shareit

В памет на Анна Политковская

| от chronicle.bg |

Днес се навършват девет години от убийството на руската независима журналистка Анна Политковская.

Тя е автор на няколко отличени книги за войната в Чечня и режима на президента Путин. Няколко пъти е била участник в преговори за освобождаване на заложници, включително и в кризата Норд-Ост през октомври 2002, когато чеченски бунтовници взимат заложници в Московския театър. Политковская също е била активен застъпник за правата на семействата на загиналите войници, прави разследвания на корупцията във военното министерство и в командването на руските федерални войски в Чечня.

В интервю пред британския вестник „Индипендънт“ Политковская разказва, че на 1 септември 2004 година, по време на кризата със заложниците в училището в Беслан, се е свързала с чеченските бунтовници и е успяла да ги склони да позволят на Аслан Масхадов, бившия чеченски президент и бунтовнически лидер, да отиде в Беслан  и да убеди терористите да освободят взетите за заложници деца. След като се качва на самолета за Беслан, тя получава мистериозно натравяне. Тъй като има и предишен горчив опит, журналистката отказва всякак храна в самолета, но изпива един чай. Веднага след това изпада в силно неразположение, изгубва съзнание и не успява да стигне до училището в Беслан. Причината за нейното боледуване така и не е установена.

Рускинята обаче не се плаши достатъчно от случилото се и продължава да разследва неудобни за руската власт въпроси и територии. Ясно обяснява защо не харесва Путин в книгата си „Русия на Путин“:

За цинизм. За расизм. За бесконечную войну. За ложь. За газ в «Норд-Осте». За трупы невинно убиенных, сопровождающие весь его первый срок. Трупы, которых могло и не быть.

На 7 октомври 2006г. Политковская е намерена убита в асансьора на блока си. До нея лежат пистолет Макаров и четири гилзи. Полицаите съобщават, че убиецът е стрелял в гърдите й, след което е направил и втори изстрел – в главата. В хода на разследването става ясно, че най-малко петима души са замесени в убийството й.

Редакторът на вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов съобщава, че в деня на нейното убийство Политковская е планирала да издаде статия, описваща мъченията, които вероятно използва чеченската служба за сигурност, известна като Кадировци и която е лоялна на про-Московския министър-председател Рамзан Кадиров. Ден след като Политковская е намерена мъртва, полицията конфискува нейния компютър и материалите от разследването.

Убийството има отзвук в цял свят и става повод за още критики към Кремъл. Книгата й „Русия на Путин“ още е актуална, а решенията на Кремъл засягат световната политика. 

 
 
Коментарите са изключени