shareit

Защо Египет издаде задграничен паспорт на Рамзес II

| от |

Международният паспорт е много специална придобивка, която позволява безпроблемно преминаване на редица граници. Може да го притежавате за някоя друга почивка в чужбина, но има и един процент от хора, които правят една екскурзия и след това забравят, че въпросният документ изтича и трябва да се върне (ако четете тези редове и разполагате с подобен, препоръчваме да хвърлите едно око на датата на изтичане). Историите на граничните власти може да бъдат доста интересни, особено след като са се срещнали с човека, който проповядва религията на летящото спагетено чудовище (на паспортната си снимка е с гевгир на главата). Колкото и колоритни да са тези срещи, граничните власти на Франция са имали много по-интересни преживявания. През далечната 1976 г. са посрещнали фараон Рамзес II.

Най-вероятно си спомняте, че същият така или иначе е живял преди повече от 3000 години. Може би си мислите, че няма как да говорим за истинската личност, след като не е сред живите, но грешите. Рамзес е трябвало да лети през 70-те години на миналия век в музея в Париж, за да участва на специално изложение. Оригиналната му адресна регистрация би трябвало да бъде голямата гробница с името „Долината на кралете“, но след като властите се притеснявали, че фараонът може да стане обект на вандализъм и разграбване, мумията обикаля доста сериозно света. Доводът бил подкрепен и с опита от разнасяването на съркофага на мумията. Когато бил изложен за света, мнозина пожелали да се разпишат върху него или да помогнат допълнително с вандализирането.

Археолозите го откриват в изключително лошо състояние и установили, че ако искат да запазят паметта на Рамзес, трябвало да го излагат само в музеи със засилена охрана. Мумията имала нужда и от реконструкция, та по тази причина били открити френски експерти, които могат да помогнат за запазването на тялото. Проблемът е, че законодателството на Египет настоява всяко човешко тяло – живо или мъртво – да разполага с документи за напускането на страната.

И докато мнозина биха могли да се посмеят на този абсурд, най-вероятно издаването на документи на 3000 годишен човек може да бъде приятно дневно занимание. В официалните архиви Рамзес е и първата мумия, която получава подобен документ. На първата страница е записано Рамзес II, египтянин, рожденна дата 1303 г. пр Хр. и избраната му професия е „Крал“. В скоби е добавено, че е починал. Мястото на раждане не е попълнено, но какво пък. Въпросният документ е се поверява на всеки музей, когато Рамзес пътува, но никой не е потвърдил дали на негово име може да се теглят кредити, все пак има достатъчно сериозно имущество за обезпечаване на сумите.

 
 
Коментарите са изключени