shareit

Маймуните, които продаваха картини за стотици долари

| от |

През 1964 г. на художествената сцена в шведския град Гьотеборг се представя нов авангарден художник. Този нов художник е Пиер Брасо и неговото творчество получава бурни отзиви от критици и почитатели на изкуството.

Брасо представи четири картини в изложба в Gallerie Christinae и дори продава един от „шедьоврите“ си на колекционер на име Бертил Екльо за 90 долара (около 650 долара днес). Изложбата включваше произведения от творци от цяла Европа, но този френски художник е центъра на събитието.

Един от критиците, Ролф Андерберг, е толкова завладян от таланта на Пиер, че написва следното ревю за работата му, което се появи в печата на сутринта след изложбата:

Брасо рисува с мощен замах, но и с изящна решителност. Ударите му усукват четката с яростна бързина. Пиер е артист, който се представя с деликатността на балетист.

Отзивите бяха ярко положителни. Всички освен един. Рецензията на един критик беше кратка и точна: „Само маймуна може да рисува така.“

Това мнение не беше широко споделяно сред останалите критици, въпреки че произведенията на изкуството изглеждаха поразително подобни на „изкуството“, което обикновено виждаме залепено с магнитчета по хладилниците на хората – произведения на 2-годишни деца. Оказва се обаче, че коментарът с маймуната всъщност до голяма степен уцелва право в десетката.

Пиер Брасо, когото виждате на снимката най-горе, всъщност не беше човек, малко шимпанзе от Западна Африка на име Питър, което живееше в зоопарка Borås djurpark в Швеция. Човекът зад измамата е журналистът Аке „Даке“ Акселсон. Акселсон работи за шведския таблоид Gotebors-Tidningen, когато му хрумва идеята да представи картини, рисувани от примата, в изложба, за да постави критиците на изпитание. Биха ли могли да различат работата на истински авангардни съвременни художници от тази на едно шимпанзе?

Акселсон убеждава младия гледач на шимпанзето, Питър, да му позволи да си поиграе с няколко маслени бои и четка. Първоначално Петър изяжда повече боята, отколкото успява да нанесе на платното; любимият му „вкус“ беше кобалтово синьо – цвят, който се откроява в по-късните му творби (можем да кажем, че и той има син период като Пикасо). С известно насърчение обаче Петър скоро започва да развива своите художествени умения. След като приключва с рисуването на своята първа колекция от няколко картини, Акселсон избира четирите, които смята за най-достойни за показване, и се заема да ги включи в изложбата в Gallerie Christinae.

След разкритието на измамата критикът, който преди това сравняваше Пиер Брасо с танцьора на балет, Ролф Андерберг, упорито остава на същото мнение и казва, че работата на Пиер „все пак е най-добрата в изложбата“.

Петър не е единственият примат, постигнал успех в художествените среди. През 2005 г. директорът на Държавния музей по изкуствата в Морицбург в Саксония-Анхалт д-р Кайта Шнайдер погрешно определя една картина за произведение на Ернст Вилхелм Най, художник, спечелил награда Гугенхайм. Всъщност картината е дело на Банги, който е шимпанзе, живеещо в зоопарка в Хале.

През 2011 г. Покетс Уорхол, маймуна-капуцин, която понастоящем е в приют за животни в Торонто, прави собствена художествена изложба, в която включва 40 от абстрактните си картини. Тези картини са закупени от хора по целия свят и се продават за по 300 долара всяка. Постъпленията от продажбата на неговите произведения на изкуството отиват за подпомагане грижите за останалите обитатели на животинския приют, в който живее.

През 2010 г. Джими, шимпанзе на 27 години, което живее в Рио де Жанейро, печели национално признание за своите артистични заложби. Когато попечителите на Джими разбрали, че е изпаднал в депресия, решили да му дадат бои, за да направят ежедневието му по-интересно и приятно. Джими мигновено показа  талант за изкуство и оттогава се е превърнал в известна личност за цяла Бразилия. Той дори има учител по рисуване, който го посещава 3 пъти седмично.

През 2009 г. 3 картини на шимпанзето Конго бяха продадени на търг за над 25 000 долара. Конго е роден през 1954 г. и през живота си е нарисувал около 400 произведения. Умира на 10-годишна възраст от туберкулоза. Съобщава се, че Пабло Пикасо е бил почитател на работата на животинката и всъщност е притежавал една от картините на Конго, окачена на стената на студиото му.

Любопитен факт за Пабло Пикасо е, че неговото име е доста дълго. И като казваме доста дълго, имаме предвид наистина дълго: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир Патрисио Руис и Пикасо. Представете си документите му…

 
 
Коментарите са изключени