shareit

Объркай шофьорите, за да намалят

| от |

Изненадващ калдъръм от тухли на една от улиците в Кеймбридж, Великобритания, тества една новаторска теория: целта му е да обърка шофьорите, които минават по този път, което от своя страна да ги накара да намалят скоростта и да внимават повече.

Това така наречено „призрачно кръгово“ на улица Тенисън изглежда или като кръгово кръстовище, или като пешеходна пътека, но всъщност не е нито едното от двете. То има за цел единствено да привлича вниманието на водачите и да ги накара да намалят скоростта.

Хора от местни организации като например тази на колоездачите, Camcycle, са песимистично настроени към успеха на проекта. Те го описват пред BBC като „разумно уникален“ и казват „поведенческата психология зад идеята всъщност е доста добра. Целта й е да накара шофьорите да се чувстват несигурни в обстановката на пътя и така да се намали скоростта без да се ползват легнали полицаи“.

Но подчертават, че идеята разчита и на това шофьорите всъщност да не знаят какво се случва на пътя. Веднъж щом научат, че кръговото всъщност ги лъже, ефектът му се губи напълно. Също така, този метод не може да се използва многократно – ако се приложи на още места, това ще доведе до постоянно объркване и съвсем обратен ефект.

От гледна точка на пешеходците, тухлите може да изглеждат като пешеходна пътека, което също може да доведе до непрепоръчителни пресичания.

Има също така предложения вместо у шофьорите да се предизвиква объркване, да се предизвиква яснота за опасностите, които крие определен участък от пътя.

Така нареченото Движение на голите улици, например, разчита на това инфраструктурата да се опрости вместо да се усложнява с още допълнителни елементи. Нека водачите да внимават в пътя и тротоарите около него, вместо да гледат табели и други сигнали.

Също така… истинските кръгови доказано намаляват средната скорост на трафика, както и катастрофите. Те също така не стават неизползваеми с времето.

 
 
Коментарите са изключени