shareit

Израелски археолози току-що откриха златен пръстен с едно от най-ранните изображения на Исус Христос

| от |

Преди почти две хиляди години мощна буря край бреговете на Кесария в днешен Израел разбива кораб. Сега в корпуса на този кораб археолозите откриват съкровища – включително рядък златен пръстен, украсен с ранен облик на Исус Христос.

Пръстенът е украсен със зелен скъпоценен камък, върху който е изписано изображение на момче, което държи овца на раменете си – символ на Исус като „добрия пастир“. Тъй като Исус казва: „Аз съм добрият пастир… добрият пастир дава живота си за овцете“, ранните християни често го изобразяват по този начин.

Това не е единственото чудо, което археолозите изваждат от дълбините. Освен пръстена, археолози от Израелския орган за антики (IAA) откриват още римски монети от 3 век, камбани за прогонване на злите духове, бронзова фигурка на орел и римска фигурка на пантомим с комична маска.

Mameluke-in-Full-Armour

Мамелюк в пълно снаряжение“, автор Георг Моритц Еберс

А в близост до първата развалина, потънала преди около 1700 години, археолозите откриват и втора, от по-скоро, която потъва преди около 600 години. Там те намират 560 монети от ерата на мамелюците от 14 век.

„Море от съкровища!“, пише IAA във Facebook. „Археологическо проучване на древните власти в района на Кесария разкрива грандиозно съкровище от два древни кораба от тропиците. Откритията разказват историята на два кораба, потънали през различни периоди, вероятно когато са се опитали да закотвят или да намерят подслон от бури.“

От всички съкровища, намерени край бреговете на Кесария обаче, се откроява златният пръстен с Исус.

„Това изображение на „Добрия пастир“ е известно в древното християнско изкуство като символ на спасението“, обяснява IAA отново във Facebook, отбелязвайки, че намирането на изображението върху пръстен е рядкост. „В притчата Исус е описан като милостив пастир на човечеството, или като този, който оказва защита на човека.“

Археолозите смятат, че собственикът на пръстена вероятно е бил един от първите християни. И тъй като накитът е малък, може да е принадлежал на жена.

Всичко това има смисъл, защото Кесария играе важна роля в развитието на ранното християнство. Пристанищен град и местна столица на Римската империя, Кесария е бил дом на различни хора с различни вярвания.

„Това е период, когато християнството е в само си начало“, обяснява Хелена Соколов, куратор в отдела за монети на IAA, „но определено расте и се развива, особено в смесени градове като Кесария.“

Соколов добави, че макар християнството да не е било широко прието или практикувано, Римската империя е имала относително толерантна политика към новите форми на поклонение. Така някой богат гражданин на Кесария вероятно би могъл да носи пръстена без страх от някакви последствия.

По това време Кесария става дом на една от първите християнски общности. Градът дори се споменава в Библията като място на покръстването на римския центурион Корнелий от апостол Петър.

קיסריה - מראה-JNF025733

Кесария, 1947 г.

„Това е първият случай на приемане на неевреин в християнската общност“, обясни Джейкъб Шарвит от отдела за морска археология на IAA. „Оттук християнската религия започва да се разпространява по целия свят.“

Златният пръстен на Исус и другите съкровища са едва първите, намерени от израелски археолози през последните месеци. Земята и морето около днешния Израел са богати на история и IAA насърчава хората да изиграят своята роля и да споделят това, което открият, с експертите.

„Апелираме към водолазите: ако попаднете на древна находка, забележете нейното подводно местоположение, оставете я в морето и ни съобщете незабавно“, каза Ели Ескозидо, директор на IAA. „Откриването и документирането на артефакти на първоначалното им място имат огромно археологическо значение и понякога дори малка находка води до голямо откритие.“

 
 
Коментарите са изключени за Израелски археолози току-що откриха златен пръстен с едно от най-ранните изображения на Исус Христос

Повече информация Виж всички