shareit

Телефонната кабинка на Чу Силвейра

| от |

Градовете на Бразилия съдържат над половината население на държавата, когато се появяват уличните телефони превземат цялата страна в началото на 70-те. В пренаселените градове телефоните от изключително значение, но дизайнът им е предизвикателство. Първоначалните проекти за кабинката, в която да се сложат телефоните, имат проблеми – много са скъпи, нагорещяват се бързо и често стават обект на вандализъм. Архитектът Чу Минг Силвейра има по-добра идея.

Чу Минг Силвейра е родена в Шанхай, но семейството й се мести в Хонконг през 1949 заради Гражданската война в Китай, а след това се озовават в Сао Пауло. Там Минг учи архитектура и става тогавашния еквивалент на проджект мениджър в Бразилската Телефонна Компания. За кабинките тя има нужда от решение, което не е скъпо за поддържане, достатъчно голямо, за да покрива телефона и телефониста, да издържа на бой, да изглежда добре, да се вписва в културен аспект и да действа добре в пълните с хора улици.

Orelhao projeto

Оригиналните планове за кабинката 

С тези критерии Чи прави лека „черупка“ от фибростъкло, базирана на яйце. Така направеният дизайн ще защитава хората от елементите без да ги затваря в гореща, задушна кутия. Черупката освен това е направена така, че да пропуска звук навън под нивото на човешкото ухо и същевременно да отразява шума отвън. Акустично кабинката е просто, но много умно решение. Естетически Силвейра черпи вдъхновение от Столът яйце на Арне Якобсен.

The Egg Chair

Egg Chair на Арне Якобсен 

Черупките на Чу са известни като Orelhão, което в превод означава „големите уши“ и Orelhinha – „малките уши“. По-малките акрилни оранжеви „уши“ са направени за по-тесни и малки места в града, докато „ушите“ с оранжево и синьо са за по-големи отворени площи.

Кабините се произвеждат първоначално в стотици бройки, след това хиляди и след това десетки хиляди и се поставят из цялата Бразилия. Различни вариации могат да се намерят из цяла Латинска Америка, както и в Африка и Азия. С появата на мобилните телефони, нуждата от кабинките намалява, разбира се, но те все пак може да се използват за мобилните клетки или просто акустичен рай в шумния град.

 
 
Коментарите са изключени