shareit

Голият календар на Мерилин Монро

| от |

През 1949 г., тогава както и до голяма степен днес, безброй млади актриси в Холивуд седят без работа и мнозина скоро ще се откажат от мечтите си. Други пък ще вземат решения, за които по-късно ще съжаляват. Някакъв, неизвестен, но много малък процент продължават напред и рано или късно неизбежно част от тях успяват. През 40-те години на миналия век Мерилин Монро е само една от многото и в един момент се оказа безработна…

Мерилин вече беше отказала няколко оферти от един фотограф, когото познаваше, на име Том Кели, макар да позираше за много други фотографи (преди да стане актриса, тя беше топмодел и лицето й красеше стотици корици на списания). Мерилин беше отказала офертата на Кели, защото той искаше тя да позира гола.

На 27 май 1949 г. (само пет дни преди 23-ия й рожден ден) Мерилин отчаяно се нуждае от 50 долара (около 460 долара днес), за да погаси вноска за колата си, за да не й я вземат. Младата девойка вече нямаше договори както с 20th Century Fox, така и с Колумбия и тази липса се усещаше.

Затова тя най-накрая се съгласява на фотосесията и се появява в студиото на Кели в уреченото време. Преди това тя беше правила няколко реклами за бира с него. За да няма разни проблеми и очаквания, и подобни неща, които биха могли да се появят, когато един човек снима друг човек без дрехи, съпругата на Кели, Натали, е там през цялото време.

Снимките продължават два часа.

Кели прави безброй кадри, но само два щяха да бъдат използвани и да имат по-трайно значение. В снимката „A New Wrinkle“ Мерилин позира изпъната, легнала на една страна върху червен плат. (Този кадър трябваше да краси календара на фирмата Баумгарт.) Другият кадър (който съвсем скоро ще стане световно известен) беше наречен „Golden Dreams“.

Мерилин получи договорените 50 долара за своите услуги. Вместо да използва истинското си име обаче, тя подписва договора с името Мона Монро. Ако Мерилин беше просто поредната актриса, всичко щеше да приключи в този момент и снимките щяха да са прашинки във вселената на фотографията, почитаща женската форма. Но сега отиваме напред към 1952 година.

Въпреки обществената стигма върху жените, които позират в подобни кадри, голата снимка на Мерилин „Golden Dreams“ красеше бръснари, бензиностанции и мъжки съблекални от бряг до бряг. Тя вече не беше непозната актриса – през изминалите 3 години участва в няколко филма и сега беше най-горещата млада звезда в бизнеса.

Gentlemen Prefer Blondes Movie Trailer Screenshot (16)

 

Мерилин в „Gentlemen Prefer Blondes“

Тогава журналистката Алин Мосби публикува материал за голия календар на Монро. Първоначалната реакция на студиото беше да отрече всичко, но Мерилин ги убеждава да размислят и да признаят, че това наистина е тя на снимката.

На 25 март 1952 г. актрисата дава ексклузивно интервю и гладните за скандали репортери подостриха моливите си, надявайки се, както винаги, за скандал, подигравки и срам, да не говорим за унищожаването на кариерата на една млада актриса, което винаги се продава добре в медиите. Но вместо за присмех, пресата беше очарована от откровеността и честността на Мерилин.

Бях разорена и имах нужда от парите. Защо да го отричам? … Можете да получите един (календар) навсякъде. Освен това не се срамувам от това, не съм направила нищо лошо … Бях седмица назад с наема (тя или беше решила да промени истинската история тук, може би защото да остане без дом беше по-отчайващо от това да остане без кола, или наистина беше забравила за таксата за колата си.) Трябваше да намеря парите. Том не мислеше, че някой ще ме познае. Косата ми тогава беше дълга. Но когато снимката излезе, всички ме познаваха … Никога не бих го направила, ако знаех, че нещата в Холивуд ще ми се случат толкова бързо.

Пресата и по-важното – обществеността, видяха искреността на Мерилин и бяха повече от склонни да оставят ситуацията, въпреки факта, че малко момичета преди нея бяха успели да преживеят подобен скандал. За щастие на филмовите фенове по целия свят, Мерилин Монро също успя.

Скоро тя ще снима „Gentlemen Prefer Blondes“ (1953 г.) и „How to Marry a Millionaire“ (1953 г.) – филмите, които наистина ще лансираха феномена Мерилин Монро и нейната безсмъртна звезда. Скоро след това ще последват „The Seven Year Itch“ (1955 г.), „Bus Stop“ (1956 г.), „The Prince and the Showgirl“ (1957 г.) и, разбира се, коронното й постижение „Some Like It Hot“ (1959 г.), една от най-големите комедии в историята на киното. Нейната искряща кариера щеше да завърши с „The Misfits“ (1960), в който участва заедно с нейния детски идол, Кларк Гейбъл.

В ретроспекция, когато днес погледнем назад към скандала „Golden Dreams“, се трогваме или свиваме рамене. В края на краищата, в наши дни всички можем да видим милиони много по-сексуализирани, по-предизвикателни и крайни снимки на голи жени, просто чрез натискане на няколко клавиши на компютъра и рядко може да се намери актриса, която да не е правила голи сцени в някакъв момент. Гледан сега, календарът на „Golden Dreams“ изглежда съвсем в реда на нещата.

Мъжете я обичат по всички очевидни причини, но също така и ценят нейния хумор и невероятна харизма. Жените, повечето от които не ревнуват, изглежда по-скоро съпричастни и разбират и симпатизират на Мерилин и нейното положение. И 60 години след „невероятното“ откритие на Алин Мосби и последвалия скандал с „Golden dreams“, ликът на Мерилин Монро остава вероятно най-известното и разпознаваемо женско лице в историята на света.

Подобно на Бейб Рут в бейзбола, Майкъл Джордан в баскетбола или Мохамед Али в бокса, Мерилин Монро остава „безспорният шампион“ сред актриси. За съжаление, подобно на Елвис, виждаме как прекомерната употреба на наркотици и твърде многото „грешни хора“ пропиляват успеха. И отново както с Елвис, повечето от нас не съдим, а само съжаляваме. Най-вече просто си пожелаваме, че те някак си ще се „вземат в ръце“, така че да можем да им се порадваме още известно време.

 

 
 
Коментарите са изключени