shareit

Как бейзболната шапка става универсалният аксесоар, който е днес

| от |

Първият по рода си бейзболен мач се състои в Хобокен, Ню Джърси, на 19 юни 1846 г., когато нюйоркските Knickerbockers играят срещу по-прозаично кръстения ew York Baseball Club (Нюйоркски бейзболен клуб). Сигурно има състезания с бухалки и ръкавици в целия североизток, но Knickerbockers правят нещата официални, като формално дефинират броя на играчите, правилата на играта и униформата: отборът пристига на стадиона, Елисиън Фийлдс, облечени в еднакви ризи и панталони, както и шапки, изработени от тънки, сплетени ленти.

Eino Kaakkolahti

Knickerbockers означава „торбести панталони“, с каквито едно време са се играли редица спортове, включително бейсбол

Играта този ден се играе по правилата, по които се държат и до днес. Въпреки че изискването им, че всеки играч „трябва да има и репутацията на джентълмен“, през годините е леко пренебрегвано от скандали и измами, да не говорим за ползването на стероиди, съвременната игра все още се дължи до голяма степен на уговорките от средата на 19 век.

Но сламените шапки не издържат…

Knickerbockers минават към вълна в рамките на няколко години и дизайнът в крайна сметка се променя. Новият модел е проектиран не за стил, а по-скоро за да предпазва очите на играчите от слънцето. След това през 1901 г. Detroit Tigers въвеждат може би най-силната иновация в историята на играта: Слагат едноименното животно на шапките си, превръщайки полезния сенник в бойно знаме. Полезността и марката на шапката ще я превърнат в може би най-големия моден износ на Америка, променяйки начина, по който хората се обличат във всяка страна по света.

US Navy 040527-N-4104L-001 Guided missile destroyer USS Russell (DDG 59), Commanding Officer, Cmdr. William Kearns III, communicates with his combat information center

„Филаделфийският стил“, със по-здрава периферия, дебютира през 1908 г. и бързо е приет от отборите на висшата лига. Дизайнерите продължават да ги разработват и правят короните по-високо, а материалите стават по-здрави. Появата на телевизията – първата игра в голямата лига е излъчена по телевизията на 26 август 1939 г. – донася изцяло нова публика в спорта и ускорява редизайни на екипите и преместването на отборите в други градове. Към 1945 г. вече всеки отбор носи собствена брандирана шапка и този аксесоар скоро проникна в сърцата на децата, особено на онези, които играят в „Малката лига“. Те ще продължат да носят бейзболната шапка и като възрастни.

През 60-те и 70-те години земеделските компании започват да украсяват шапките си отпред с фирмени лога и евтини, пластмасови регулируеми закопчалки. Мрежовата част също така направи шапките по-дишащи за работниците, а и шофьорите на дълги разстояния също приемат тези нови аксесоари, което създава феномена на тираджийската шапка.

Truckerhat

През 80-те години New Era, компанията, която доставя шапки за Мейджър Лийг Бейзбол в продължение на десетилетия, започва да продава автентични шапки с логата на отборите на феновете. Скоро те стават част от общото облекло в обществото. Персонажът на Том Селек в „Magnum, P.I.“, разположен на Хаваите, носи шапка на Tigers. Можете да видите бейзболни шапки на корицата на френското списание Elle, в рап клипове и на главата на принцеса Даяна, чиято случайна поява по дънки и бейзболна шапка помага да се подхрани репутацията й на „принцесата от народа“: Това сигнализира за достъпност, дори за особи от този ранг.

По същия начин, когато Джей Зи издава дебютния си албум Reasonable Doubt през 1996 г., той се появява на обложката, скрит под федора и с шал, подходящ за мафиотски дон. Десет години по-късно, по пътя си да стане първият хип-хоп милиардер, албумът му Kingdom Come го показва в шапка на Yankees. След като вече е истински крал, рапър-магнат трябва да комуникира достъпност, а не да се хвали.

Бейзболната шапка стопява величието толкова добре, защото теоретично всеки може да я носи; тя е по-евтина от почти всяко облекло и се съчетава с всякакъв тоалет. Политиците, независимо дали Джордж Буш от Texas Rangers или Барак Обама от Chicago White Sox, използват шапката ежедневно. Това показва, че те все пак са обикновени хора, с аполитични интереси, което надхвърля и облагородява политическите им амбиции. За тези, които предпочитат все пак да изглеждат специални, дори с такъв тип шапка, могат да намерят шапки от дизайнери и модни къщи като Louis Vuitton за над 1000 долара. Дизайнерите знаят, че в шапката дори супермодел може да изглежда като обикновена съседка.

Въпреки че най-големите звезди на бейзбола редовно сменят шапките си, когато преминат в друг отбор, самата шапка, независимо дали е маркова от Италия или модел от New Era, произведен в Азия, остава символ на принадлежност: нейното послание се намира буквално на върха на съществото ни. Можете веднага да видите, дори от разстояние, дали човек е ветеран от войната, фен на някой отбор или политически активист. Дори във футбола, баскетбола и хокея първото нещо, което атлетите правят, когато спечелят шампионат, е да сложат нова шапка на главите си. Това е корона за всеки човек.

 
 
Коментарите са изключени