shareit

Красотата през Джорджианската епоха излиза скъпо – най-вече за здравето

| от |

От порцеланово бяла кожа до огромна коса, хората от Джорджианската епоха много се грижат за външния си вид. Всъщност обаянието на красивото лице в грим става толкова силно през този период, че парламентът обмисля приемането на закон, който да предпазва мъжете от измамно изрисувани дами:

Закон за защита на мъжете от подвеждане към брака с фалшиви украшения. Всички жени, от какъвто и да е ранг, възраст или професия, независимо дали са девици, прислужници или вдовици, които съблазнят в брак всеки от поданиците на Негово Величество с аромати, бои, козметични измивания, изкуствени зъби, изкуствена коса, испанска вълна, железни обръчи, обувки на висок ток и укрепени бедра, ще понесат наказание на действащия закон срещу вещерството и подобните му престъпления, а бракът ще бъде невалиден.

Предложено през 1770 г. това изменение на Закона за магьосничеството никога не е прието, нито дори е обсъдено. Но е добра идея, защото козметичните процедури са в изобилие в джорджианска Великобритания. Тук разглеждаме няколко от най-странните и прекрасни такива…

 

Бяло, бяло, бяло!

Нашата мания за придобиване на перфектния слънчев загар би объркал джорджианците напълно. През 18 век слънчевият загар е сигурен знак, че човек работи на полето, докато възпитаните, богати хора пребивават на закрито и далеч от слънчевите лъчи. Най-основната и може би известна мода по това време е порцеланово бялата кожа както за мъже, така и за жени.

Наред с конския тор и оцета, основната съставка в кремовете и пудрите за избелване на кожата е оловото. Тези кремове и пудри след това се намазват обилно по лицето и шията. После бледостта се подчертава със синя боичка, с която се очертават вените, а устните и бузите се оцветяват с още повече олово – този път с добавен кармин (яркочервен пигмент, получен от алуминиевата сол на карминовата киселина) или дори със смеси, съдържащи живак.

 

Kръпки

Естетическите лепенки представляват малки изрезки от черно кадифе, коприна или сатен, които се прикрепят към лицето, за да покрият петна, включително белези от едра шарка и щети, нанесени от оловото, а също и като декорация. Често съхранявани в силно декорирани кутийки, тези лепенки се радват на много години популярност.

Точно както ветрилата могат да се използват за предаване на тайни съобщения, позицията на лепенките има кодирани значения. Например, ако някой иска да покаже политическа лоялност, кръпка от дясната страна на лицето сочи, че сме на страната на торите, докато вигите я носят отляво. За по-интимна послания, лепенката в ъгъла на окото може да е покана за потенциален любовник.

За разлика от кремовете за лице, лепенките не са само за богатите. Ако не можете да си позволите фината коприна или кадифе, тогава малко подрязана кожа от мишка ще свърши същата работа.

 

Огромна коса

Популярният фасон през по-късния 18 век е този, при който огромни перуки се клатят несигурно на върха на главите на модни дами. Но този образ всъщност не е точно истински – да, има много големи коси, но често те са истински, като перуките обикновено се носят само от мъжете от 18 век.

Дамите и господата постигат своя модерен блед цвят на косата отново с пудра, този път специално за коса, която е направена от брашно или нишесте и се надува върху главата с духалка като за камина. За този типично джорджиански външен вид с големи коси богатите наемат армия от стилисти, които изграждат сложни конструкции на върха на главите им – дървени рамки, подплатени с допълнителни секции, често направени от конска коса.

Появяват се и машините за къдрене – те приличат на чифт тъпи ножици с два метални зъба и дървени дръжки. Зъбите се нагряват в огън, след което косата се увива около тях и се държи на място, докато къдрицата не стегне. Алтернативата е глинените ролки, които се нагряват във фурна и след това се нанасят върху косата или перуката.

 

Подплънки на правилните места

Много кариери на знаменитости от наше време се утвърждават (или поне се подсилват) от силата на красивото дупе. И това не е нищо ново: модните джорджиански мъже не са чужди на стратегическите подплънки.

Впитите бричове, предназначени да покажат добре оформените крака на техния носител, се превръщат в мания – но какво става, ако няма добре оформени крака? За тези, които са твърде кльощави, за да изпълнят дрехата, подплънките предлагат решение. Точно както модерният сутиен с подплънки подобрява пазвата, подложки от плат или конски косъм могат да се вмъкнат в бричове и да създадат впечатление за по-мускулесто тяло. Тези подложки също могат да бъдат вмъкнати навсякъде другаде, където мъжът може да има нужда. Те стават популярни сред изключително модерните, пищни момчета, известни като денди, които носят корсети и подложки, за да създадат перфектната мъжка форма.

 
 
Коментарите са изключени