В памет на Анна Политковская

| от chronicle.bg |

Днес се навършват девет години от убийството на руската независима журналистка Анна Политковская.

Тя е автор на няколко отличени книги за войната в Чечня и режима на президента Путин. Няколко пъти е била участник в преговори за освобождаване на заложници, включително и в кризата Норд-Ост през октомври 2002, когато чеченски бунтовници взимат заложници в Московския театър. Политковская също е била активен застъпник за правата на семействата на загиналите войници, прави разследвания на корупцията във военното министерство и в командването на руските федерални войски в Чечня.

В интервю пред британския вестник „Индипендънт“ Политковская разказва, че на 1 септември 2004 година, по време на кризата със заложниците в училището в Беслан, се е свързала с чеченските бунтовници и е успяла да ги склони да позволят на Аслан Масхадов, бившия чеченски президент и бунтовнически лидер, да отиде в Беслан  и да убеди терористите да освободят взетите за заложници деца. След като се качва на самолета за Беслан, тя получава мистериозно натравяне. Тъй като има и предишен горчив опит, журналистката отказва всякак храна в самолета, но изпива един чай. Веднага след това изпада в силно неразположение, изгубва съзнание и не успява да стигне до училището в Беслан. Причината за нейното боледуване така и не е установена.

Рускинята обаче не се плаши достатъчно от случилото се и продължава да разследва неудобни за руската власт въпроси и територии. Ясно обяснява защо не харесва Путин в книгата си „Русия на Путин“:

За цинизм. За расизм. За бесконечную войну. За ложь. За газ в «Норд-Осте». За трупы невинно убиенных, сопровождающие весь его первый срок. Трупы, которых могло и не быть.

На 7 октомври 2006г. Политковская е намерена убита в асансьора на блока си. До нея лежат пистолет Макаров и четири гилзи. Полицаите съобщават, че убиецът е стрелял в гърдите й, след което е направил и втори изстрел – в главата. В хода на разследването става ясно, че най-малко петима души са замесени в убийството й.

Редакторът на вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов съобщава, че в деня на нейното убийство Политковская е планирала да издаде статия, описваща мъченията, които вероятно използва чеченската служба за сигурност, известна като Кадировци и която е лоялна на про-Московския министър-председател Рамзан Кадиров. Ден след като Политковская е намерена мъртва, полицията конфискува нейния компютър и материалите от разследването.

Убийството има отзвук в цял свят и става повод за още критики към Кремъл. Книгата й „Русия на Путин“ още е актуална, а решенията на Кремъл засягат световната политика. 

 
 

С дъвка и ходене срещу затлъстяването

| от chr.bg |

Дъвката, съчетана с ходенето, могат да се окажат добри съюзници срещу затлъстяването при мъжете над 40-годишна възраст. Агенцията цитира изследване на японски учени, според които когато дъвчем, ние инстинктивно започваме да крачим по-бързо. А това води до свалянето на излишните килограми.

Японските специалисти провели тестове по време на ходене на 46 мъже на възраст между 21 и 69 години. Били отчитани техният сърдечен ритъм, изминатото разстояние, скоростта им, направените крачки и калорийното изразходване.

На половината от участниците била дадена дъвка. При мъжете над 40 години билазабелязана тенденция да крачат по-бързо, когато дъвчат. Те изминавали по-голямо разстояние и изгаряли значително повече калории.

 
 

И през 2019 г. може да няма нобелова награда за литература

| от chronicle.bg |

Нобеловата фондация заяви, че тазгодишната нобелова награда за литература, която вече беше отложена за 2019 г., може да бъде отложена и за по-напред във времето.

Ларс Хайкенсен, директор на фондацията, каза, че наградата за 2018 г. ще бъде връчена, когато Шведската академия възвърне доверието в себе си или поне напредне достатъчно в това начинание. „Което означава, че крайният срок вече не е 2019 г.“, съобщи Хайкенсен в ефира на общественото шведско радио.

Комисията се разпадна, след като през ноември шведски вестник публикува показанията на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени и сексуално малтретирани от хора, които дълго време са част от Академията. Заради това беше решено тазгодишната нобелова награда за литература да бъде връчена през 2019 г. заедно с тогавашната.

 
 

Отиде си художникът Светлин Русев

| от chronicle.bg |

На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е издъхнал в дома си.

Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI в.

Русев работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи изложби и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина.

Той е носител на редица отличия и награди. Правил е изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина

 
 

Новият флагман на Lenovo се зарежда веднъж на 45 дни

| от chronicle.bg |

Новият флагман Lenovo Z5 е интересен модел, от който вече видяхме някои снимки, които намекват за преден панел почти на 100% дисплей й двойна камера.

Онова, което излезе като информация сега обаче звучи наистина странно. Според хората от Lenovo телефонът ще се зарежда веднъж на 45 дни – един живот на батерия, за който досега не сме и мечтали.

Шефът на Lenovo, господин Ченг, твърди, че моделът може да издържи до 45 дни в режим на готовност. Как от компанията са постигнали това, за момента не се знае. По всяка вероятност софтуерът на телефона е оптимизиран, тъй като едва ли само увеличаване на капацитета на батерията е достатъчно, за да може да се ползва 45 дни без зареждане.

Предстои да видим.