shareit

Музеят, в който може да се види целият секс на света

| от Вучето |

Няма да открия топлата вода, ако кажа, че Холандия е една от най-разкрепостените във всяко едно отношение страни в света. Това секс, това леки наркотици, това евтаназия…

Просто няма социално и културно табу, което холандците да не са обърнали като палачинка в тиган. Разбира се, за народ като нашия, който е на обратната страна на полюса и по-често чува “Забранено”, “Не пипай!” и “Как не те е срам!”, най-голям интерес би представлявал не фактът, че средностатистическият холандец е висок 185 см, а че по отношение на секса този същият е отишъл толкова далеч, че друг средностатистически европеец едва ли скоро ще го стигне.

Жителите на Ниската земя говорят за секс (и го правят!) със същата освободеност и липса на скрупули, с които биха си намазали препечена филийка с масло. Възпитанието в страната е крайно либерално. Освен че са обсипани с грижи и са им дадени много права, децата получават първия си урок по сексуално образование още на четиригодишна възраст и той съвсем не включва тинтири-минтири истории за птичките и пчеличките. Проституцията в страната е легализирана със закон от 2000 г., а на проституирането се гледа като на всяка една друга нормална работа. Затова и от 2011 г. секс тружениците са задължени да плащат данък върху годишните си приходи. Това, разбира се, си има своите предимства: когато в края на кариерата си теглят чертата, се оказва, че им се полагат пенсии за прослужено време и дори за инвалидност…

Но да оставим настрана социалния фактор и да се съсредоточим върху другите аспекти на секса. Да си представим, че сте дошли в Амстердам като турист. Надникнали сте вече зад клатушкащия се шкаф за книги, който води към тавана-скривалище на Ане Франк и сте си купили плакат с репродукция на “Селяни ядат картофи” от гифт шоп в музея на Ван Гог. Оставили сте си Квартала с червените фенери за “десерт”. Вече сте там и любопитно разглеждате витрините на бордеите.

Но понеже някак не ви стиска да пробвате секса, който предлага транссексуален младеж, облечен като Бритни Спиърс от 90-те, винаги може да видите много секс накуп на едно друго място, също толкова култово, колкото и Квартала. Музеят на секса.

sexmuseum, amsterdam

Разположен на пъпа на Амстердам, “Венустемпел” (Храмът на Венера) е първият и съответно най-старият музей на секса в света. Вярно, за разлика от Квартала на фенерите, където зяпането на приятелски настроените разголени секс работнички е безплатно, тук зяпането си има цена (4€), но си заслужава човек да жертва един дюнер, за да види, например, какви забележителни уреди и механизми за удовлетворяване на сексуалния нагон е имало през Средните векове.

Храмът на Венера отваря врати през 1985 г. и отначало разполага със съвсем скромна експозиция от еротични предмети от 19-и век. За голяма изненада на уредниците обаче, тя предизвиква огромен интерес и затова те се нагърбват със задачата да обогатят колекцията. Понастоящем музеят разполага с внушителна колекция от рисунки, записи, фотографии, картини и всевъзможни чудати артефакти, чрез които посетителите проследяват еволюцията на човешката сексуалност през вековете.

Експозициите са разположени на три етажа, и ако имате болки в ставите или се придвижвате трудно, стълбите може да ви дойдат малко в повече. През цялото време, докато обикаляте, ще сте преследвани от пъшкащи звуци и стенания, които действат леко дезориентиращо и разсейващо. Някои от експозициите са интерактивни и могат да ви докарат до състояние, в което обикновено се озовавате при по-интимни обстоятелства.
Ако пък сте в града с половинката си, музеят предлага богат набор от информационни материали за всякакви нестандартни еротични практики, които при желание бихте могли да изпробвате следващия път в спалнята.

На приземния етаж се намират Галерията на Казанова, Залата на Маркиз дьо Сад и Улица “Фани Хил”. Съжалявам, ако развалям изненадата, но точно на тази “улица” посетителите ги очаква непредвидена среща с една от най-любимите атракции на музея. Откъм една ниша в стената изскача ексхибиционист на средна възраст и с обигран жест разтваря шлифера си, за да разкрие анатомичните си прелести под него.

На първия етаж пък се помещава галерията, посветена на живота и “творчеството”в спалнята на Рудолф Валентино – може би първият в света мъжки секс символ. Тук са още Залата на славата на Катарина, Галерията на Венера и залите на Оскар Уайлд и известната развратница Мадам дьо Помпадур.

На най-високо в музея се намира залата “Варгас”, както и нова секция, който все още не беше отворена за посетители последният път, когато бях в музея. Но вие може да сте късметлии и да получите достъп до новата експозиция. А, и не забравяйте да ми врътнете едно телефонче, за да ми кажете дали си заслужава…

 
 
Коментарите са изключени за Музеят, в който може да се види целият секс на света

Повече информация Виж всички