shareit

Милост или не – произходът на пиратското знаме

| от |

Корабите през цялата човешка история ползват знамена, за да изпращат съобщения на други кораби и за да се идентифицират. Например, през 17 и 18 век английските частни бойни кораби трябва да плават със специфична версия на британското знаме, което се различава от това на държавните военноморски кораби. Пиратските кораби не правят изключение. Те често носят различни знамена, но по по-зли причини – най-вече за да заблуждават другите кораби и да ги карат мислят, че са съюзници, докато не се приближат достатъчно, че да не могат да избягат от пиратите.

Когато искат да се покажат като пирати обаче, те използват съвсем други флагове. Най-често използваното от тях е с Веселият Роджър. Или някоя от многото му версии…

Blood Flag

Чисто червено „кърваво знаме“

Тези знамена са украсени и изрисувани по различни начини, а често нямат и нищо по тях – просто черни или червени.

Историческите сведения показват, че ако пиратски кораб вдигне черен флаг, това показва, че ако корабът, който атакуват, се предаде без съпротива, на екипажа ще бъде показана милост. Ако някой на се съпротивлява обаче или ако корабът се опита да избяга, след като черното знаме е вдигнато, черният флаг е свалян и на негово място е издиган червен флаг. Този флаг вече показва, че няма да бъде показана милост на никого на борда на кораба, който предстои да бъде нападнат.

Хората по това време се страхуват от Пиратските кораби много повече от другите видове вражески кораби, защото, като се съпротивляваш на другите кораби, във всеки момент можеш да се предадеш и да ти бъде показана милост по традиционните правила за битка – така можеш да се биеш, докато загубата не стане неизбежна, след което да се предадеш. При пиратските кораби обаче, ако плават с черния флаг, трябва да се предадеш веднага, ако не си мислиш, че можеш да спечелиш. Тъй като пиратските кораби рядко атакуват, освен ако не са сигурни, че ще спечелят, това почти винаги означава, че ако срещнете пиратски кораб, вероятно просто трябва да се предадете веднага.

Така плаването под която и да е версия на Веселия Роджър обикновено е достатъчно, за да внуши необходимия страх на който и да е кораб и екипажът и капитанът му веднага да се предадат.

Bartholomew Roberts Flag

Първият флаг на пирата Бартоломей изобразява него и Смъртта хванати за ръце

В един доста куриозен пример, през 1720 г. прочутият пират Бартоломей Робъртс акустира на пристанище в Трепаси, Нюфаундленд, с вдигнат черен флаг. Това кара екипажите на всички останали 22 кораба в пристанището да изпаднат в паника и да изоставят корабите си. Заедно Робъртс няма шанс срещу тях, но черният флаг предизвиква такъв страх, че всички бягат без бой.

Флагът на Едуард Лоу

Историческите извори сочат, че пиратските кораби плават под характерни за професията им знамена, откакто свят светува. От линията, която носи изображението на Веселия Роджър, най-ранното вероятно е знамето с черепа и кръстосаните кости, използвано от рицарите тамплиери, които са имали най-големия морски флот в света през 13 век и са били добре известни с пиратските си действия в морето. Когато тамплиерите се разпадат, много от членове формират Рицарите на Малта, които са еднакво известни с пиратството си, както и с ползването на същия флаг с черепа и кръстосаните кости.

Произходът на знамето с черепа и кръста в рамките на тамплиерската традиция произтича от вариации на тази легенда:

Една много красива дама от Мараклея била силно обичана от един тамплиер, владетелят на Сидон. Тя обаче умряла млада и в нощта на погребението й този побъркан любовник пропълзял до гроба, изкопал тялото й и го осквернил. Тогава глас от празното пространство му казал да се върне след девет месеца, защото ще да има син. Той се подчини на разпореждането и в определеното време отново отвори гроба и намери череп върху костите на крака (череп и кръстосани кости). Същият глас го накара да ги пази, защото те щяха да му дадат всички добри неща, и затова той го отнесе със себе си. Това стана негов защитен знак и той успя да победи враговете си като просто им показа магическата глава. По-късно тя премина във владение на Ордена.“

Интересното в това е, че пристанището Сидон е известно с това, че е седалище на пирати. По тази причина има теории, че знамето с черепа и кръстосаните кости вероятно е предшествало рицарите тамплиери.

Във всеки случай, както бе отбелязано по-рано, черепът и кръстосаните кости не са единственият флаг, известен като Веселият Роджър. Традиционно всеки черен флаг, който се развява от кораб, дори без нищо на него, означаваше, че този кораб е пиратски и предлагаше милост, ако жертвата му веднага се предаде. Всяко червено знаме, независимо дали имаше нещо на него или не, означава, че пиратският кораб ще атакува без да предлага милост. И всяко от тези знамена се нарича с това име.

Самото име „Веселия Роджър“ фигурира от поне началото на 18 век, като един от най-ранните документирани случаи се появява в „Обща история на пиратите“ на Чарлз Джонсън от 1724 г. В него Джонсън пише, че двама пирати от началото на 18 век – Вартоломей Робъртс и Франсис Спригс – са нарекли своите лични знамена „Веселия Роджър“. Тези две знамена обаче са доста различни на външен вид, така че историците смятат, че това общо име за пиратско знаме от всякакъв вид вече е било добре утвърдено.

Смята се, че самото име „Jolly Roger“ им един от следните три произхода:

Първо. името е просто адаптирана от английската дума „roger“, която всъщност просто означава „скитник, бродник“, а „Old Roger“ по това време сред англичаните се използва като име за Смъртта.

Друга възможност идва от френското „jolie rouge“ от 17 век, което означава „доста червен“ като по този начин се наричат червените знамена. Има свидетелства, че още през 18 век така са се наричали и черните версии на знамената.

И третата алтернативна теория идва от факта, че някои азиатски пирати наричат своите капитани с името „Ali Raja“, което означава „Крал на морето“. Сами виждате как това лесно може да се превърне в „Jolly Roger“.

HMS Utmost -1-

Традицията флагът с череп и кости да се ползва и от подводници започва от 1901 г., когато адмирал сър Артър Уилсън заявява, че подводниците са „недобросъвестни и антианглийски… отнасяйте се към всички подводници като към пирати във военно време… и обесете всичките им екипажи.“ След като научава за коментара, командирът лейтенант Макс Хортън, който по-късно става адмирал, вдига знамето, когато подводницата му се връща в пристанището, след като потапя германските кораби SMS Hela и SMS S-116.

Така се роди традицията, при завършване на успешна мисия завръщащата се подводница трябва да развява пиратското знаме.

 
 
Коментарите са изключени