shareit

Смъртта на необвързаната жена в асансьора

| от chronicle.bg, по BBC |

Тялото на жена беше открито в асансьор в Китай, месец след като е заседнала в него. Асансьорът в жилищна сграда в Сиан бил спрян от двама техници на 30 януари. Те не проверили дали в него има човек, преди да го изключат.

Полицията разглежда случая като непредумишлено убийство и няколко души са арестувани заради фаталната грешка. Според местни издания във вътрешността на асансьора има драскотини от нокти.

Предполага се, че жената е 43-годишна и е живяла сама в сградата. Нейното семейство не я е посещавало често.

Инцидентът още веднъж повдигна въпроса за стандартите за безопасност в Китай, но предизвика и дискусия за самотните жени и психично болните.

„Тридесет дни, колко ли болка и страдание е преживяла, сърцето ме боли за нея“, казва в коментар потребител на китайската социална мрежа Weibo. Мнозина други също изразяват съчувствие заради смъртта на жената, чиято фамилия е Ву.

Новината, че техниците само са извикали, за да проверят дали в асансьора има човек, предизвика възмущение.

„Ами ако е бил глух или глухоням в асансьора?“, пита друг потребител на социалната мрежа.

Инцидентът отново разпали дискусията за занижените стандарти за сигурност в страната. Миналата година жена почина, пропадайки в развален ескалатор в мола.

Смъртта на самотната жена

Госпожа Ву е живяла сама и не е поддържала редовно връзка със семейството си. Това повдигна въпроса и за необвързаните жени.

Някои се изненадаха, че изглежда никой не се е разтревожил от дългото отсъствие на жената и изразиха тревога за нарастващата се градска изолация.

„Може би трябва да имаме app, в който всеки ден да натискаш два пъти и ако два дни не си, да сигнализира на полицията“, казва потребител на Weibo.

Въпросът за необвързаните жени, стигматизирани в Китай, отдавна е наболяла тема в култура, която приоритизира брака.

Държавата призовава повече жени да се оженят, особено заради огромния дисбаланс между половете заради наскоро приключилата политика за създаване на само едно дете в семейство.

„Психично болните също са хора“

Според местни медии госпожа Ву може би е имала психични проблеми. Въпреки че тази информация няма официално потвърждение, много онлайн потребители се запитаха каква е грижата за психично болните.

„Как може семейството й да позволи да изчезне за месец? А нейната социална общност, къде са те“, пита потребител.

Други критикуват медиите, публикували тази версия, защото психичното здраве на жената няма отношение към случилото се.

 

 
 
Коментарите са изключени