shareit

Музикални хроники – Да застреляш идола си: Трагичната смърт на една любимка на Америка

| от |

Една от най-обичаните и най-продаваните латино изпълнителки в историята, Селена Кинтания-Перес е наричана „мексиканската Мадона“ и добива огромна популярност в началото на 90-те.

Талантлива певица, актриса, модел, текстописец и дизайнер, както и кралица на танцувалната музика в стила „техано“, тя е устремена към легендарен статут в американската музикална история, когато животът й завършва трагично само на 23 години.

Случаят остава един от най-драматичните в американския шоубизнес, тъй като Селена е шокиращо убита от свой близък човек и председател на нейния фенклуб – Йоланда Салдивар.

Как така след основаването на фенклуба Салдивар е допусната до тясното обкръжение на певицата и какво я кара да стигне до убийство?

Основната причина е, че бащата и мениджър на Селена, Абрахам Кинтания, подозира че Йоланда присвоява пари от бутиците на певицата и настоява тя да докаже невинността си.

Пред угрозата да загуби всичко, което обича, медицинската сестра се оказва способна на ужасна жестокост. “Йоланда искаше да убие Селена, защото Селена щеше да я уволни. А тя нямаше да може да съществува без Селена. Йоланда не би искала да работи за друг, освен за нея”, обяснява Карлос Валдес, водещ прокурор в последвалото дело срещу извършителката.

Отношенията на Йоланда Салдивар със семейство Кинтания започват през 1991 г. Точно когато 30-годишната жена е получила лиценза си за медицинска сестра, тя се свързва с Абрахам с намерението да основе фенклуб на дъщеря му.

Салдивар е присъствала на един от концертите на изпълнителката и решава да създаде клуб в Сан Антонио, който в следващите 4 години нараства до над 1500 членове. Фен общността процъфтява под ръководството на Йоланда и семейството на певицата започва да ѝ доверява все повече дела и отговорности.

Когато Селена създава своя собствена модна линия, Салдивар е повишена и започва да управлява новооткритите бутици на звездата, като даже контролира нейните разплащателни сметки и притежава ключ от дома, който певицата дели със съпруга си – китариста Крис Перес. Медицинската сестра става неизменна част от живота на Селена и други хора от обкръжението на изпълнителката започват да съзират опасностите от това.

В един момент Йоланда Салдивар започва да става опасно обсебена от любимата си певица. Апартаментът на Йоланда заприличва на олтар на Селена. 

Един от дизайнерите, принуден да работи с Йоланда, Мартин Гомес, разказва, че тя става все по-властна и избухлива, плете интриги и създава нетърпима работна атмосфера.

Проблемите с Йоланда карат Гомес да напусне работата си и той си тръгва с едно последно предупреждение към Селена: „В последното ми обаждане към Селена ѝ казах да внимава. Беше много странно, беше ме страх от Йоланда, но не съм си мислел, че ще нарани Селена и че ще се стигне дотам“.

До Абрахам Кинтания започват да достигат свидетелства за пропуснати плащания и непокрити сметки от фенклуба, а той се заема да разследва действията на Салдивар.

Не след дълго бащата вече е убеден, че довереницата на семейството присвоява част от постъпленията и нещата бързо ескалират.

Selena Quintanilla-Perez's grave

На 9 март 1995 Абрахам, Селена и сестра й Сузет директно обвиняват Йоланда в кражби от бутиците и от фенклуба. Виновницата е уволнена на място, макар че Селена остава в контакт с нея, защото се нуждае от няколко финансови документа в притежание на Салдивар.

Изминават седмици, през които Йоланда отлага предаването на документацията, преди да насрочи на Селена среща в мотел. 

Йоланда шикалкави до последно и се оправдава, че е станала жертва на сексуално посегателство в Мексико и е ходила в болница, но двете все пак стигат до мотела, където Селена отново си иска документите.

Салдивар ѝ ги предава, но когато певицата излиза от стаята, медицинската сестра вади пистолет и прострелва Селена под дясното рамо. По-късно докторите откриват, че куршумът е скъсал артерията на 23-годишната звезда.

Свидетелства от очевидци доказват, че не става въпрос за инцидент. След изстрела Йоланда излиза от стаята, все още с насочено към жертвата оръжие, и я нарича „к*чка“, докато Селена се опитва да избяга. Певицата успява да стигне до коридора и да каже, че е нападната от Салдивар, преди да загуби съзнание. 

В болницата Селена Кинтания-Перес е обявена за мъртва вследствие на загуба на кръв и сърдечен арест, въпреки спешно направената операция. Докато Селена издъхва, Йоланда Салдивар прекарва още часове на местопрестъплението, където е обградена от полиция. Тя се заключва в колата си и заплашва да се самоубие с пистолета, който все още държи. 

Исканията ѝ са единствено да научава какво се случва със Селена, както и някой да чуе нейната история – че двете са най-добри приятелки, че тя обича и се възхищава на Селена и би направила всичко за нея.

В крайна сметка Йоланда Салдивар е съдена за убийство първа степен, а основната теза на защитата ѝ е, че е произвела изстрела неволно.

На 23 октомври 1995 г. медицинската сестра е призната за виновна и осъдена на доживотен затвор с възможност за предсрочно освобождаване след 30 години.

Днес 60-годишната Салдивар все още е в женски затвор с максимална сигурност в Тексас, но има вероятност през 2025 г. да бъде освободена.

Само две години след трагедията пък, Холивуд екранизира историята във филма „Селена“, а главната роля изпълнява неизвестната тогава Дженифър Лопес. Така започва пътят към славата на една друга млада певица и актриса с латиноамерикански корени – която не само ще направи превъплъщението на живота си, но и ще се превърне в звезда за десетилетия напред.

 
 
Коментарите са изключени