shareit

Планински паметник на изкуството изчезна от Баварските планини

| от |

Изкуството може да ни запознае с някои от най-великите шедьоври през вековете. Можем да видим тайната вечеря на Леонардо, както и Мона Лиза, можем да открием и други класически заглавия като „Звездна нощ“, включително и така наречените „Менените“ на Диего Веласкес. Същата картина в последствие се превръща в съвършен социологически пример за времето и изобразява най-точно статичното изображение.

Към това можем да обърнем внимание и на съвършената статуя на Давид, която може да се използва за уроци по анатомия. Всеки творец намира истинското си призвание. И докато сме на темата за изкуството, нека насочим вниманието си към планината Грюнтен в Южна Бавария.

През последните няколко години туристите могат да забележат огромен 2-метров дървен фалос. Никой не знае кой е авторът на това творение и как то е стигнало до върха на планината. Пандемията успя да удари изкуството и според в-к Guardian, допълнителният връх е изчезнал някъде през ноември. Дървената скулптура има легендарен статус и според мнозина е била подарък за семейство, което преценило, че въпросният член трябва да бъде поставен в планината. И до днес никой не е проявил собственост.

С тегло около 180 килограма, въпросното творение не е от най-мобилните. През годините мнозина планинари са успели да бъдат озарени от красотата на природата и очевидно – изкуството. Имайки предвид размерите и неудобните форми за пренасяне, можем да стигнем до заключението, че малцина изобщо биха приели това предизвикателство. Митичният дървен фалос се превръща в културна атракция и дори присъства в Google Maps под формата на „Културен монумент“.

gettyimages-1229624390-594x594

Според информацията, последната планинска разходка е била лишена от статута на дърворезбата, на неговото място имало само прах, което може да подсказва, че членът най-вероятно е бил срязан и преместен. Собственикът на най-близката хижа се оказва близо до въпросния паметник и първи споделя за изчезването. Без значение дали е бил одобряван или не, редица планинари са заявили, че са разочаровани от липсата. Кметът на близкото градче в Ратенбърг заявява, че липсата на фалоса е много тъжна новина, особено след като атракцията е успяла да привлече хора от целия регион, както и да се превърне в сериозна туристическа атракция.

Поставянето на дървената скулптура има своите позитиви. Най-близката баварска пивоварна, която стои непосредствено по пътя, отбелязва сериозен ръст на продажби, а в негова чест се създава дори и специална марка пиво – „Grünten-Zipferl“. Според местните жители, атракцията е била премахната от вътрешни хора, които са знаели как да го пренесат и по какъв начин да го демонтират. Немската новинарска емисия dpa заявява, че полицията е започнала издирване, но все още не е ясно дали това може да бъде смятано като престъпление – възможно ли е да се открадне нещо, което не е обявено за нечия собственост?

Първоначалната идея никога не е била да се достигне такъв статут. Без значение от липсата, полицията вече е започнала разследване. Нещо още по-забавно в целият случай е, че немците са готови да разгледат всяка улика по случая и да обърнат внимание на всеки слух, но за жалост такива липсват. Свидетели споделят, че преди няколко седмици скулптурата е паднала от своя пиедестал, преди да изчезне. Дали това е било случайно или не, не може да се знае. Това обаче означава, че почитателите на Бавария ще трябва да гледат само красивата природа, без добавките от човека.

 
 
Коментарите са изключени