shareit

Колко богат е бил Моцарт

| от |

Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-успешните музиканти на своето време. Геният в класическата музика започва своя път от най-ранна възраст, а творчеството му продължава да се смята за съвършено и до днес. Почитателите на класическа музика не могат да го объркат, почеркът му е уникален и подходящ за всяка възможна ситуация. Като много други, младият Волфганг осъзнава, че именно XVIII и XIX век са били времето на творците и вечното клише, че музикант не храни къща, практически няма сила върху него. Композиторът може да се похвали с изключителни успехи, чиято стойност във финансово отражение го превръща в един от най-богатите музиканти.

И всичко започва със записването на първата творба в най-ранна възраст. Веднъж след като Европа научава за Моцарт, неговото време в училище е значително съкратено. Детето прекарва времето си с епископа на Залцбург , където започва да се радва още повече на охолството. Понякога заплащането е с пари, друг път идва идва под формата на бижута. Когато става на около 20 години, преценява, че скромният духовен живот не е създаден за него и по тази причина се насочва към Виена и бурните културни години, които предстоят там.

За разлика от своите конкуренти, композиторът просто отказвал да си намери постоянна работа. Негово основно занимание било да дава уроци по музика на богатите деца, често композира и свири собствените си песни и за приблизително 6 седмици успява да изнесе 22 концерта, с които да спечели вниманието на широката публика.

Retrato_de_Mozart,_por_Johann_Nepomuk_della_Croce_(detalle)

Снимка: By Johann Nepomuk della Croce – http://www.artexpertswebsite.com/pages/artists/artists_a-k/croce/Croce_MozartFamilyPortrait.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90795308

Никога не отказва хонорар за създаването на нова творба. Пътешествията били още по-ползотворни и много скоро Моцарт можел да се похвали с вярна и лоялна публика, която блянувала за следващата му творба. Според различни архиви, композиторът получавал около 10 000 флорина на година, докато баща му изпратил писмо, че е получил 1000 флорина за написването на един концерт. Във времето, в което работниците получавали по 25 флорина на година, а висшата класа се радвала на 500, можем само да си представим само как се е чувствал един от най-богатите хора във Виена. През 1782 г. Волфганг решава да се ожени за Констанс Вебер.

Баща му не е особено съгласен, особено след като по-голямата сестра отказва да се омъжи за него. Семейство Вебер също имало музикално потекло. Двете дъщери имали кариера като певици и съответно именно любовта към изкуството започва да се забелязва и в дома на Волфганг и Констанс. Двамата имат шест деца, но само две успяват да преживеят времето на епидемии и болести. Моцарт междувременно се шири в голям апартамент близо до катедралата Св. Стивън и дори не се притеснява от факта, че бюджетът му често има висоти и спадове – той просто иска да живее богато. Както най-често се случва, неговите аристократични приятели помагат за спадовете, при това доста сериозно.

Макар и композиторът никога да не показва притеснения за парите си, все пак успява да вземе твърде много заеми и да влоши допълнително ситуацията. Идват трудните времена и Моцарт няколко пъти сменя адресната регистрация, според някои историци, парите се изиграват и на хазарт. Има и още една теория, в която се твърди, че хроничното харчене и прахосване е просто още един признак на потенциално психично заболяване, което можело да допълни причината за рязката смяна на настроенията. През 1788 г. катастрофата удря талантливото семейство. Моцарт трябва да даде цяло състояние за здравето на жена си, което внезапно се влошава. Един от всички случаи е почти фатален.

Louis_Carrogis_dit_Carmontelle_-_Portrait_de_Wolfgang_Amadeus_Mozart_(Salzbourg,_1756-Vienne,_1791)_jouant_à_Paris_avec_son_père_Jean..._-_Google_Art_Project

Снимка: By Louis Carrogis Carmontelle – pAG4oubzF9IxKg at Google Cultural Institute maximum zoom level, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21911733

Ето защо композиторът дава почти всички спечелени приходи, тръгва на няколко кратки турнета, но вместо да върне старата си слава, резултатът е почти нулев. Поради факта, че музиката еволюира и вкусът на аудиторията се променя, както и наличието на няколко войни, коства изключително много на културния живот. Някои от заможните клиенти пък успяват да намерят други изпълнителни, особено след като геният се оказва изключително непостоянен. Финансовата криза чука на вратата и носи след себе си една зловеща и тъмна депресия.

И най-тъжното в историята е, че Волфганг никога не бил от опасност да гладува, единствената щета щяла да бъде да намали своите разходи и да слезе на една малко по-ниско ниво – действие, което практически не се случило. Много скоро човекът от музикалния връх на Австрия бил принуден да взима заеми и да се моли на подаяния от приятели и роднини. Ако обаче подозирате, че точно това предначертава началото на края – грешите. Преди Моцарт да посрещне своя край в следствие на редица злоупотреби с алкохол и други субстанции, приходите му започват да се подобряват значително. Добрата новина е, че и съпругата помогнала значително за закрепването на положението.

Когато дамата успява да се изправи на крака, двамата се местят в много по-евтин квартал и съответно започват да запушват финансовите дупки. Дори и тогава харчат изключително много. Появата на нови възможности като стипендии от европейската сцена, както и изкушения като турне в Лондон щели да предложат малко повече въздух. Не трябва да забравяме, че последните години на твореца са може би едни от най-добрите му и създадените творби успяват да впечатлят аудиторията. „Магическата флейта“ например успява да накара културата във Виена да се събуди. Проблемът тук обаче е, че много скоро тялото на твореца започва да се предава значително.

DSC_2048.NEF

Снимка: By Joseph Lange – http://www.mozartforum.com/images/Costanze_Mozart_by_Lange_1782.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=929931

В есента на 1791 г. музикантът започва да усеща как силите го напускат и до края на годината ще дойде финалният му край. Един от гениите на музиката приключва в общ гроб, макар и да може да си позволи индивидуално погребение, законите на страната не позволяват това, особено ако липсват аристократични корени. Години по-късно костите се вадят и погребват на друго място. Когато 29-годишнат съпруга остава сама и най-накрая успява да плати и последния дълг, джобовете ѝ са отново празни.

Нюхът и за бизнес предлага нови възможности и следват специални продажби на последните непубликувани творби, както и прави редица концерти в негова чест. Получава и скромна доживотна пенсия от австрийския император, както и намира добър биограф, който да разкаже историята на един от най-добрите творци на Австрия. Нейните действия успяват да постигнат две неща:
1. Заздравява значително финансовото състояние на семейството.
2. Позволява на света днес да знае повече за Моцарт.

Заглавна снимка: By Johann Nepomuk della Croce – http://www.artexpertswebsite.com/pages/artists/artists_a-k/croce/Croce_MozartFamilyPortrait.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11185037

 

 
 
Коментарите са изключени