shareit

Анимационните герои, които служиха в армията

| от |

Анимацията и нейните герои често са използвани по време на Втората световна война не просто като пропаганда, а като средство за повишаване на морала на уморения от войната народ. След като се нагърбват с тази задача много от любимите ни анимационни герои вече са ветерани от американската армия. Ето седем емблематични героя, които отговarят на служебното си задължение и „служат“ в армията на САЩ.

Редник Плуто

През април 1943 г. Disney пуска краткия пропаганден филм, Private Pluto. В него кучето Плуто е представено като войник, които служи като армейски редник, отговорен за опазване на армейското оборудване. В този късометражен филм за първи път се появяват персонажите бурундуци, Чип и Дейл, които тормозят Плуто.

Кучето първо се опитва да марширува, както е по протокол, но нещо не успява да усвои тънкостите на това сложно занимание. След това Чип и Дейл решават да използват гаубици, за да си чупят жълъди, което, разбира се, стартира вражда между тях и пазача.

Плуто също се появява като моряк във ВМС на САЩ през 1942 г. В този комикс той побеждава нацистки саботьори със своя крайцер.

Бъгс Бъни и Императорската армия на Япония

В анимационното филмче от 1944 г. „Bugs Bunny Nips the Nips“, заекът се озовава на остров в Тихия океан, контролиран от Императорска армия на Япония. За щастие на Бъгс Бъни, той е в състояние да победи японската армия и да избяга от острова, като се качва на самолет, който прилича на Mitsubishi A6M Zero, и в крайна сметка намира други американски сили на боен кораб в Атлантическия океан. (Предполага се, че този американски боен кораб е USS Айова).

Този филм сега се счита за изключително скандален поради расовия му елемент. Всъщност той е забранен за публично гледане от края на Втората световна война заради антияпонските си настроения.

Попай Моряка във флота

Тъй като Попай е моряк, съвсем естествено е той да „служил“ в армията на САЩ по някакъв начин по време на Втората световна война. Първоначално той служи като брегова охрана на САЩ до 1941 г., след което облеклото му се променя в бялата униформа на флота, допълнена с бяла моряшка шапка. Попай ще остане във военноморска униформа до 1978 г., когато отново е облечен в оригиналните си дрехи, което може би означава, че се е оттеглил от служба.

По време на Втората световна война анимационните и късометражни филми на Попай редовно се използват за повишаване на американския морал. Като моряк, Попай служи като помощник на боцмана, помага на армията с нейната танкова програма и приема пристигащите новобранци.

Доналд Дък заема множество позиции в армията

Доналд Дък е друг мил персонаж на Уолт Дисни, превърнал се в патриот по време на Втората световна война. Walt Disney Studios прави няколко къси филмчета, които изобразяват Доналд като цивилен войник. Когато постъпва в армията, той таи големи надежди да стане пилот, но в крайна сметка става парашутист.

По време на Втората световна война Доналд успява да се докаже като способен войник. След като Сърджънт Пиърд го подлага на тежки тренировки, на Доналд е възложена командна мисия в тихоокеанския театър, която той преминава забележително добре.

През 1987 г. Доналд Дък отново се присъединява към армията на Съединените щати, но този път във флота. Няма обаче много подробности за този период от живота му.

Дафи Дък зад вражеските линии

Бъгс Бъни не е единственият член на бандата Looney Tunes, записал се в армията. Дафи Дък е пуснат зад вражеските линии, за да извърши подривни дейности, да унищожи нацистката инфраструктура и дори да убие лидери на врага.

Един от най-известните късометражни филми с участието на Дафи е „Daffy the Commando“ от 1943 г. В него той е попада сред вражеските линии в нацистка Германия, където бяга от (измислен) германски командир.

Порки Пиг продава военни облигации

Въпреки че Порки Пиг е известен със своята срамежливост, той е най-добрият продавач на военни облигации по време на Втората световна война. След aтакaта на Пърл Харбър, един анимационен филм от 1942 г., известен като „Any Bonds Today“, включва героите на Looney Tunes Порки Пиг, Бъгс Бъни и Елмър Фъд и насърчава зрителите да си купят военни облигации с едноминутна песен.

В друга кратка анимация Порки събира кадри за армията и се опитва да насърчи американската общественост да подкрепи военното производство на танкове и самолети, като същевременно популяризира и работата за армията.

Супермен готви

Супермен вече е силно популярен, когато САЩ влизат във Втората световна война през 1941 г. Въпреки че той никога не е „технически“ в армията, все пак се грижи да помогне, когато е необходимо.

В комикс от 1942 г., озаглавен „The Failure“, научаваме защо Кларк Кент не е приет в армията. Въпреки че е в перфектно здраве, Кент не може да стане войник, защото според военния лекаря той е „сляп като прилеп“. Тогава Кент осъзнава, че случайно е използвал рентгеновото си зрение, за да погледне очната карта в съседната стая…

Но все пак Супермен дава едно рамо, когато трябва. Той върши малки работи за армията на САЩ, включително да помага при доставянето на поща и да поема кухненските задължения, но понякога участва и в по-големи мисии, като например да насочва бомби към мишените им. Може би фактът, че Кларк Кент участва в малки дейности, е трябвало да покаже на американците, че нямат нужда от Супермен, защото средностатистическият американски войник може да се справи с врага.

 
 
Коментарите са изключени за Анимационните герои, които служиха в армията

Повече информация Виж всички