shareit

Мей Уест – актрисата, която подпали Холивуд и цензурата

| от |

Наричат я мръсната блондинка, макар и самата тя да има много лъчезарно излъчване. Мей Уест е русокоската и отправна точка за Мерлин Монро. Всвоята кариера е модел, актриса, певица и секс символ. Последното е потвърдено от всички бъдещи нейни колежки, защото ако има жена в Холивуд с визията на лошото и същевременно красиво момиче – това е ролята на Мей.

Родена е през далечната 1893 г. в Бруклин. Доброто възпитание, правилната стойка, грациозната стъпка и визия, идват от майка ѝ, която е работила някога като модел. От самото начало е близо до модата и подиума, а когато става на 18 години, вече има първа роля в Бродуей – годината е 1911. Участва в още няколко продукции, преди да започне да пише свои собствени пиеси.

През 1926 г. за първи път вкарва проституцията в Холивуд и с това печели вниманието на публиката. Темата табу създава много сериозен зрителски интерес, а когато главната роля се изпълнява от красива дама, всеки мъж ще иска да види изпълнението. Успехът е помрачен с помощта на полицията, която повдига обвинение за аморално поведение и я затваря за 10 дена в затвора. Следващата ѝ тема също не е по-лека, вниманието е насочено към хомосексуалността и драг кралиците – също интересна и забранена тема по това време в Ню Йорк. Тогава е за пореден път е разследвана за пороците, които разкрива пред камерата. След като прави редица шоу програми на Бродуей, жената получава и договор за заснемането на филм през 1932 г. Поръчителят е именно Paramount Pictures.

Студиото е забелязало тълпите, които се редят за нейните представления и пожелало да използва таланта ѝ за големия екран. Когато договорът се подписва, Мей е на 40 години и ще прави своя втори кино дебют. Именно това ѝ участие я превръща в една от най-добре платените актриси – 300 000 долара на филм. Всеки следващ филм е по-скандален и по-скандален и винаги идва с огромна тълпа пред салоните. Някои от култовите ѝ заглавия са „She Done Him Wrong“, „I`m No Angel“, „Sextette“ и „My Little Chickadee“. И докато предложенията са зловещи, нейните колеги са принудени постоянно да цензурират и изрязват сцени. Това също не помага. Дори сценаристите и режисьорите вдигали ръце от нея, защото в 9 от 13-те си филма, Мей създава собствени реплики, които изобщо не присъстват в оригиналните текстове.

Mae_West_LAT

Снимка: By Unknown journalist photographer – Los Angeles Times Archive, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10580189

Цензурата присъствала и в радиото, а заплахата от главоломни глоби винаги идвала с нейната скандална персона. Други интересни занимания покрай нейното творчество са правата на гейовете и движението за освобождение на жените. Ако обаче трябва да говорим за успехи, дамата може да се похвали с факта, че нейната лента спасява студиото от банкрут. Само за един уикенд първият ѝ филм успява да направи печалба от 2 милиона долара – около 140 милиона днес. Друг интересен факт е, че през Втората Световна война няма нито един пилот или моряк, който да не е кръстил своя парашут или спасителна жилетка – Мей Уест.

Когато Beatles пускат своя албум „Sgt Pepper`s lonely Hearts Club Band“, Уест е на обложката, заедно с още много други звезди. Изисква се малко внимание и поглед над ситуацията, за да можем да сме сигурни, че ще се забележи. След като през 1937 г. флиртува с Едгар Бъргън и Чарли Макарти в ефир и съответно е причината да бъде прекратено самото предаване, актрисата споделя и много други интересни начини да поддържа своята красота. Един от всички е сутрешната клизма, която поддържала кожата ѝ много красива.

Нейният колега на снимачната площадка на „Sextette“ – Тони Къртис споделя, че снимките започвали обикновено към 11 часа, защото чакали дамата да приключи своята разкрасителна процедура. Мей е толкова популярна, че самият Салвадор Дали създава диван, който наподобява нейните устни. Бутилката на Кока-Кола също се смята, че е създадена по нейната фигура. Практически мадам Уест е скандална, желана, необходима и изключително доходоносна за всеки бизнес, в който е поканена да присъства.

И най-важното е, че за себе си казва „Когато срещна две форми на злото, обикновено избирам тази, която още не съм опознала достатъчно добре!“. Освен това е единствената актриса в Холивуд, която може да се похвали с награда „Златна ябълка“ и съответно две номинации за най-лош филм от „The Stinkers Bad Movie Awards“.

Заглавна снимка: By Universal Pictures – Screenland, March 1940 (page 93), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51280918

 
 
Коментарите са изключени