shareit

След 18 дни в пещерата в Тайланд – всички 12 деца вече са спасени

| от chronicle.bg, по The Guardian |

Преди 18 дена, на 23 юни 12 деца и техният треньор по футбол се оказват заложници на природата след влизане в пещера в Тайланд. Последните 18 дни бяха надпревара с времето в опити да бъдат спасени децата. Днес всичките 12 деца и техният треньор успешно бяха извадени от пещерата в северен Тайланд, предава The Guardian.

Финалният ден от операцията започна днес малко след 10 часа местно време, докато осемте извадени момчета вчера и в неделя се възстановяват в болница в близкия град. „Wild Boars“ (както е името на отбора), и техният треньор стават заложници в пещерата след като по време на експедицията им, дъждове предизвикват наводнение в тунелите. Едва миналата седмица британските водолази ги намериха в една от камерите на пещерата. Въпреки проливния дъжд от последните дни, подготовката за спасителната операция не е била възпрепятствана.

За спасяването на всяко дете са нужни двама водолази. Единият води детето към изхода и държи въздушната му маска, а другият се движи зад детето. И тримата се придвижват по статично въже, прикрепено към стените на пещерата.

Случаят с децата беше отразен във всички световни медии. Притеснението от последните дни вече ще бъде заместено от радостни викове. Но и тези радостни викове ще бъдат примесени с тъга, заради единият водолаз от спасителния екип, който загина в петък по време на спасителната акция.

Първите четири момчета, които бяха освободени вчера вечерта (местно време), са се видели с родителите си само през стъклен прозорец. Здравните власти би трябвало днес да решат дали останалите момчета е безопасно да се срещат с родителите си предвид опасността от някаква зараза. Ако след изследването резултатите се окажат негативни и децата не са заразени, могат да посетят семействата си със съответното болнично облекло, казва ръководителят на спасителната акция, цитиран от The Guardian.

Две от децата, на възраст между 14 и 16 години имали симптоми на пневмония и ниски температури, когато пристигат в болницата снощи вечерта. По данни на лекарите, те вече са добре, но трябва да носят слънчеви очила като предпазна мярка от светлината.  Тайландските власти взимат стриктни мерки и родителите не могат да се приближават на по-малко от 2 метра от децата си в продължение на 48 часа, а самите деца ще останат под медицинско наблюдение поне 7 дена.

 
 
Коментарите са изключени