shareit

Космическият партньор на Джим Морисън – Памела Курсън

| от |

Зад всеки един мъж, стои една жена, която знае как да подтикне мъжа си към възход, извършвайки тихата революция с копринена ръкавица. Свикнали сме да чуваме, че жените са отговорни на успеха на мъжете си, но истината е малко по-различна – възход и развитие ще наблюдаваме само там, където двете страни дават най-доброто от себе си. В този случай Памела Курсън се представя блестящо. Тя е от представителите на хипи генерацията, изпадналата възпитаничка на училището по изкуства и един от най-инатите хора, които може да познавате. След като нейният живот не се случва по план, Памела е убедена, че ще открие своето собствено изкуство и ще създаде име.

Дори и това не се случва. Вниманието ѝ е насочено към един талантлив и красив младеж с желание да влезе в историята като Джим Морисън. Памела остава да живее в неговата сянка, но и така успява да се прояви по най-добрия възможен начин. Красивата калифорнийка е прелъстена от свободата и разрастващата се култура, а рокът е носител на заряд и емоция за няколко поколения напред, преди да се превърне в пълната класика. През 1965 г. се появява Морисън и Памела няма нужда от втора покана, за да му завърти главата. Не е ясно какво са правили заедно, но след първата седмица Джим ще заяви, че това е неговата космическа партньорка. Най-красивите отношения също крият някои подводни камъни. Първо ще открием, че злоупотребата с наркотици, последвана от много изневери и скандали, опорочава всичко хубаво.

Понякога се е стигало и до намесата на полицията, за да може семейните свади да приключат. През 1971 г. се стига до разумното предложение и двамата да се пренесат в Париж. Памела не е подозирала, че нейният партньор е успял да се унищожи с помощта на наркотиците и след няколко месеца ще бъде мъртъв и то само на 27 години. Париж се оказва палача за двойката, защото само след 3 години и дамата ще го последва в следващия живот. Тази история няма да започне с края, макар и вече да е известен, защото в ранните си мигове, влюбените правят фурор. Всичко започва с една среща на 22 декември 1946 г. в Калифорния. Памела се намира у дома си и е в хармонична връзка с родителите си – директор на гимназия и и майка с реноме в интериорния дизайн. Ако остане в училище и следва стъпките на родителите си, спокойно може да постигне всичко, за което е мечтала.

Има само един проблем – момичето не желае да се бори само за нормален семеен живот, тя иска света в коленете си, както и много други дами по това време. Колежът по изкуства в Лос Анджелис е една добра точка за  правенето на кариера, но академичните уроци и теорията не позволявали на младата дама да развихри своя талант. Влизането в пререкания и тълкуването на свещените творби, бързо накарало повечето професори да я отрежат и препоръчат за изгонване. На изхода на колежа се запознава с Джим и всичко останало е легенда. Само за няколко вечери Памела ще се озове в Холивуд, ще обиколи всички клубове и ще бъде една от ВИП персоните с покана за всяко участие на The Doors.

Jim Morrison and Pamela Courson Photo Shoot in Hollywood Hills, 1969

През 1967 г. излиза хитът „Light My Fire“ и двамата вече са запалили любовния огън, топлейки се заедно в Лос Анджелис. По същото време Рей Манзарек признава, че никога не е виждал друг човек, който може да допълни странностите на Морисън. Прекарвайки няколко години в съвместен живот, двамата най-накрая решават, че трябва да официализират връзката си. През декември 1967 г. Памела Курсън става Памела Морисън, а документът за брак е издаден в Денвър, Колорадо. Причината за тази странна локация е, че The Doors пътуват на концерт и са имали малко време, за да изпълнят задачата.

Има само една подробност, документът не е заверен от нотариус, а и двамата забравят, че имат нужда от още малко печати, за да могат да се наричат семейство. Това е без значение, документът наистина е наличен, просто не и пред закона. Памела открива пещерата на Али Баба и музикалните разбойници. Не само, че получава кодовата дума, но и свободно може да използва всички пари и придобити имоти, както намери за добре. Джим дори ще финансира нейният моден бизнес и помага малко по-бързо да отвори врати. Логичното е, че всеки ще предаде важност на половинката на Морисън. Шарън Тате и Майл Дейвис са редовни клиенти, а в тандем с други приятели на музиканта, касата на бутика започва да се пълни с висока скорост. Това е и периодът, в който успехът не се празнува – семейство Морисън е постоянно на нож, а за още по-голямата акселерация на тъмната страна ще добавим и прекомерната злоупотреба с алкохол и наркотици.

Един от съседите ще разкаже, че една вечер Пам е минала късно и останала да пренощува, защото Джим се опитал да я убие. Скандалът бил толкова жесток, че той я затворил в гардероба и се опитал да го запали. Причината за това деяние е фактът, че съпругата решила да спи с дилъра им, за да може да получи малко повече хероин. Музикантът също не бил цвете за мирисане. Неговата тежка връзка с алкохола се подчертавала и взимала своето на всяка една репетиция и концерт. Пиянското му присъствие вече се забелязвало и от публиката. През 1969 г. дори е обвинен, че е показал малко повече от себе си на сцената в Маями. Присъдите за хулиганство вече започнали да се редят една след друга, докато славата му вече не можела да го оправдава.

Вкаран е в затвор и след гаранция от 50 000 долара получава правото да продължи да се самоунищожава, но този път в дома си и пред по-малко погледи. Най-накрая се стига до заключението, че Париж ще приеме и двете изпаднали души, а и там присъдите се дават значително по-трудно. Франция се оказва и достатъчна добра локация, за да може и двамата да открият покой и да се отпуснат. Спирането на алкохола и редуцирането на наркотиците започва да се усеща, но щом всичко се нормализира, изтощеното тяло на Морисън най-накрая се предава.

Не всички са изненади, все пак Пам и Джим откриват всички нощни клубове, опознават високия и скъп живот на Париж, но този път са по-умерени в действията си. На 3 юли 1971 г. Пам ще открие своя любим във ваната. Морисън е парализиран и не отговаря на всички опити да бъде събуден. Полицията ще запише, че изпълнителят е станал през нощта, чувствайки, че му е лошо. Решил да си вземе гореща вана за освежаване, но на сутринта бил мъртъв. Съдебният лекар ще потвърди, че причината за смъртта е сърдечен удар. Подозренията са за свръхдоза хероин.

Jim Morrison and Pamela Courson Photo Shoot in Hollywood Hills, 1969

Никой не е убеден, че това е истинската история. Париж започва да разказва най-различни легенди. Певецът е умрял в банята на нощен клуб, инсценирал е смъртта си и още много други. Гневът на феновете се насочва към Пам, която също има някаква роля в по-бързото съкращаване на живота, но не до степен, в която да го убие. Тя е и единственият наследник на всичко негово и мнозина засилват подозренията си към нея. Джим Морисън никога не преминава през аутопсия . След смъртта му, тя се прибира обратно в Лос Анджелис, но когато започват делата за наследство, не вижда и стотинка от закътаните милиони на легендата.

В следващите няколко години, нейната пристрастеност към хероина се засилва до степен, в която злите езици ще броят и ще се обзалагат колко точно има, преди да дойде и нейният край. Тя самата се описва като съпругата на Морисън и понякога в своите нарко фантазии споделя, че скоро ще се чуят, той щял да и се обади. Само 3 години по-късно и тя ще бъде открита мъртва, като взима свръхдоза хероин, точно на 27 години като своя бивш съпруг.

 
 
Коментарите са изключени