shareit

7 интересни факта за Рамбо

| от |

Филмите за Рамбо са едни от най-обичаните екшъни на всички времена. Но в тях има нещо повече от безсмислена касапница. Всъщност, в производството на тези филми е вложена много мисъл, но е доста лесно да пропуснат някои неща. Ето някои интересни факти за Рамбо, които може би не знаете.

Дейвид Морел

Ножът на Рамбо е създаден по поръчка за филма

Една от най-отличителните черти на Рамбо е страховитият му нож. Но това не е някакъв стар нож, взет от кухнята на някой от продуцентския екип. Самият Силвестър Сталоун избира за изработка ножаря Джими Лайл. Сталоун иска ножът да бъде едновременно смъртоносно оръжие и полезен инструмент за оцеляване, с който може да цепи дърва, да реже храната и да носи нужни приспособления за оцеляване в дръжката като риболовно влакно и кибрит. На обратната страна на острието има зъби за рязане на по-твърди предмети.

Визуално ножът е вдъхновен от подобни ножове, носени от пилоти по времето на Виетнамската война. И подобно на ножа на Рамбо, те също са цели комплекти за оцеляване.

Режисьорът на „Рамбо III“ е уволнен две седмици след началото на снимките

Ръсел Мълкахи трябваше да бъде режисьор на „Рамбо III“, но е уволнен от позицията поради творчески различия. Питър Макдоналд заема мястото му с предизвестие само от два дни. Това трябва да е било особено ужасяващо за Макдоналд, тъй като филмът е най-скъпият, правен някога до този момент – с бюджет от 63 милиона долара. Завършената лента съдържа само малка част от работата на Мълкахи.

Рамбо е кръстен на ябълка

Името на Рамбо извиква сила, но е вдъхновено от нещо малко по-малко агресивно. Първият филм („Първа кръв“, пуснат през 1982 г.) е адаптация на романа от 1972 г. на Дейвид Морел „Първа кръв“. Морел изпитва трудности да измисли име, което да отговаря на внушителния му главен герой, докато не изяжда една ябълка: „Отхапах ябълката и открих, че всъщност е вкусна. „Как се казва?“, попитах жена ми. „Рамбо“, отговори ми тя… Веднага разпознах звука на сила.“

Филмът „Първата кръв“ от 1982 г. прави първото име на Рамбо Джон, тъй като в романът не е упоменато такова.

Pomological Watercolor POM00002880

Има градска легенда за посвещението на „Рамбо III“

Рамбо се обединява с афганистански бойци муджахидини във филма за „Рамбо III“ от 1988 г. Когато излиза, някои хора твърдят, че в края на посвещението на филма се казва: „Този ​​филм е посветен на смелите бойци муджахидини от Афганистан.“ След нападенията на 11 септември през 2001 г., посвещението му е сменено на „Този ​​филм е посветен на галантния народ в Афганистан.“

Сталоун не смята, че „Първа кръв“ някога ще бъде създаден и затова първо отказва ролята

Днес изглежда странно да си представим франчайза „Рамбо“ без Сталоун, но това за малко да се случи по време на бурната история на филма. След като в продължение на години обикаля множество студия, а след това се пренаписва отново и отново, филмът изглежда така, сякаш никога няма да бъде направен. Много известни актьори влизат в ролята на Рамбо по време на планирането на филма, преди в крайна сметка да отпаднат. Някои от тях са Стив Маккуин, Клинт Истууд, Робърт Де Ниро и Джон Траволта.

Благодарение на популярността на Роки, накрая Сталоун получава предложение за ролята на Рамбо, но познавайки хаотичното минало на филма, той я отказва. По-късно променя мнението си, очевидно, когато му дават възможността да пренапише сценария.

„Рамбо“ от 2008 е забранен в Мианмар

„Рамбо“ от 2008 г. се фокусира върху Мианмар, бивша Бирма. Майор Па Тий Тинт е злодеят във филма, в който извършва престъпления срещу невинни цивилни по време на Шафрановата революция в Мианмар. Актьорът, който играе Тинт, Маунг Маунг Кхин, е бивш борец за свобода от Карен – група, участвала в граждански войни в страната. Това антиправителствено настроение довежда до забраната на филма в държавата.

Джон Рамбо всъщност не убива директно никого в „Първа кръв“

Ако има нещо, което всеки знае за Рамбо, то е, че е машина за убиване. Той обаче всъщност не убива никого в първия филм; само причинява сериозни вреди на враговете си. Това е избор, направен от Сталоун, за да не дава възможност на публиката да види Рамбо като лош човек. В книгата от 1972 г., на която се основава филмът, тежкото посттравматично стресово разстройство на Рамбо го кара да се впусне в луда касапница, така че е разбираемо, че Сталоун прави тази промяна в персонажа.

Рамбо индиректно убива Галт, който се опитва да го застреля с пушката си. Докато Галт се прицелва за изстрел от хеликоптера си, Рамбо хвърля камък по хеликоптера, изваждайки Галт от равновесие, като впоследствие той пада и умира.

 
 
Коментарите са изключени