shareit

Глинена плоча на 3500 години може би съдържа първата рисунка на призрак

| от |

Глинена плоча, направена в древен Вавилон през около 1500 г. пр. н. е., предоставя може би най-ранното известно ни изображение на призрак. Това твърди водещ изследовател на древните близкоизточни надписи в нова книга.

Глинената плоча е част от ръководство за прогонване на духове, съхранявано в колекциите на Британския музей, съобщава Даля Албърже за Observer. Ървинг Финкел, уредник в отдела за Близкия изток на музея и автор на предстоящата книга „Първите призраци“, казва, че изображението на плочата се вижда само когато се гледа отгоре и под силна светлина. Музеят се сдобива с артефакта през 19 век, но той никога не е бил излаган.

„Вероятно никога не бихте й обърнали внимание, защото зоната, където всъщност са рисунките, при обикновени условия изглежда като да няма нищо написано“, казва Финкел също пред Observer. „Но когато го разгледате под лампа, тези фигури се появяват пред вас по най-стряскащия начин.“

Плочата е достатъчно малка, за да се побере в дланта на човек. Както Патрик Пестър съобщава за Live Science, „поне половината от нея липсва“. Но обектът все още съдържа внимателно подробни инструкции как да се отървете от досадните призраци. Указанията призовават екзорсиста да изработи фигурки на мъж и жена; да приготви два съда бира; и при изгрев слънце да изговори ритуални думи, призовавайки месопотамския бог Шамаш, който е отговорен за отвеждането на призраци в подземния свят. Финкел казва, че идеята на ритуала е да се прехвърли призракът в една от фигурките.

Последният ред на текста призовава читателите „да не гледат зад себе си!“ Това предупреждение вероятно е инструкция, насочена към фигурките, които влизат в подземния свят, но е възможно да е насочено към екзорсиста.

Според Финкел, рисунката най-вероятно е направена от майстор занаятчия, който много добре рисува в глина. Самата плочата пък може би се е съхранявала в библиотеката на екзорсист или в храм.

Финкел казва на Амах-Роуз Ейбрамс от Artnet News, че е решил да напише новата книга, след прочита история на призраците, която започва през 18 век. „Изведнъж си помислих: „Ами нашите неща? Ами Месопотамия?“, казва той.

В ранните цивилизации като Месопотамия хората очакват да срещнат призраци, обяснява ученият. Древните хронисти Плиний, Лукиан и Плавт говорят за призраци в своите писания, според History.com; някои дори оставят инструкции как да се отърват от определени видове духове.

Вавилонската плоча, за която конкретно говорим сега, се фокусира специално върху премахването на по-възрастен мъжки призрак, като млада жена го отвежда към подземния свят. „Очевидно става въпрос за мъжки призрак и той е нещастен“, казва Финкел пред Observer. „И някак не можем да не си представим какво може би се е случило тогава: „О, Боже, чичо Хенри се върна…“ Може би чичо Хенри е загубил три жени. Може би затова са решили да го изпратят към отвъдното като го оженят. Не е невероятно да намерим една такава история, четейки между редовете.

Във видео на Британския музей от 2018 г. пък Финкел казва, че древните месопотамци разчитат на погребални ритуали, за да се уверят, че мъртвите няма да вземат да възкръснат. Конкретно към призраците, лишени от вечния си мир, хората обикновено се отнасят със съчувствие.

Има цяла школа за специализирана магия, която се занимава с това да успокоява призраците и да ги изпраща обратно там, където им е мястото, без допълнителни проблеми, казва Финкел.

Всички основни древни цивилизации имат вярвания, които включват оцеляването на душите след телесната смърт, пише Джошуа Дж. Марк в „Световната историческа енциклопедия“ през 2014 г. В много случаи тези души принадлежат към царство на мъртвите, но са се върнали в света на живите поради неправилно изпълнени погребални обреди или някаква недовършена работа. Истории за призраци в подобни ситуации могат да бъдат намерени в древен Китай, Мезоамерика, Египет, Индия, Гърция, Ирландия, Шотландия и Рим.

В Месопотамия душите могат да се завърнат като призраци, които се проявяват като болест сред живите. В такива случаи лекарите призовават страдащите от такъв вид заболяване да изповядат всичките си грехове, с които може да са привлекли мъртвите, след което ги лекуват с магии за успокояване на призраци.

Въпреки областта на своите изследвания, Финкел няма личен опит с призраци. „Бих искал да видя призрак. никога не съм виждал. Това много ме дразни“, каза той във видеото.

 
 
Коментарите са изключени за Глинена плоча на 3500 години може би съдържа първата рисунка на призрак

Повече информация Виж всички