shareit

Тунелът на наркобоса Ел Чапо – планиран повече от година

| от |

Тунелът, през който най-големият наркобос в Мексико Хоакин Ел Чапо Гузман излезе на свобода, е планиран повече от година. Прокопаването на подземния път със сигурност е причинило силен шум. Входът е планиран за място, към което охранителните камери на строго пазеният затвор са нямали видимост.

Както властите обобщиха в понеделник, няма и следа от наркобоса, но е ясно, че той е получил сериозна помощ както от служителите на затвора, така и от бандата си отвън. Трима надзорници от затвора Алтиплано са били уволнени във връзка с бягството на страховития Ел Чапо. Алтиплано е най-строго охраняваният затвор в Мексико, намиращ се на 90 км западно от Мексико Сити. Засега не се обявява кои са точно хората, които са заподозрени като помощници на Ел Чапо.

Затворът Алтиплано има същите стандарти за охрана както и тези в САЩ и Канада. Допълнителни служители са следели за Ел Чапо зад решетките, включително той е носел проследяваща гривна, която за съжаление работела само на територията на затвора.

Тунелът, който е дълъг около километър и половина, е прокопан на повече от 19 метра дълбочина, като най-вероятно са използвани доста високотехнологични похвати, за да бъдат елиминирани 750-те камери и 26-те охранителни филтъра.

Мексиканското правителство предлага 3.8 милиона долара награда за главата на Ел Чапо. Интерпол разпространи спешно съобщение до над 10 страни, най-малко 49 души са били разпитани, като сред тях са над 30 затворнически служители.

Тунелът, през който Ел Чапо избяга за пореден път от затвора, е сложно структуриран – той е снабден с осветление, въздухоотводи, вътре го е чакал личен мотоциклет, нагласен да се движи по железопътна линия – работата е отнела между 18 месеца до 2 години, за да бъде завършен тунелът, твърди бившия шеф на вътрешната сигурност Джим Динкинс.

„Когато обаче е поръчка на шефа, най-вероятно се е работило със скоростта на светлината ”, казва още Динкинс.

Ако някой е в състояние да организира подобно грандиозно бягство, то това е Ел Чапо Гузман – гангстер с над четвърт век опит в колосалните схеми за контрабанда и трафик на наркотици чрез сложни тунели през границата между САЩ и Мексико. За него е по-скоро фасулска работа да избяга от затворени помещения, предвид факта, че се задържа в килията си едва година.

Картелът на Ел Чапо – Синалоа има стабилни позиции в корумпирането на служители, коментират от звеното за превенция на организираната престъпност. „Синалоа е бандата, която е най-добре внедрена в държавните структури”, коментират експертите.

Специален агент Джо Гарсия, който е пенсиониран повече от година, твърди, че подобни тунели като този под затвора Алтипано, не са виждани никъде по протежението на границата между САЩ и Мексико.

За да се организира подобно бягство, то помощниците на Ел Чапо трябва да са доста добре запознати със затвора още преди той да е бил вкаран в килията, твърдят експертите.

Инженерите и работниците по тунела са имали достъп до секретна информация като планове на затвора, скица на пода, разпределение на алармите и камерите. И шумът, който се е чувал, когато са били прокопавани последните 10 метра през вертикалната шахта, директно под затвора, за да се стигне до килията на Гузман би трябвало да е привлякъл вниманието на затворническите служители.

„Това не е просто някой да е взел два три инструмента, чукове и секири. Това е много сложно устроена операция, невъзможно е никой да не чуе шума от строителните работи, които са се случвали точно под земята на затвора”, коментират експертите.

Зоната около затвора е строителна площадка, навсякъде има изкопи с огромни тръби за вода и ровове, което е подпомогнало работата по тунела да остане незабелязана.

Репортер на Асошиейтед Прес забелязал, че останките от прокопаването на тунела не са били извозени, за да не се привлича внимание. Те са били разпръснати около недовършената постройка, където тунелът е извел Ел Чапо.

Издирването на Ел Чапо в района на затвора, което стартира в понеделник, претърпя драматичен крах. Полетите от близкото летище в Толука, които бяха спрени, се върнаха към нормалния си график. Всички пътници бяха проверявани безрезултатно.

Това е второто бягство на Гузман, който избяга от затвора през 2001 година с количка за мръсно пране и остана на свобода 13 години. През февруари 2014 година той бе заловен в мансарда с изглед към Тихия океан в Масатлан, докато спи.

За последно Ел Чапо е видян около 21 часа в събота в килията си. След като влиза зад паравана на душа си – той изчезва. Когато надзорникът влиза да го търси открива дупка 50 на 50 см, която отвела наркобосa до тунела.

 
 
Коментарите са изключени