shareit

Джиновете от лампата невинаги са били толкова добри

| от |

Въпреки че понятието „джин“ може да изглежда непознато в началото, тези легендарни, митични същества са представени пред света като цяло от джина в „Аладин и вълшебната лампа“ на Дисни. Но за разлика от филма, тези духове не се разглеждат като приятелски настроени.

Въпреки че тези същества са леко пренебрегвани от научния свят, те обаче издържат на изпитанието на времето по отношение на фолклора. Широко разпространената вяра в тези древни арабски духове оцелява векове на промени в поколенията, както и въвеждането на исляма. От литературното си начало до представянето си в съвременната поп култура, джиновете имат значително участие в цялата местна история. Въпреки че те по своята същност не са нито добри, нито лоши, някои хора през годините твърдят, че са ги виждали – и гледката са нищо друго освен ужасяващи.

Какво е Джин?

Не е ясно кога точно се е появила конкретната концепция за джина. Но знаем, че духовете са послужили като източник на вдъхновение – и страх – в арабския свят много преди въвеждането на исляма през 7 век. И те очевидно запазват значително влияние и до днес.

Докато джиновете се споменават в Корана и по този начин са част от исляма, те не се почитат във вярата. За да се подчертае надмощието им над физическия свят, за тях се казва, че са направени от „бездимен огън“. Предислямските араби вярват, че джина може да контролира елементите и да превърне земята в плодородна. Това може да звучи заплашително, но джиновете също така са вдъхновявали и някои от най-почитаните класически арабски поети в историята. „Поетите в предислямската Арабия често казваха, че имат специален джин, който е техен спътник“, казва Сунела Мубай, изследовател на арабската литература. „Понякога те приписват стиховете си на този джин.“

Някои учени са категорични, че човешките същества не могат да разберат напълно тези духове. Но между вярващите е общоприето, че джинът може да си взаимодейства както в тяхната собствена сфера, така и в нашето царство. Като такива те могат да се влюбят и дори да имат сексуални отношения с хора. „Като духовно същество джинът се счита за двуизмерен”, пише Амира Ел-Зейн, автор на „Ислям, араби и интелигентния свят на джина“, „със способността да живее и да оперира както във видими, така и в невидими области“. За нея, джинът e аморфен и способен да се преобразува във форма на човек или животно. „Той яде, пие, спи, размножава се и умира“, каза Ел-Зейн. Това му осигурява зловещо предимство в нашия свят – тъй като намеренията им често са зли.

Не е изненадващо, че те не винаги са били представяни така позитивно, колкото джинът, който изпълнява желания във филма на Дисни.

Ислямският пророк Мохамед признава съществуването на джин в Корана – като нематериални същества, които имат свободна воля и харесват хората. Докато Ел-Зейн вярва, че „човек не може да бъде мюсюлманин, ако не вярва в съществуването на джиновете“, почти е невъзможно да се потвърди, че всички 1,6 милиарда мюсюлмани в света споделят това мнение.

За много от тези, които го правят обаче, джинът се счита за част от невижданото, или ал-гайб. Вярата в тяхната сила е толкова мощна, че не е нечувано хората да търсят екзорсизъм, за да се отърват от тях. Тези ритуали често включват рецитиране на Корана над човек, но те се различават значително през годините. „Арабите от предисляма измислиха цял набор от процедури за екзорцизъм, за да се предпазят от злите действия на джина върху телата и ума им като, например, използването на мъниста, тамян, кости, сол и заклинания, написани на арабски, иврит и сирийски или амулети като огърлица от зъби на мъртво животно, като лисица или котка, за да изплашат джина и да го държат далеч”, казва Ел-Зейн.

Въпреки че тези духове не са напълно добри или лоши, джиновете са по-ниски по ранг от ангелите – но очевидно се смята, че са способни да обладават хора. Проучване от 2014 г. установява, че „приписването на някакви психиатрични симптоми на джин е често срещано при някои мюсюлмански общества“. Съобщава се също за хора, които имат срещи с джин. В една история хулиганка почти се задушава, когато езикът й се подува, след къса колието на друга ученичка. След това въпросното момиче започва да говори с мъжки глас, твърдейки, че е джин, който идва отдалеч. По-късно родителите на пострадалата разкриват, че са купили колието от шаман, специално за да потискат злонамерения дух.

 
 
Коментарите са изключени за Джиновете от лампата невинаги са били толкова добри

Повече информация Виж всички