shareit

Как се появява смешката с пая в лицето

| от |

Първата известна шега с пай в лицето, наричана още „пайване“ (pieing), е във филм. В кой филм обаче все още не се знае точно. Всички определено са съгласни, че за първи път шегата се появява в ням филм комедия от първите дни на филмовото изкуство. От там нататък има две мнения.

Mabel Normand by Albert Witzel 1917

Мейбъл Норманд

Някои казват, че Мейбъл Норманд, първата голяма жена комик, хвърля първия филмов пай по „Дебелия“ Арбукъл в комедия от 1913 г. „A Noise from the Deep“. Други пък смятат, че първият филмов пай е хвърлен по кривогледия комик Бен Търпин четири години по-рано, в комедията от 1909 г. „Mister Flip“.

От тези неми филми забавната шега с пай се разраства до класиката, която знаем днес.

Hollywoodparty

Лаурел и Харди

Може би първата наистина забележителна битка с пай в киното се случва в лента на Лаурел и Харди от 1927 г. „The Battle of the Century“. Това е, вероятно, най-мащабната битка със сладкиша, правена някога пред камера – известно е, че в сцената са били използвани 4000 пайове. За съжаление, голяма част от този страхотен шедьовър е изгубен поради патологичната липса на грижи към филмите от този период, голяма част от които са унищожени, просто защото лентата се разлага.

Не бихме могли да говорим за хвърляне на пайове, без да споменем шампионите – The Three Stooges. Мо Хауърд, лидерът на комедийната група, беше експерт в това отношение и всъщност той хвърля много от пайовете във филмите на групата. Мо дори беше толкова умел, че когато други филми се нуждаеха някой да дойде да хвърли пай,често наемаха именно него.

Битката в „In the Sweet Pie and Pie“ от 1942 е може би най-смешната, най-съвършената битка с пай в историята на филмите. „Three Sappy People“ (1939) също включва забавна лека вариация на тази прекрасна сцена.

През 1946 г. в „Half-Wit’s Holiday“ има подобна забележителна сцена, но без единия от тримата, защото по време на снимките на късометражната Кърли получи сърдечен удар и това приключва блестящата му кариера.

Може би най-странният, най-сюрреалистичен филмов бой с пай е от комедията „Our Gang“ от 1930 г. В него има забавен каданс, камерата снима от странни и интересни ъгли, а сцените са живописни, напомнящи гръцка трагедия.

През 1965 г. „The Great Race“ обещава в рекламите си „Най-голямата битка за пай в историята на филмите“. Битката действително беше огромна (използвани са 2557 пайове), но по някакъв начин не надминава споменатата по-горе.

Натали Ууд, водещата женска актриса във филма, седи с отворена устата си по време на сцената и част от хвърлен пай попада в дихателните й пътища. Натали претърпява тежък пристъп на задушаване, но за щастие не е сериозно наранена. Джак Лемън, който играе две роли във филма (и по този начин беше ударен от два пъти повече пайове), е нокаутиран по време на сцената от хвърлен пай. Тази сцена е снимана точно преди уикенда на Деня на труда и след заснемането й, цялата поразия е оставена по стените в продължение на три дни под горещото лятно слънце. Когато актьорският състав и екипът се връщат на площадката, миризмата никак не е смешна.

През 1976 г. в „Bugsy Malone“ има странна вариация на класическата сцената със замеряне с пайове. В него се използва пистолет, който изстрелва не куршуми, а пайове.

Най-голямата никога не използвана сцена в историята на филмите е в класиката от 1964 г. „Dr. Strangelove“. Сцена е заснета с участието на югенералите и политиците във военната зала, като е направен само един дубъл заради високите разходи. В нея режисьорът Стенли Кубрик кара генералите да хвърлят пайове по различни членове на правителството и военните. Той обаче усеща, че актьорите, които играят генерали, се забавляват, което е неподходящо и затова решава да бракува сцената (това е невероятен късмет заради последвалите събития в САЩ).

В сцената президентът Мъфли (изигран от Питър Селърс) получава пай в лицето и един от генералите се изкрещява: „Нашият галантен млад президент е съборен в разцвета си!“ Сцената е заснета малко преди убийството на президента Джон Ф. Кенеди през ноември 1963 г., но филмът излиза чак след това. Ако сцената беше включена, комедията щеше да стане трагедия доста бързо.

 
 
Коментарите са изключени