shareit

Мумиите със златни езици

| от |

Не е тайна, че под град Ел-Бахнаса, Египет се крие неописуемо съкровище. Археологическа мисия от Испания разкопава мястото в продължение на 30 години и открива много гробници от различни династии и текстове върху папирус, които все още озадачават експертите.

А миналата седмица откриха и две мумии на 2500 години със златни езици.

Според The ​​Times of Israel двете мумии, мъж и жена, са положени да почиват във варовиков саркофаг в Оксиринх – исторически град в Египет. Те умират около 525 г. пр. н. е. в края на династията на Саите, която е последният път, когато местните египтяни царуват над своето царство преди персийското завоевание през 6 век пр. н. е.

Министерството на туризма и антиките казва, че златните езици позволяват на мъртвите да говорят с Озирис, богът на подземния свят, който прекарва пътниците към отвъдното. Докато 402-те погребални фигурки, амулети и скарабеи, открити в гробниците, също са зашеметяващи, състоянието на мъжкия саркофаг изненадва най-много експертите.

„Това е много важно, защото рядко се намира гробница, която да е напълно запечатана“, каза директорът на разкопките Естер Понс Меладо.

Според Egypt Today град Оксиринх се намира в провинция Миня на около 160 километра от столицата на Кайро. Въпреки че гробницата на жената изглежда е била отваряна и преди, казва генералният секретар на Върховния съвет по антики Мустафа Вазири, гробницата и саркофагът на мъжа са били напълно недокоснати.

Съдиректорът на разкопките Майте Маскорт потвърждава, че втората гробница „е била напълно затворена и запечатана и мисията я отваря за първи път по време на разкопките“. Тази мисия е базирана в университета в Барселона и се състои от 14 експерти от Испания, Италия, Франция, Съединените щати и Египет.

В гробницата изследователите откриват изключително добре запазена мъжка мумия и четири канонични буркана, които са били използвани за съхранение на вътрешните й органи. В нея има и стотици фигурки, изработени от фаянс, както и един скарабей и различни амулети.

Тези фигурки приличат на бог Хор, древноегипетско божество, обикновено представяно като човек с глава на сокол, който трябва да защитава монархията. Изображения на сърца и пера украсяват някои от тези артефакти, а по тялото има сферични и тръбни парчета фаянс.

„Едно от гърнетата съдържаше 402 фигурки на Ушабти, изработени от фаянс, набор от малки амулети и зелени мъниста“, каза Хасан Амер, професор в катедрата по гръко-римска археология в университета в Кайро, който е съ-ръководител на разкопките.

Саркофагът на жената е разпечатан в древни времена и ограбен, въпреки че археолозите откриват добре запазен каменен амулет и „подглавник в отлично състояние“. Двете варовикови структури са разположени една до друга, като златните езици все още се намират в устата на едната добре запазена мумия и на друга, която до голяма степен вече се е разложила.

Изследователите също така откриват три други златни езика извън гробниците, които датират от римския период на Древен Египет, който започва през 30 г. пр. н. е.

Според Euro Weekly News, изследователският екип решава да запази мумифицираните вътрешности в погребалните буркани. Историците отдавна са стигнали до заключението, че лични вещи, съдържащи се в саркофазите, са поставени там, за да придружават мъртвите в отвъдния живот.

В крайна сметка екипът намира самите саркофази за най-интересни от всичко. Въпреки че откриването на незапечатан ковчег от Древен Египет е зашеметяваща рядкост сама по себе си, фактът, това че гробниците на династията Саите се различават архитектурно от всички, намерени преди това в Ел-Бахнаса, прави тази разкопка безценен успех.

Естер Понс Меладо и Майте Маскорт разкриват още много неща от 1992 г., когато за първи път започнаха да копаят в археологически обект Оксиринх, насам – от гробници от римската епоха с човешки останки и византийски крипти до украсените със златни листа мумии, открити миналата седмица.

Настоящата им археологическа мисия трябва да приключи за сезона на 10 декември 2021 г., но те ще се върнат отново следващата година, за да открият още по-завладяваща египетска история.

 
 
Коментарите са изключени за Мумиите със златни езици

Повече информация Виж всички