shareit

Как да не се изложите пред цяла Англия по време на Едуардската епоха

| от |

Едуардският период – който официално обхваща управлението на Едуард VII между 1901 и 1910 г., но често е разтяган до годините до Първата световна война – е време на лекота и благодат. Много от правилата и маниерите на културно поведение изглеждат чужди в сравнение с тези от 21 век (ако въобще има такива) като някои от тях са остатъци от възпитанието през викторианска епоха.

В малко други области добрите обноски са по-очевидно в сила, отколкото по време на Едуардска вечеря. Тези социални мероприятия са нещо повече от проста среща и ядене. Те са витрини за излагане на богатството за висшите класове, които им позволяваха да впечатлят гостите си с най-добрите си сребърни прибори и множество ястия от изискани продукти и вино.

Ако внезапно без да искате пътувате назад във времето, как бихте се ориентирали в този странен за нас днес свят на маниери? Ето кратко ръководство:

King-Edward-VII (cropped)

Едуард VII

Издокарайте се

Как трябва да се облечете, за да сте сигурни, че изглеждате най-добре и подходящо за случая? Официалното облекло е задължително и господата трябва да се носят шапки при пристигането си. За всички хранения преди 18:00 ч. шапките и ръкавиците са задължителни за жените и трябва да се носят за обяд.

По време на вечеря ръкавиците трябва да седят в скута ви под салфетката. Мъжете обикновено носят минимум смокинги – фракове за особено официални поводи – докато жените ще бъдат облечени в рокли с пълна дължина, а коса им да е на прическа.

Диадемите се носят само от омъжени жени, за да се разграничат от свободните дами в стаята. Домакинята на къщата ще разчита на прислужницата си да записва какво носи, за да избегне неловко повторение на тоалети, ако приема гости отново.

Бъди подготвен

Точността е изключително важна, ако искате да създадете добро първо впечатление. Гостите ще се събират в гостната. Ако има голяма група вечерящи, мъжете ще получат картичка, съдържаща името на жената, до която ще седят.

След като икономът обяви вечеря, стопанинът на домакинството ще поведе процесията към трапезарията, като води под ръка дамата от най-висок ранг. След това те ще бъдат последвани от останалата част от семейството и гостите по двойки. Господата предлагат ръка на дамите, но съпрузите не ескортират съпругите си. Последни в трапезарията влизат домакинята заедно с „най-социално важният“ мъжки гост.

Вечерята се сервира в разумен час, около 20:00. Уверете се, че сте подготвени за това, което ви предстои – вечерята може да е се проточи дълго и напускането на масата, за да отговорите, например, на призивите на природата, не е приемливо.

Елате гладни

Какво може да очаквате да ви се сервира на подобно изискано соаре и как трябва да го изядете, за да избегнете потенциална катастрофа на една такава вечерята? Както при толкова много други неща от живота по време на крал Едуард, и за това си има правила – все пак вечерята е най-официалното хранене за деня.

Може да предположите, с цялото множество прислуга, че храната ще ви бъде сложена в чинията, но това често не е така. Лакеи – които носят бели ръкавици, за да не оставят отпечатъци по сребърните прибори – държат чинии с храна отляво на вас, за да можете да си сложите колкото искате от каквото искате. Първо се предлага на дамата отдясно на домакина, а след това лакеите продължават по часовниковата стрелка около масата. Идеята дамите да бъдат обслужвани първо идва от континентална Европа и още не е възприета във Великобритания.

Когато масата се слага, се ползват линийки, за да се гарантира, че посудата за хранене е правилно подравнена и че ножовете, вилиците, лъжиците и всичко останало е на правилното разстояние едно от друго.

Стиловете на хранене се променят, така че храната ви може да се сервира à la Russe (в руски стил), където ястията се разпределят върху бюфет и се предават на всеки гост. Той замества по-старата френска традиция, при която ястията се поставят на масата и гостите сами си слагат каквото искат. И в двата случая имайте предвид, че вечерята ще има няколко сервирания, така че яжте по малко от всяко, ако искате да ви е удобно до края, особено ако носите корсет.

Най-често срещаният брой сервирания е шест, но при специални случаи може да стигнат до дванадесет. Обикновено те се състоят от супа, рибено блюдо, предястие като волован или сладкиши, сорбе, печено ястие като фазан и след това десерт, който може да включва бланманже или пресни плодове от парниците на имението.

Желиран език, волско сърце и свинска глава също са популярни деликатеси, които трябва да имате предвид. Менюто ще бъде обсъдено между дамата на къщата и готвача предварително. Освен да е добра на вкус, цялата сервирана храна трябва и да изглежда впечатляващо. Гарнитурите вече са популярна добавка, така че почти всички ястия ще бъдат придружени със стрък зеленина или глазура.

Поддържайте разговора лек и непринуден

За да избегнете неловка ситуация, уверете се, че сте наясно какво се счита за неподходяща тема на разговор. Клюките с циничен или сексуален характер са строго забранени – все пак присъстват дами.

Теми като политика, религия или лични финанси също не е добре да се засягат. Освен за какво можете да говорите, с кого може да говорите също се урежда от правилата на етикета. Не можете просто да започнете разговор с някой от отсрещната страна на масата, когато ви се иска.

Когато храненето започне, можете да разговаряте с някой от съседите ви – с кой от двамата  страна ще бъде продиктувано от дамата на къщата, така че следвайте нейните указания и пример.

Може и да очаквате, че ще седнете до човека, с когото сте дошли, но не – ще има внимателно обмислен план кой къде ще седне, който трябва да следвате (при пристигането си ще получите карта, както споменахме). Гостите седят мъже-жени-мъже-жени около масата и семейните двойки обикновено са разделени. Ангажираните двойки често обаче седят заедно, за да могат да разговарят и да се опознават.

Маниери

Значението на маниерите не може да бъде подценявано – те са задължителен минимум, който трябва да спазите, за да ви поканят отново. Не забравяйте да бъдете вежливи и да покажете най-доброто си поведение. Ако не познавате човека, до когото ще седите, господата трябва да се представят и да предложат на дамата ръка по пътя към трапезарията.

Седете правилно на стола – гърбът никога не трябва да го докосва, така че не може да се прегърбвате. Поднасяйте храната към себе си – никога обратното – и, разбира се, гледайте да не се окапете. Когато стоите прави, никога не пъхайте ръцете си в джобовете си, тъй като това се счита за грубост. Физическият контакт също не е разумен и прегръдките като поздрав не са приети.

 
 
Коментарите са изключени