shareit

Мис Америка – красота, расизъм и бански

| от |

На 1 февруари 1919 г. се провежда конкурс за красота на бала Chu Chin Chow в Hotel des Artistes в Ню Йорк. Победителката Едит Хайд Робинс Макартни е обявена за „Мис Америка“. Нито титлата, нито този конкурс обаче са свързани с настоящия „Мис Америка“, който ще се развие година по-късно в Атлантик Сити, Ню Джърси.

По-скоро произходът на Конкурса Мис Америка се крие в събитие с името „The Fall Frolic“, което се провежда на 25 септември 1920 г. в Атлантик Сити. То е създадено, за да привлече клиенти в заведение Бордуок: „350 красиво украсени подвижни плетени стола бяха избутани по дефолето. Бяха избутани от 350 мъже, но основните атракции бяха младите моми, които седяха на столовете, начело с госпожица Ернестина Кремона, която беше облечена в бяла роба и символизираше „Мир“.

Събитието е толкова успешно, че Лигата на бизнесмените планира да го повтори през следващата година като конкурс за красота или „ревю на банските“ (за да се възползва от популярността на вестникарските конкурси за красота, който използват изпратени им снимки от читатели). Събитието трябва да се проведе в края на седмицата след Деня на труда, за да насърчат летните посетители да останат в Атлантик Сити. По този начин „вестниците на запад до Питсбърг и на юг до Вашингтон, окръг Колумбия, са помолени да спонсорират местни конкурси за красота , след които победителките ще участват в конкурса на Атлантик Сити. Ако местният вестник плати за гардероба на победителката, Лигата на бизнесмените ще плати пътуването на момичето, за да се състезава в Междуградския конкурс за красота. Херб Тест, „вестникар“, въвежда името на титлата за победителката: „Мис Америка“.

На 8 септември 1921 г., 100 000 души се събрат на Бордуок, за да наблюдават състезателките от Вашингтон, Питсбърг, Харисбърг, Оушън Сити, Камдън, Нюарк, Ню Йорк и Филаделфия. 16-годишната победителка от Вашингтон, Маргарет Горман (на основната снимка горе), е коронясана като „Златна русалка“ и печели 100 долара.

2018 Military Bowl - Nia Franklin

Мис Америка 2019, Ния Франклин

Конкурсът продължава през следващите осем десетилетия, с изключение на годините 1928–1932, когато е временно спрян поради финансови проблеми, свързани с Голямата депресия, и предположения, че насърчава „разхлабения морал“. С неговото възраждане през 1933 г., победителка е 15-годишната Мариан Бержерон, което провокира въвеждането на правилото бъдещите състезателки да бъдат на възраст между 18 и 26 години.

През 1935 г. Ленора Слатър е наета да „преоткрие“ конкурса и служи 32 години като негов директор. До 1938 г. към състезанието е добавена секция за таланти, а от състезателките се изисква да имат и придружител. През 1940 г. заглавието официално става „Конкурсът за Мис Америка“ и се провежда в конгресната зала на Атлантик Сити. През 1944 г. наградата за „Мис Америка“ става от „кожени дрехи и роли във филми“ стипендии за колеж – идея, която обикновено се приписва на Жан Бартел, Мис Америка 1943 г.

През ранните години на конкурса, под ръководството на Ленора Слатър, той сегрегира момичетата чрез едно от правилата си – номер 7 – което гласи: „Състезателите трябва да бъдат в добро здраве и да са от бялата раса.“ Правило номер 7 е премахнато през 1950 г.

Мис Ню Йорк 1945, Бес Майерсън, единствената победителка от еврейски произход до момента, става Мис Америка 1945 и се сблъска с антисемитизъм по време на службата си с короната, което води до съкращаване на служебните й задължения. Въпреки че има индиански, латиноамерикански и азиатско-американски състезателки, няма афро-американски състезателки в продължение на 50 години (афро-американците се появяват в музикални изпълнения по време на шоуто още през 1923 г.).

През 1970 г. Шерил Браун, Мис Айова 1970, се състезава като първата афро-американка на Мис Америка 1971 г. Тя също така участва в едно от последните турнета на USO-Miss America във Виетнам. Десетилетие по-късно през 1983 г. Мис Ню Йорк (и Мис Сиракуза) 1983, Ванеса Уилямс (първата афроамериканка, която печели състезанието Мис Америка през 1984), се сблъсква с дискриминация в отговор на победата си и по-късно подава оставка под натиска от скандал с голи снимки. Три десетилетия след тези събития, Мис Ню Йорк (и Мис Сиракуза) 2013, Нина Давулури, първата индийско-американска жена, която печели короната Мис Америка, през 2014, се сблъска с ксенофобски и расистки коментари в социалните медии, след победата си. Две години по-късно на състезанието за Мис Америка 2016, тогавашният изпълнителен директор на конкурса Сам Хаскел се извини на Ванеса Уилямс (която е главен съдия) за казаното й по време на събитията от 1984 г.

През 2018 г. конкурсът приема нов формат, наречен „Мис Америка 2.0“, като част от усилията на новия председател Гретхен Карлсън да „еволюира Мис Америка в тази културна революция“. Съгласно новия формат, състезателките вече не се оценяват по физическия им вид (в резултат на което събитието вече няма да включва дефиле по бански костюми) и има по-голям фокус върху таланта, страстта и амбицията на състезателките“.

Kate Shindle

Катрин Шиндъл

В края на декември 2017 г. HuffPost публикува статия, разкриваща вулгарни имейли, разменени между главния изпълнителен директор Сам Хаскел, членовете на борда на директорите Тами Хадад и Лин Уайднър и водещия сценарист Луис Фридман. Имейлите, изпратени между 2014 и 2017 г., съдържат обиди и непрофесионални коментари, които често имат сексуален или насилствен характер и са насочени към бивши победителки в Мис Америка, по-специално Малори Хаган и Катрин Шиндъл. И двете се присъединяват към 47 други бивши Мис Америка (включително всички Мис Америки от 1988 до 2017 г.) при подписване на съвместно открито писмо, което призовава за уволнение или оставка на всички замесени в скандала.

На 22 декември Организацията на Мис Америка (МАО) публикува изявления пред USA Today, казвайки, че е била информирана няколко месеца преди това. В изявлението се казва още, че организацията не „оправдава използването на неподходящ език“ и съобщава, че разследването е установило, че Хаскел е подложен на „неразумен стрес в резултат на интензивни атаки срещу неговото семейство от недоволни страни в спора“. Организацията също съобщава, че връзката й с Фридман е прекратена. Хаскел обяснява, че атаките срещу него нарушават преценката му, когато отговаря на имейлите. Бордът на директорите на Мис Америка също отстранява Хаскел, който публикува изявление, в което нарича статията на HuffPost „недобронамерена и невярна“. Хаган и Шиндъл критикуват решението да Хаскел да нъде отстранен, вместо уволнен, като неадекватно. На следващия ден президентът на Мис Америка Джош Рандъл, изпълнителният председател Лин Уайднър и Хаскел подават оставка. Скандалът накара продуцентите на конкурса, Dick Clark Productions, да прекрати връзките си с тях, а Органът за развитие на реинвестирането на казината (CRDA) обявява, че преразглежда договора си с Мис Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Мис Америка – красота, расизъм и бански

Повече информация Виж всички