shareit

Fire Island: Изгубеният рай на едно неизгубено поколение

| от | |

Всеизвестен факт е, че западното крайбрежие на САЩ не може да се сравнява с бреговете на Лазурния бряг или екзотичните Бахамски острови. Морският туризъм определено не е неговата силна страна.

Тази земя обаче разполага с едно райско кътче, което не отстъпва на гореизброените обожавани туристически дестинации. То не разчита на спиращи дъха гледки (макар такива да не липсват), а на своето важно историческо и културно значение за страната.

Fire Island си е извоювал това място.

На изток от Ню Йорк Сити, и на юг от Лонг Айлънд се простира ивица земя, дълга около 50 км и широка едва между 160 и 400 м. Дървените кейове, равнинните брегове, дюните и морските бунгала всяко лято се пълнят с туристи от всички краища на света, които се отдават на хедонизъм, какъвто повечето от нас не могат и да си представят. Със своята дължина Fire Island има няколко зони, които под влияние най-напред на културните натрупвания и след това на успешния маркетинг, имат различен таргет от туристи. През летните месеци множество семейства отиват с децата си в Ocean Beach и другите подобни области на острова, развити като семейни комплекси.

1200px-Fire_Island-NY-USA-Location_Map-01.svg

Но Fire Island е известен най-вече като една от най-желаните и емблематични туристически гей дестинации в световен мащаб. Този статут започва да се изгражда още през 30-те години на миналия век, а историята на мястото носи белези от най-важните събития за ЛГБТ общността в САЩ. Днес тук не е място за бягство, а място, където богатите, красивите и общителни мъже идват ежегодно, за да се потопят в мястото, което за мнозина възрастни хора, пази в себе си един изгубен куиър рай.

В една част на острова, сгушени между клоните на ниските борове и многобройни дюни, се намират около 700 къщи, наподобяващи бунгала, които в разгара на сезона приютяват между 4 и 5 хиляди туристи от различни краища на света.

В миналото тук резиденции са имали Келвин Клайн, Дейвид Гефен, режисьора Майкъл Бенет, фотографа Том Бианки и други. Намираме се в т.нар. регион на острова Pines (Боровете), носещ името на разпространеното дърво, което расте тук. Pines и Cherry Grove са двете най-горещи точки за ЛГБТ туристите.

Според жителите на Pines този квартал е за гей общността, това, което е Израел за евреите. Обетована земя. Историята се усеща във въздуха. Запазена и бранена територия, която е останала непокътната от хомофобията и така и ще остане.

fire-island-map_908667

Трудно е да се опише с думи какво представлява днес преживяването на Fire Island. Знаем само, че това не е евтина дестинация без да изпадаме в подробности за парите, тъй като тук те нямат особено значение… стига да ги имаш. Широки плажове, вълните на океана, мек климат, гурме храна, плувни басейни, нощни партита, които изпращат залеза и посрещат изгрева. И разбира се мъжки тела като извадени от кориците на списанията.

Как обаче се стига до днешния момент?

Историята на Fire Island датира от 1653 г., когато Айзък Стратфорд строи пристан, където да бъдат докарвани уловените китове, кръщавайки го Whalehouse Point. През XVIII и XIX век мястото е важен център за лова на китове, който заедно с риболова, донася на местното население стабилни доходи.

Първата голяма къща на острова е построена през 1795 г. и се намира в Cherry Grove, а неин собственик е Джеремая Смит – най-известният земевладелец на острова и първият му постоянен обитател. Следващия етап започва през 1825 г., когато правителството строи фар на острова и го провъзгласява за най-западната точка на страната. Фарът се превръща в знаково място за всички пристигащи от Европа в САЩ, тъй като е първото, което се вижда от Америка.

The Fire Island Lighthouse

През следващите десетилетия островът продължава да става все по-комуникативно място и да привлича туристи. По това време ключово място е Ocean Beach.

През 1925 г. обаче, територията на която днес се намира Pines, е купена от Антоанет Самис и нейната компания Home Guardian Company. Следващите години са трудни за острова, индустрията изпада в сериозна криза след Голямата депресия (1929 г.), а Големият ураган от 1938 г. нанася сериозни щети върху повечето постройки.

Едва през 1947 г. компанията започва да развива мястото. По това време Pines още не е ядро на ЛГБТ общността, но Cherry Grove вече е известна дестинация за артистите бохеми от Ню Йорк. Мястото е близо до Ню Йорк, но и достатъчно изолирано, за да не се занимава полицията с голите мъже и жени, които се целуват и държат за ръце на плажа. Освен това, Cherry Grove е и красиво място. След Голямата депресия и урагана от 38-ма, местните собственици на имоти били отчаяни да възстановят доходите си и започнали да приемат хора без да обръщат внимание на сексуалната им ориентация. По това време в САЩ да си хомосексуален, се смята за престъпление.

Destroyed Homes on Fire Island
Пораженията на Fire Island след урагана от 1938 г.

Бумът на строежа на недвижими имоти на острова е през 50-те години, когато Fire Island става лятна туристическа дестинация на американските бохеми. Инициативата е дело на Уорън и Артър Смадбек, които купуват голяма част от земите на семейство Самис. След това я продават и построяват яхтено пристанище и парк към него. Наскоро построените остъклени бунгала са перфектно място за хората на изкуството от Ню Йорк. През следващите десет години на мястото се появяват множество къщи, където известните и богатите се отдават на почивка далеч от неодобрителните погледи и шума на градската джунгла. Поетът У. Х. Одън, Тенеси Уилямс, Труман Капоти, Талула Банкхед са само част от посетителите тук.

Cherry Grove вече е популярна дестинация, когато моделът Джон Б. Уайт купува и реновира почивната станция Botel Pines и яхтения клуб към нея. Така през 1960 г. Pines започва да следва съдбата на Cherry Grove. Макар и набиращо популярност обаче, мястото остава сравнително по-консервативно от близкия Cherry Grove. Това се променя внезапно през 1976 г.  Историята наподобява истинско пиратско завоевание. Години по-рано горе-долу по същия начин колонизаторите са заграбвали земите на същия този остров.

През един летен ден, местен ресторант отказва да обслужи транссексуален посетител. След като Тери Уорън (въпросният посетител) разказва за случката на своите приятели в Cherry Grove, цяла тайфа от драг кралици се качват на едно морско такси и акостират на близкия бряг. Инвазията става  известна и с това, че се случва на 4 юли. От тогава датира обичаят всяка година стотици драг кралици да изминават разстоянието от двете точки, за да слязат във вече значително по-разкрепостения Pines.

Dy48coSXQAo6esA
Корицата на последната книга на Том Бианки – монография със снимките му от Fire Island, снимка: Twitter/@ceseph

Ако искате да си представи как е изглеждал Pines през онези години, достатъчно е да видите полароидите на Том Бианки. Фотографът оставя едни от най-подробните свидетелства за живота в най-сладките години на ЛГБТ общността в САЩ. В продължение на десетилетия снимките му, правени между 1975 и 1983 г. стоят забравени в кутии в калифорнийския му дом. Преди няколко години той се сеща за тях и вижда не само съвършено оформени мъжки тела, но и свидетелства за един отдавна изгубен рай. И наистина, преди пандемията от СПИН, която започва през 80-те, Fire Island е рай за ЛГБТ общността. Историята обаче ще докаже, че изгубеният рай далеч не е обитаван от „изгубено поколение“. Защото в следващите две десетилетия ще загинат милиони и тази трагедия, макар и на висока цена, ще научи всички не само да оцеляват сами, но и да се борят за правата си.

Ето какво казва самият Бианки за младините си в Pines, цитиран от Ню Йорк Таймс:

„Живеех в Манхатън, бях млад адвокат в Columbia Pictures и на една конференция дадоха на всеки от нас „Полароид“ SX70. Взех камерата със себе си на Fire Island, където имах лятна къща, и осъзнах, че така мога да документирам преживяване и място, за които светът наистина не знаеше.“

В последствие Бианки прекратява кариерата си на адвокат и се захваща с изкуство.

„Аз бяха младото, самотно гей момче от Средния Запад , което нямаше представа, че раят съществува. Всичко в Pines беше ново, самата идея за място, където можеш да играеш на плажа и да държиш момче за ръката, и да бъдеш сред себеподобни, и да танцуваш цяла нощ с мъж [беше нова].“

Днес това може да изглежда нереално, но във времето, когато е забранено двама мъже да танцуват заедно на публично място, това наистина е рай.

Разбира се по онова време до това място достигат предимно бели и богати мъже. Въпреки това не може да се отрече, че в една консервативна епоха, макар и ограничен кръг от хора, успява да изгради и опази пространство, където нормални човешки аспекти не се смятат за престъпление.

CE1qhmuWoAAPogc
Автор: Том Бианки, снимка: Twitter/@photographmag

Историята обаче често е показвала, че след период на крайни удоволствия, следва период на… приземяване (ако изобщо има дума, с която можем да наречем това, което се случва през 80-те). Години наред свободата и хедонизмът царуват в Pines и Cherry Grovе, докато не се появява вирусът на СПИН. Пандемията, която избухва, е повратен момент в историята. Тя води до смъртта на милиони гей мъже и слага край на сексуалната освободеност, властвала по време на диско ерата. Случилото се до средата на 90-те оставя траен отпечатък върху приоритетите на гей общността и  начина й на живот. На преден план излизат приоритети като гражданската активност и борбата с правителството, което неглижира проблема със СПИН. Фриволният лайфстайл отстъпва на по-сдържаното поведение, тъй като „чумата“ може да те сполети на всеки ъгъл.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Пристанището в Pines днес

Мнозина използват Fire Island като място, на което да избягат и да почетат паметта на загиналите си приятели. На острова започват да се провеждат различни инициативи под формата на концерти, за да се наберат пари за борба с проблема.

Приблизително 25 години по-късно вече никой не оспорва историческия и културен принос на Fire Island. Още по-малко неговата стабилна репутация на желана туристическа дестинация. Днес едва ли островът може да бъде наречен Рай, тъй като за щастие светът е направил значителен напредък и гей хората вече не трябва да ходят на пусти места, за да бъдат себе си (поне не в Ню Йорк). „Раят“ може да се намери на много повече места.

Всичко това обаче не пречи тази тясна и дълга ивица земя, позната предимно с Pines и Cherry Grove, ежегодно да привлича хиляди туристи. Най-пиковият сезон е лятото, когато се провеждат най-големите фестивали и партита. И ако по времето на Том Бианки е било малко вероятно да срещнете чернокожи там, то днес няма никакви бариери. За никого. Е, може би освен финансовата бариера, която както при повечето дестинации с подобен статут, е естествена.

А останалото… За него знаят само тези, които са били там.

 
 
Коментарите са изключени

Великите авантюристи: Петер Торденскьолд – капитанът, който поиска муниции от врага и му отказаха

| от |

Петер Янсен Весел Торденскьолд е впечатляваща личност, която и до днес с гордост се споменава пред флага на Норвегия като един от най-добрите мореплаватели и благородници. Бъдещият вице-адмирал, проявява своя талант във Великата Северна война. Роденият през 1690 г. Петер е бил доста палаво дете, но никой не е подозирал, че още на 14-годишна възраст вече ще започне да служи в морската пехота. През 1717 година успява да спечели вниманието на кралете, след като унищожава флотилията с боеприпаси за Чарлз XII от Швеция близо до бреговете на Стрьомстад.

Последното име „Тонденскьолд“ е прякор и означава „Буреносен щит“. През 1711 г. Петер получава командването на първия си малък кораб с 4 оръдия – Ормен. Именно с него започва да обикаля всички брегове около Швеция и да събира информация за плановете на врага. Вмества се отлично в шпионските игри, защото вече описахме къде точно е било неговото бойно кръщене. Една година по-късно получава възможността да командва фрегата с 18 оръдия на борда. Датските адмирали не одобрили този трансфер и били обедени, че този младеж заслужава такова внимание и подобен отговорен пост.

Весел е изпратен под командването на Улрих Крисчан Гълденлов, който пък смятал, че младият капитан има огромен кораж за нападение на шведските плавателни съдове. Петер никога не се интересувал от изхода, неговата основна цел била съсредоточена в причиняването на колкото се може повече щети. Друго интересно качество на мореплавателя е умението да атакува яростно и след това бързо да напусне полесражението, лишавайки противника от всякакви възможности да отвърне на удара. Въпреки крехката си възраст момчето-капитан се слави с добро командване, но може би едно от най-великите сражения, на които попада е през далечната 1714 година, за което по-късно ще отговаря във военен съд.

Tordenskiold

Снимка: By Balthasar Denner – Unknown, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=578657

Весел влиза в една много люта битка с шведски галеон. Според показанията във военния съд се оказва, че нападнатият кораб е с английски флагове, докато командваният от младия капитан е бил с холандски. Влизането в подобна битка може да коства доста сериозни санкции, имайки предвид, че двете страни си партнират, но Весел се брани смело в съда, обяснявайки, че на борда на De Olbin присъстват 28 оръдия, които са поръчани от шведите – основният им противник по онова време. Само под английски флаг е било възможно да се изпратят до Швеция и най-вероятно капитан Бактман e правил редица черни курсове, поддържайки духа на войната.

Подозренията били по-сериозни от всякога, защото след редица спечелини битки, противника просто не се предавал. Упорството подсказвало, че има чужда намеса в тази война. Двата кораба се срещат и De Olbin изпраща сигнал до Lovendals (командван от Весел) да се доближи. Докато холандският капитан вдига знамената, получава и артилерийски залп. Този поздрав щял да бъде покана за дълго и изтощително сражение. За първи път младият Петер имал равен по себе си противник. Според архивите, обстрелът продължил цял ден, а двата кораба маневрирали доста ловко и се опитвали да причинят колкото се може повече щети един на друг.

Щом слънцето започнало да изгаря с последните си лъчи морската повърхност, De Olbin се опитал да избяга от сражението и да потърси убежище в мрака. Холандският капитан все пак успял да пусне още няколко залпа по укриващия се английски кораб, но след като видял, че липсва каквато и да е видимост, решил да продължи преследването. Цяла вечер капитаните се гонят с любезното съдействие на нощните ветрове. На следващата сутрин с нови сили и още повече ярост възобновяват вчерашния спор. 14-часовите сражения започват да оказват влияние не само върху екипажа, но и върху самите кораби. Весел вече усещал липсата на муниции, но пък нямал никакво намерение да се отказва от сражението.

gettyimages-56003014-594x594

В една от дългите паузи изпраща пратеник на английски кораб с благодарности за добрия дуел. По-важната задача обаче била да поиска допълнително муниции, за да продължи двубоя, защото очевидно скоро никой нямало да се предаде. Молбата не била удовлетворена, а видимите щети подсказвали, че ситуацията води към боево реми. Англичаните имали с какво да стрелят, но нямали никаква сила и възможност да отвърнат на удара. Холандският екипаж също страдал от умора, а и двата кораба вече били достатъчно повредени, за да се сражават, продължението щяло само да ускори загубата и за двете страни. Разумното решение било тост за борбеността на моряците и отплаване по живо и здраво.

Когато крал Фредерик IV-и разбрал за действията на своя подчинен, побързал да организира военен съд. Обвиненията били две:
1. Издаването на военна тайна пред противника – в случая със съобщаването за изчерпване на снарядите.
2. Излагането на опасност на датския кралски кораб чрез влизането в битка с противник от много по-висока класа.
Петер не просто се защитавал, той се борил с огън и жупел. Страстта, с която говорил пред съда е била повече от запомняща се и малцина могат да предложат друг толкова адекватен противник на кралската особа. Освен това побързал да посочи, че военноморския датски код изисквал задължително нападане на всеки вражески кораб,  без особено значение от размерите му. След делото отива лично при краля и иска повишение и става капитан още същата година.

През 1716 г. Петер започва своята бойна атака срещу корабите с провизии на Чарлз XII. Докато се води кампания в Норвегия, Чарлз все пак разчитал на морския канал за изхранване на войската си. За жалост повече от 30 кораба не успели да докарат необходимото за продължаването на бойката кампания. Весел използвал две фрегати и 5 малки кораба, за да пресече пътя на доставките. Крепостта Фредрикшалд трябвало да бъде изоставена от Чарлз XII и малко по-късно той се връща в Швеция. През следващата година успява да разчисти сметките и с шведския Готенбургски отряд, който прекъсвал комуникацията между Норвегия и Холандия.

Неговите офицeри все пак не обичали методиката му и отново успяват да го изпратят на военен съд. Преди изобщо да се стигне до изслушване, капитанът бил прекъснат от своя стар приятел Улрик Кричан Гълденлов. Улрик бързо напомнил, че властите си губят времето, разглеждайки случая на един от най-добрите капитани, които някога са имали. До края на войната Весел става Вице-Адмирал. За жалост историята на този мореплавател не приключва особено добре. При срещата си с полковник Якоб Аксел вон Холстейн се разразява спор. Двамата са седнали на маса и играят комар, когато Весел повдига обвинение за измама.

И така се стига до дуел, който не завършва особено добре за Весел. Капитанът е погребан в църква в Копенхаген. Дуелите не били позволени и точно по тази причина вице-адмиралът не е погребан с особени почести. Въпреки това остава единственият в историята, който не молил за милост, а за шанс за победа, чрез допълнителни муниции. Както обикновено се оказва, че винаги английската страна е отговорна за цялото „веселие“.

 
 
Коментарите са изключени

Джон Ленън и създаването на последния му албум

| от |

Джон избира да записва в The Hit Factory, тъй като това студио беше „по-встрани“, а той иска целия проект да бъде възможно най-инкогнито. Преди да бъдат наети, музикантите и продуцентите, и въобще всеки човек, който ще работи върху новия албум, е инструктиран да си даде дата на раждане на Джон и Йоко. Защо? Защото двамата се занимаваха сериозно с нумерология и астрология и всеки член на екипа трябваше да бъде проверен и одобрен…

Джон обаче беше в настроение и е много щастлив. Нямаше го вече саркастичният, понякога дори жесток Джон Ленън. На негово място беше един приятелски настроен, щастлив, закачлив и енергичен музикант, нетърпелив да направи хубава музика.

Преди да седне да записва, Джон обичаше да си прави масаж, защото това явно отпуска гласа му и му помогна да пее по-добре. Нещо, което вероятно не подобряваше гласа му, беше, че Джон (и Йоко) са тежки пушачи.

Джон винаги е бил ексцентрик. Един ден един от музикантите пушеше цигара с него. Той забелязва огромна купа и попита Джон: „Това пепелник ли е?“ Джон отговорил „Да“. Музикантът: „Изглежда доста старо“ и загасил цигарата си в него. Джон тогава казал: „Да, принадлежала е на фараон“. Оказва се, че това е купа за плодове от 3000 г. пр. н. е. И Джон обичаше да я използва за пепелник…

Въпреки че се смята за „праволинеен и чист“, Джон понякога обичаше да си запали една трева, но винаги първо приключваше със записите за деня.

По време на сесиите той беше на диета от суши и сашими, които се поръчваха всеки ден. Но на останалите музиканти скоро им втръсна от тази кухня и минаха на чийзбургери. Момчетата често изчезваха в съседна стая, за да се крият и да ядат бургери. Един ден Джон отиде при тях да види какво правят и когато влиза и ги вижда те му предлагат бургер. Нарушавайки здравословната си диета (и според слуховете, проверявайки дали Йоко е наоколо), Джон казва: „Разбира се, не съм ял чизбургер от години“.

Най-голямата страст на Джон пък за пиене по време на създаването на албума е супер силно бразилско кафе. Той си го носеше в студиото, заедно със собствен кафемашина и пиеше по една чаша на всеки няколко часа, докато записваше.

Веднъж някой го попита: „Каква е причината Бийтълс да се разделят?“, на което Джон категорично отговаря: „Maxwell’s Silver Hammer“. Той визираше песента на Пол, по която Пол работеше безкрайно дълго. Те я записват отново и отново, и отново песента, която Джон мразеше и съответно ставаше все по-изнервен и ядосан.

Беше твърдо решено, че албумът, наречен „Double Fantasy“, ще бъде наполовина Джон и наполовина Йоко. Това означаваше, че всяка втора песен трябва да е песен на Йоко, защото всички знаеха, че ако едната страна е само Джон, а другата е само Йоко, никой няма да слуша страната на Йоко.

John Lennon en echtgenote Yoko Ono vertrekken van Schiphol naar Wenen in de vert, Bestanddeelnr 922-2496 (cropped)

Джон беше дълбоко и безумно влюбен и се увери, че на Йоко се дава същото време и внимание. В края на една песен за нея Джон включва високоговорителите и й казва: „Поздравления, Йоко, току-що записа първият си хит номер едно“. (Същото нещо продуцентът на Бийтълс, Джордж Мартин, им казва през 1963 г. след като записват песента „Please Please Me“. Прогнозата на Джордж обаче се оказва правилна през 1963 г. а на Джон – не особено.)

За песента „Hard Times are Over“, Джон беше наел черенокож госпел хор, който да пее бек вокали. След като записът на песента приключи, водачът на хора пристъпва към микрофона и казва: „Ленън, имаме нещо, което бихме искали да ви дадем“. Те започнаха да пеят бавна песен, която премина в доста по-бърна, а телата им се люлееха и ръкопляскаха. Според свидетели Джон и Йоко бяха изключително трогнати от този сърдечен подарък.

Записите приключиха и „Double Fantasy“ беше издаден в средата на ноември 1980 г. Албумът получи смесени ревюта и се продава особено добре.

Лоши отзиви настрана, Джон беше оптимист и с нетърпение очакваше да направи турне през 1981 г. Той имаше всякакви планове относно видеоекраните и вида на концерта. Той искаше да изпее нови версии на старите класики на Бийтълс, включително и римейк на „I Want to Hold Your Hand“ на това турне. Планът му беше да коленичи в краката на Йоко по време на песента. (За щастие тази идея никога не вижда бял свят.)

Но много повече за съжаление е, че невероятният живот на Джон Ленън трябваше трагично да приключи само няколко седмици по-късно. Човек може само да си представи страхотната музика, която би ни дал, ако беше останал жив.

 
 
Коментарите са изключени

Защо Pepsi спряха да предлагат изтребител за награда на своите клиенти

Някои хора не могат да приемат хумора в рекламите и много често попадат на доста грешни изживявания. През 1998 г. мъж се опитва да спечели билети за световното първенство, консумирайки възможно най-гадната бира (по неговите думи). И така започва безкрайното измъчване, но с тази подробност, че пие кенчета, вместо бутилки, където се крият магическите кодове зад етикета. Горкият харчи почти всичките си спестявания за бира, изсипва огромно количество в тоалетната, но така и не видял надпис, че печели на дъното на кенчето. Едва по-късно приятели му казали, че играе от самото начало грешно своята игра.

През 1995 г. Pepsi пускат специална промоция за своите клиенти. Събират се точки и определният им брой дава евентуална награда. Понякога може да става въпрос за тениска, друг път са очила, а онзи, който донесе 1450 точки ще получи кожено яке. Имайки предвид, че една точка е едно питие, всеки можел да се сдобие за едно лято с поне с тениска, която в този случай била 75 точки.

Рекламистите обаче решили, че това не е достатъчно, а и познавайки своите клиенти, предложили да поставят и онзи див фактор в рекламата. Ето защо всичко завършва с протагонист, който отива на училище с Harrier джет. За военният самолет били необходими 7 милиона Pepsi точки. Тактиката не е изненадваща за никого, сценаристите искали да хиперболизират рекламата. Кой би подозирал, че ще се открие луд човек, който да събере 7 милиона точки. Първо трябва да знаем, че един такъв боен самолет струва на американското правителство около 20 милиона долара.

Една точка на Pepsi струва около 10 цента през далечната 1995 година. Не е задължително да сте експерти в търсенето на техника втора употреба, била тя и военна, за да се досетите, че 700 000 долара изобщо не се доближават до заветните 20 милиона долара. Логично или не, Джон Ленърд искал да получи този самолет. И точно по правилника на компанията е събрал около 15 точки (минимумът) и ако избере например тениска, трябва да заплати разликата от точки в долари. С други думи, ако тениската струва 10 долара, той трябва да заплати още 8.5 долара, както и допълнителни 10 долара за транспортните разходи.

Ленърд направил всичко това. Първо си купил каталог, изпил 15 бутилки, събрал точките и след това потърсил адвокат, който да документира внасянето на сумата 700 008 долара и 50 цента. Както се досещате, той вече разполагал с парите и очевидно е мечтаел за Harrier. Може да си мислите, че става въпрос за разглезен богаташки син, който искал на всяка цена да получи наградата. Зад това име стои 21-годишен бизнес студент, който нямал повече от 5 долара в портфейла си. Парите за самолета стават с инвестицията на 5-ма души.

Подозираме, че в централата на фирмата всички са били в шок и най-вероятно са вярвали, че техният клиент няма никакво чувство за хумор. Същият ден се случват няколко телефонни обаждания, които обясняват причината за присъствието на самолета – създаването на хумористично съдържание, но Ленърд не искал да чуе. Той вече разполагал с цяла армия от адвокати. Джон Харис от Pepsi-Cola обяснил, че милиони американци вече са забелязали рекламата и са се забавлявали, докато самият Ленърд виждал бизнес възможност. Обществото също разглежда този феномен от забавната страна на ситуацията. Някои дори предлагат Pepsi да даде 20-те милиона за самолет или поне да осигури полет из цялата страна, като с това да гарантира следващата си добра реклама. Дори и след разумните обяснения, нито една от двете страни не отказвала да се пречупи. Pepsi дори изпратили няколко купона за награди, които да се вземат от всеки магазин и въпреки това нито една от изброените не била боен самолет. Адвокатът върнал друго писмо, което гласяло:

„Писмото от 7 май 1996 г. е повече от неприемливо. Прегледахме видео касетата с рекламата на Pepsi и там ясно се забелязва твърдението, че срещу 7 000 000 пепси точки участникът може да получи самолет. Клиентът ми е следвал всички правила стриктно. Изискванията на компанията Ви са изпълнени изцяло от нашата страна, следователно настояваме моментално да изпратите самолет на клиента ми. Ако в следващите 10 (десет) календарни дни не получим инструкция как да вземем наградата, завеждаме дело срещу поверената компания.“

Следователно спорът стигнал до ушите на съда и в следващите 3 години ще се разглежда под микроскоп. Pepsi имали своя позиция и обяснвявали, че от милионите зрители, само един е потърсил тази награда, което показва, че Ленърд не е глупав, а просто търси финансова изгода от целия процес. След 3-годишни спорове, съдът най-накрая се изморил от всичките действия и дела. Всички знаели, че Pepsi няма как да извадят боен самолет и по конституция никой няма право да притежавата такава бойна машина. Друга важна подробност е, че направените реклами никога не могат да се смятат за легитимен договор, който задължава една от двете страни да изпълни уговорката си – всичко се случва изцяло на добрата воля. В този случай Pepsi не само нямали доброто желание, но били готови да спорят до последно. Заключението е, че в нито един случай не е имало подписан договор за получаване на подобна награда. Освен това може да се говори за договор едва, когато компанията се съгласи да приеме заплащането. С други думи, ако човек изпрати пари за тениска с точките за Pepsi, той трябва да изчака одобрение. В случай, че не го получи поради простата причина, че няма тениски, той не може да заведе и иск.
Когато попитали за какво му е необходим боен самолет, Ленърд обяснил, че в миналото американската армия е продавала танкове за цивилни нужди, превръщайки ги в транспортьори и високо проходими машини.

Погледнато назад в историята, това не е единственият забавен случай на компанията. Знаете ли, че за известно време Pepsi се превръща в истинска морска сила и спокойно може да участва във война със собствена техника?

 
 
Коментарите са изключени

Ефектът на доминото и политическите му употреби

Първия път, когато срещаме думата в исторически план, според Probert Encyclopaedia, тя е в контекста на религията:

Доминото е вид качулка, носена, по каноните, в катедралната църква. По-късно така се нарича траурен воал за жени, а още по-късно – цяла или полумаска, отново носена от жени при пътуване или на бал с маски. Доминото става маскарадна дреха, носена за прикритие и от дами, и от господа и състояща се от голямо наметало или мантия с широки ръкави и качулка, които могат да се махат. Обикновено е направена от черна коприна, но понякога и от други цветове и материали.

Как точно известната настолна игра, която можем да срещнем през 18 век в Италия, се свързва с някое от горните определения, не знаем, но има предположения, че италианските мисионери, пътували до Китай, вероятно са видели там подобен тип игра и са я донесли обратно в Италия. Веднъж в Италия, играта вече приема някои промени и нови елементи и така придобива вида, в който я знаем днес.

Ефектът на домино е верижна реакция (от линеен вид), която започва с падането на едно парче. Този ефект вдъхновява бившия президент на Съединените щати Дуайт Д. Айзенхауър, когато изнася речта си за „теорията на доминото“ на 7 април 1954 г.

И накрая, имате по-широки съображения, които биха могли да следват принципа на „падащото домино“. Имате подредени няколко плочки домино, бутаме първата и това, което ще се случи с последната, е, че със сигурност ще падне много бързо. По същия начин бихме могли да видим как начало на един разпад много бързо би могъл да добие много по-дълбоки влияния.

Повечето историци са съгласни, че теория за ефекта на доминото е спомената първо от друг американски президент – Хари С. Труман. Почти моментално след края на Втората световна война започва Студената война и идеята, че превръщането на една свободна, некомунистическа нация в комунистическа ще предизвика верижна реакция в съседните й страни, става официалната външна политика на САЩ. Поради тази причина Труман изпраща военни сили и помощ в Гърция и Турция, за да предотврати разширяването на комунизма в от нарастващия брой на комунистическите балкански държави. Теорията на доминото, или ефектът, както е по-известно, е създадена в края на 40-те години, но с речта на Айзенхауър през 1954 г. става известна само няколко години по-късно.

В началото на 60-те години, когато Айзенхауер – който твърди, че ще направи почти всичко, за да избегне предаването на позицията му и страната на Кенеди – успя да го убеди за катастрофалните ефекти, които теорията за домино може да има за САЩ и западния свят като цяло. Той казва на Кенеди, че падането на Лаос в ръцете на комунистите – следователно и в тези на Виетнам – ще предизвика верижна реакция и ще доведе до падането на цяла Югоизточна Азия, нещо, което би създало сериозна заплаха за сигурността на света.

Domino effect

Това обаче се оказва, че не е вярно след войната във Виетнам, тъй като преобразуването на Виетнам в комунистическа държава не предизвика верижна реакция и не позволява на комунистите да завладеят цяла Югоизточна Азия. 

Въпреки поуките, извлечени от Виетнам, в началото на 80-те години теорията за домино отново се използва, за да оправдае намесите на Рейгън в Централна Америка и Карибите. Този път хората по света бяха по-политически осъзнати и подозрителни и открито оспорваха решенията на американското правителство като намекваха, че то използва теорията, за да прикрие други политически и финансови интереси.

Дълги години след Рейгън, използването на теорията е ограничено – поне в западния свят. За нея се споменава отново по време на кризата в еврозоната през 2009 г. Този път е в устата на най-големите банки и правителствата на най-икономически силните държави. Тази криза беше предшествана от затрудненията на САЩ и европейската банкова система, които мутираха в дълговата буря, довела гражданите на по-слабите икономики на еврозоната, като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия, на ръба на фалита.

В началото на кризата правителствата на всички замесени държави се опитаха да решат проблема с меморандуми и помощи за фалиралите организации, но в целия свят се появяваха рецесия след рецесията, а нивата на безработица и бедност избухнаха. Правителствата се опитаха да оправдаят политическите си и икономически решения като изтъкваха високия риск от верижна реакция от една икономиката към друга.

Дали това е правилно или не и дали получените политики са добри или лоши, без съмнение, са теми, за които ще се напишат много книги през годините, а дори след десетилетия пълните последствия от тях вероятно все още няма да бъдат напълно известни. Разбира се, крайната цел тук е евентуално да се поправят грешките в системата след прилагане на своего рода лекопласт за спиране на този ефект на доминото. Но дори и наистина да има подобен ефект в този случай и политиките в крайна сметка да работят в краткосрочен план, хората са склонни да бъдат по-реакционални. Тъй като кървенето се забавя от подобни лепенки, ние сме склонни да се успокояваме и да забравяме да положим реални усилия за реално оправяне на това, което наистина е причинило рецесията. Така сривовете на акции, петролните кризи и други на пръв поглед циклични големи икономически катастрофи продължават да се случват отново и отново, често по същите причини, както преди.

 
 
Коментарите са изключени