shareit

Модата през Първата световна война

| от |

В новата си книга писателката и културна критичка Нина Едуардс пише за тоалетите, които хората са носили по време на сеизмичните години на конфликта: от манията около новия бръснач или парфюм, до удоволствието да носиш нови дрехи.

Сега ще видим няколко от бележките на Едуардс за модата през Първата световна война…

1. И двете страни вървят с дълги простори в опит да поддържат униформите си чисти

Дрехите често трябва да бъдат дезинфекцирани и обезвъшлявани, и често се водят преговори да се ползват пералните на хотели. Но най-големият проблем е изсушаването на дрехите през зимните месеци. Опитват се различни помещения за сушене, с простори, а по-късно се добавят и вентилатори.

2. Rimmel и по-късно и Maybelline, които стартират през 1915 г., са достъпни марки гримове за жени от всички класове

Много козметика се ползва от много преди войната, но сега допълнителните доходи на голяма част от населението позволяват мнозина да се насладят на лукса на червилото и спиралата.

Въпреки това, жените на фронта получават строги заповеди да избягват „всякакъв прах, боя, аромат, обеци или други бижута и т.н.“, но такива разпоредби често нямат голямо влияние, когато ароматът на L’Heure Blue или четка руж са в състояние да повишат настроението в често мръсните условия на палатка и окопа.

NMA.0028271, Fashion Photo by Erik Liljeroth 1954

3. Местните жени са наемани да сортират изхвърлените дрехи, събрани от бойните полета или болниците

Ако е в достатъчно приемливо състояние, това облекло (след като евентуално се пооправи) се дава на различни спомагателни трудови корпуси. Междувременно вълнените дрехи на съюзниците, които са твърде повредени, за да бъдат поправени, са изпратени за рециклиране. Затова някои дрехи излизат с етикет, на който пише „Нова вълна“- за да се покаже, че дрехата е направена от нерециклирани влакна и следователно не крие тревожна история на кръв и смърт.

4. По-голямата част от жените не си бръснат краката преди войната и телесното окосмение всъщност се счита за еротично

Жените започват да бръснат краката си за първи път, когато полите стават по-къси и по-фините чорапи стават по-общодостъпни, а косматите крака започват да се възприемат като непривлекателни.

Gillette представя бръсначите Milady Décolletée през 1915 г., красиво опаковани специално за модно ориентираните. Така постепенно телесните косми за жените в по-голямата част от Запада започват да се възприема едновременно като нехигиенична и в крайна сметка не женствени.

5. Малки модели на униформи за кукли стават модерни и от двете страни на конфликта

По-богатите могат да си купят умалени униформи за своите кукли-войници, които между другото също отбелязват ръст в продажбите. Момчетата често си играят с войничета в сиви униформи, докато момичетата имат медицински сестри или детски кукли, за които да се грижат.

Джени Лий, бъдещ британски политик, 10-годишен, когато войната избухва, играе „завладяваща нова „игра“ с приятелите си, с които ползват счупени кукли без крайници, за да представят ранени войници. Хартиените кукли за изрязване са най-евтината играчка на пазара, която позволява на детето да ги облича с каквато военна униформа види по новините.

В Белгия и Северна Франция децата може да не са в състояние да купуват играчки и костюми за тях, но все пак могат да вземат изхвърлени униформи и да ги адаптират за своите игри.

Guetteur au poste de l'écluse 26

6. Войната запозна мнозина с по-широк сексуален опит

Бордеите в Белгия, в които участват жени в ефирни рокли и бельо, се адаптират в отговор на промените в окупационните армии. Известно е, че германските клиенти са предпочитани, тъй като съюзническите войски печелят по-малко и следователно имат по-малко пари за подобни забавления. Бордеите за офицери или т. нар. „Сини фенери“ са държани отделно от тези, които обслужват по-ниските чинове – „Червени фенери“.

Ърл Китченер съветва войниците да бъдат постоянно нащрек срещу изкушението и когато американското правителство отбелязва нарастване на венерическите болести, то също се опитва да насърчи въздържанието. Но има нужда да се избяга от военния живот и според Робърт Грейвс мнозина предпочитат да не умрат девствени.

За мнозина, да имат изживяване с жените „в най-фините копринени рокли и… носещи най-хубавото бельо“ е празник. За разлика от съюзниците, германската армия получава презервативи от края на 19 век и осигурява редовни проверки и обучение за това как да се предпазват от болести.

7. Освен че правят изкуство от шрапнели, тел и други отломки в окопите, мъжете също така се занимават с плетене и бродерия, за да отвлекат вниманието си от дългите периоди на чакане между битките

Военнопленниците изработват изкуство от всичко, което намерят, както за да убият време, така и за да го продадат за храна. Плетенето става силно популярно у дома като жените и децата са насърчавани да плетат чорапи и шалове в името на патриотизма.

На фронта са изпращани плетени играчки, които да носят на войниците късмет.

 
 
Коментарите са изключени