shareit

Кои са персонажите в картите за игра

| от |

Едва ли има човек, който никога да не е играл карти. И докато четете тези редове сигурно си спомняте правилата на някоя любима игра, а и не са малко хората, за които белотът става национален спорт. Оказва се, че картите имат много сериозна история, за която ще говорим в следващите редове. Всеки път, когато играете, не трябва да забравяте, че картите практически изобразяват някои много сериозни лица от миналото.

Исторически погледнато трябва да знаем, че изкуството винаги е било вдъхновявано от всичко, което може да бъде забелязано, та точно по тази причина, когато картите започват да стават популярни, някои артисти избират да поставят по-специални личности. След като така наречените попове, които практически са крале, но заради брадите получават една по-родна визия, са практически вдъхновени от крале, картите от XV век в Европа получават един по-съвременен облик.

Ще забележим, че френските и британските тестета обръщат внимание на Александър Македонски, Юлий Цезар, библейският крал Давид и Карл Велики, съответно владетели на Гърция, Рим, евреите и франките. Логично и дамите или кралици, както трябва да се наричат, също да имат по-висока позиция. Ето защо са избрани богинята Атина и Рахил – съпругата Яков. Много испански и немски тестета се вдъхновяват да поставят своите нежни кралски величия, за да може да запазят историята. Практиката продължава и през следващия век, като в този период винаги е имало поне един крал, който да получи почетното място в един от най-употребяваните атрибути за забавление.

Горе-долу по същото време възникват и някои популярни игри с карти, следователно няма да е никак трудно да забележим това развитие. Практически никога не е имало точно обособена традиция или закон кой да присъства на картите, всяка една страна е избирала своите собствени владетели и във времето картите са променяли образите си, но нищо повече. Смята се, че френската практика продължава и до днес, но пък е странно защо няма карти с български владетели – може би такива биха били добре приети, а и историята може да ни даде достатъчно крале, които да използваме. Има едно особено изискване, когато се рисуват самите карти – всеки един владетел задължително трябва да бъде поне с мустаци, ако не може да бъде изобразен с брада.

Причината тук се крие във факта, че преди брадата да се превърне в моден символ, това е била една от необходимите черти за завършването на мъжеството. А както бихме забелязали, всеки един персонаж – поне при мъжете има бурно лицево окосмяване. Каква е позицията на валетата? За мнозина са принцове, но истината е, че повечето нямат някакъв благороднически статут, а по-често са герои от митологията. Френското тесте от XVI век почита герои като Ланселот – един от любимите рицари на крал Артур. Друг интересен герой е Хектор, който идва от гръцката митология и Троя – разбира се, той наистина принц, при това един от последните на Троя.

Практически всеки един герой може да получи такава позиция, но всичко зависи генерално от вдъхновението на художника, който ще рисува картите.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени