shareit

Ховърборда на Марти от „Завръщане в бъдещето“ беше продаден за рекордна сума

| от |

В една емблематична сцена от Back to the Future II, пътуващият във времето герой Марти Макфлай скача върху своя ховърборд Mattel, за да избяга от банда, водена от неговия враг Биф Танен. Премиерата на филма в деня преди Деня на благодарността през 1989 г., изстрелва измислената играчка до върха на коледните списъци в цялата страна. Но ще минат години, преди работеща версия на левитиращото устройство най-накрая да стигне до коледното дърво.

Филмовият реквизит бе продаден на търг миналата седмица за 501 200 долара, съобщава Майк Ханлън за New Atlas. Анонимен купувач закупи (реално неработещия) ховърборд от Prop Store – търговец на предмети от развлекателния бизнес с локации в Лондон и Лос Анджелис.

Печелившата оферта на търга е значително по-висока от първоначалната оценката на Prop Store от $80 000 до $100 000. Всъщност, отбелязва New Atlas, крайната продажна цена лесно засенчва сумите, платени за други ховърбордове, използвани при заснемането на Back to the Future II. Един от тях е продаден за около 30 000 долара през 2014 г., докато друг минава под чука за около 100 000 долара през 2018 г.

В допълнение към ховърборда на Mattel, ноемврийската разпродажба на сувенири включва бисери на поп културата като Уилсън, волейболната топка приятел на Том Ханкс в „Cast Away“ (2000); шлемът на Ръсел Кроу от „Gladiator“ (2000); и миниатюрен модел на космически боен кораб ​​X-Wing от „Star Wars: Return of the Jedi“ (1983).

Видяхме някои рекордни цени за някои невероятно емблематични предмети, включително ховърборда на Марти… и костюма на Бъди от „Elf“, казва основателят на Prop Store Стивън Лейн пред Джеймс Бийл от The Sun.

Ед Кулинан и Алън Джонсън от My London казват, че костюмът на елф, носен от Уил Феръл във филма от 2003 г., е донесъл близо 300 000 долара. Волейболната топка Уилсън донася повече от 385 000 долара, а гладиаторският шлем достига почти 300 000 долара. Корабът от Междузвездни войни е продаден за почти 320 000 долара.

По-високата от очакваната цена за ховърборда може да е резултат от две добавени елемента: автографи от актьорите Майкъл Фокс и Томас Уилсън, които изиграват съответно Марти и Биф, , и в трите филма от франчайза „Завръщане в бъдещето“. Двамата подписват долната част на реквизит върху магнитните му подложки.

Ховърбордовете се превръщат във феномен в поп културата не дълго след излизането на втория филм, до голяма степен благодарение на няколко умни хода от режисьора Робърт Земекис. В клип зад кулисите той заявява, че устройството е истинско – твърдение, което, разбира се, е невярно, както пише Дейвид Микелсън от Snopes.

„Те съществуват от години“, казва Земекис във видеото. „Просто различни родителски групи не позволяват на производителите на играчки да ги правят и продават. Ние взехме няколко и ги снимахме във филма.“

Mattel всъщност се опитва да пусне на пазара истински ховърборд през 2012 г., но той е провал – главно защото не работи така, както компанията за играчки казва, че ще работи. Сам Бидъл от Gizmodo го нарича „най-лошата играчка“ на годината.

Фантазията най-накрая се сбъдва (поне до известна степен) в средата на 2010-те, когато Hendo разработва работещ прототип, който все още е в процес на разработка и днес. Във видеоклип суперзвездата на скейтборда Тони Хоук казва: „Това е истинско, хора“, докато стои върху ховърборда.

Въпреки успеха на Hendo, пречките пред широкото разпространяване на ховърбордите остават. Според Касиди Уард от Syfy, ховърбордите на компанията работят само върху повърхности, изработени от определени материали, като мед и алуминий.

„Ховърбордът Hendo и други устройства като него могат да работят само на специално изработени места с подходящи повърхности“, отбелязва Syfy. „Устройства като тези не могат да работят вън на улицата, над пръст или вода. Те обаче могат да се радват на успех на специални пързалки или паркове.“

 
 
Коментарите са изключени за Ховърборда на Марти от „Завръщане в бъдещето“ беше продаден за рекордна сума

Повече информация Виж всички