше единственото действително споразумение за писане на песни, което двамата имаха; те никога не са подписвали писмен договор като съ-композитори.)

Въпреки че както Джон, така и Пол продължават да композират песни сами, те никога не нарушават пакта си и всяка песен, независимо дали е солова или съавторска, получава лейбъла „Lennon-McCartney“, макар че в първия албум на Бийтълс, „Please Please Me“, песните бяха кредитирани като „McCartney-Lennon“. Но това би трябвало да е някакво изключението от правилото, тъй като малко по-силния характер и его на Джон се увери, че редът занатам ще е „Ленън-Маккартни“, както и стана. Дори и когато Пол написва напълно сам музиката за цял филм през 1966 г., наречен „The Family Way“, той все пак дава на партньора си Джон Ленън половината от заплащането.

С над 200 песни, подписани с „Lennon-McCartney“, създадени през следващото десетилетие, Джон и Пол щяха да станат най-обичаният и успешен екип за писане на песни в историята на поп музиката. И всичко благодарение на приятеля на Пол, който го насърчава да отиде да види The Quarrymen в тази съдбовна събота, 6 юли 1957 г.

 
 
Коментарите са изключени