shareit

Малко известни факти за великия Шерлок Хоумс

| от |

Първият актьор, който влезе в ролята на Шерлок Холмс, е американецът Уилям Жилет
Неговата пиеса от 1899 г. е адаптирана по сценарий на самия Артър Конан Дойл. Поставена 6 години след като авторът се опитва да убие творението си при водопада Райхенбах, пиесата постига огромен успех от двете страни на Атлантическия океан: между 1899 и 1932 г. Жилет изпълнява ролята повече от 1000 пъти.

Той въвежда и извитата лула, която ще стане синоним на емблематичния детектив – вероятно защото една права лула би закривала лицето на актьора. При първата среща със създателя на Шерлок Холмс, Жилет се появява в образ, заедно с характерната шапка, и след като разглежда Дойл най-подробно, казва: „Несъмнено е автор!“

Холмс, оцелял водопада Райхенбах, отказва да умре със създателя си
Когато Конан Дойл умира (7 юли 1930 г.), Холмс вече е звезда на сцената и екрана. Неговият филмов дебют, „Sherlock Holmes Baffled“, се появява още през 1900 г. Макар и само няколко секунди, филмът използва стопмоушън камера, за да покаже как Холмс се опитва да се пребори с крадец, който многократно изчезва, след което се появява отново в друга част на стаята.

Sherlock Holmes and Professor Moriarty at the Reichenbach Falls

Смъртта на Шерлок Хоумс

Още в ранните си дни Шерлок Холмс е рекламно лице
През 90-те години на 19 век създателите на слабителното Beecham’s Pills пускат реклами, които внушават, че великият детектив е негов отдаден потребител. А като пушач, Холмс е популярен сред тютюневите компании.

Ранните реклами на цигари, които използват образа му, включват марки като Varsity, Chesterfield, Ogden’s, Gallaher’s и Players. Оттогава много и най-разнообразни продукти – лак за мебели, вода за уста, зърнени закуски и фотокопирни машини – се възползват от образа на великия човек.

С подема на телевизията след Втората световна война детективът от Бейкър Стрийт бързо се адаптира към новата среда
Алън Уитли е първият актьор, който играе Холмс по британската телевизия – сериалът му от 1951 г. се излъчва на живо. Но изглежда Уитли не е фен на Холмс – когато го питат за характера на персонажа, той се твърди, че той отговаря: „По мое мнение той просто изглежда като непоносима личност“.

Питър Къшинг се появи като Холмс за Би Би Си през 60-те години
Той вече е играл детектива във филма „The Hound of the Baskervilles“ от 1959 г., заедно с Кристофър Лий като сър Хенри Баскервил. Лий трябва да играе самия Холмс във филм през 1962 г., а след това, близо 30 години по-късно, отново хваща лулата в два телевизионни филма, известни заедно като „Sherlock Holmes the Golden Years“. Хвърли се в ролята на Майкрофт Холмс в „The Private Life of Sherlock Holmes“ на Били Уайлдър, а сър Кристофър Лий почти събра пълния комплект персонажи. Уви, той така и не се появи на екрана като доктор Уотсън.

За много хора иконичният образ на Шерлок Холмс е на Джеръми Брет за телевизия Гранада през 80-те и 90-те години
Брет се появи в 41 епизода, включително 5 игрални продукции. Дори това впечатляващо постижение обаче не го прави най-плодовития Холмс. Тази титла трябва да получи британският актьор Клайв Мерисън, който играе детектива по радио Би Би Си между 1989 и 1998 г. и изпълнява всичките 60 истории и романи за Холмс на Дойл.

И така до „Sherlock“ на Бенедикт Къмбърбач, в който Андрю Скот става известен в ролята на Мориарти
Оттогава Скот се появява в новия филм за Джеймс Бонд „Spectre“, присъединявайки се към клуба от актьори, които играят заедно с най-известния британски шпионин и най-известния британски детектив.

Но само сър Роджър Мур изиграе и двете водещи роли във филм. За съжаление единствената му поява като Холмс – в телевизионния филм от 1976 г. „Sherlock Holmes in New York“ – може би не е най-запомнящата му се работа. Шон Конъри никога не е играл Холмс, но е играл свръх-проницателния монах Уилям от Баскервил в „The Name of the Rose“, така че може да се каже, че се доближава.

Babbage Difference Engine

Изчислителната машина на Бабидж

Актьорът, който играе д-р Уотсън заедно с Роджър Мур, е Патрик Макни, по-известен като Джон Стийд в „The Avengers“
Макни отново играе Уотсън, 15 години по-късно, заедно с Холмс на Кристофър Лий. След това, през 1993 г., той сам поема шапката и лулата – в „The Hound of London“, като по този начин постига нещо много рядко – участва във филм и като Холмс, и като Уотсън.

Но всички тези усилия за вдъхване на нов живот на Шерлок Холмс може би ще са посрещнати с недоумение от създателя на Холмс Артър Конан Дойл, който пише в писмо през 1892 г.: „Холмс е нечовешки като изчислителната машина на Бабидж“.

 
 
Коментарите са изключени