shareit

Ще ви върнат ли ампутирания крайник, ако си го поискате?

| от |

Стандартна процедура в повечето болници е премахнатите крайници, тъкани и органи да се изгарят. Ако докторите отрежат нещо от вас и вие си го поискате (навреме!), те ще ви го дадат. Било то крак или камък от жлъчката.

Една от най-честите причини да откажат да ви върнат крайника е, че той ще бъде използват за медицински изследвания. В такъв случай докторите обикновено ще ви кажат, че не могат да ви го върнат, защото е тъканта ви носи зараза. Дори това да е така, стандартният метод за съхранение на жива тъкан – във формалдехид – обикновено убива всякакви болести по него с няколко добре познати изключения. Тоест, зад извинението „Вредно е“ може да се крие нещо друго и вие сте в правото си да се съмнявате.

Кристи Лоял губи крака си в борбата с рака, но когато си го иска от докторите, те отказват да й го дадат. След известна юридическа борба и с тях, няколко седмици по-късно все пак си го получава. По-късно Кристи плаща 650$ на компания, която да го „скелетоса“ и в момента поддържа instagram акаунт, в който публикува снимки с крака си и съвместните им приключения:

Държавата има право да извършва медицински изследвания върху тъканта, която вече не е част от тялото ви, без вие да имате думата. Това се прави, за да не се възпрепятства медицинският прогрес и е една от сновните причини да не ви върнат каквото са ви отрязали. Заради експериментите, които лекарите извършват, може да си получите обратно бившата част от тялото ви в много неприятно състояние или тя да бъде напълно унищожена.

Между другото, можете да продадете крайника си преспокойно. Когато с някой приятел гледате снимки на последното Ферари, например, и той ви каже, че трябва да си продаде и двата бъбрека за него, побързайте да го контрирате преди да го е направил! Цената на бъбреците стига до 10 000 долара, което далеч не е достатъчно за Ферари. Освен ако не са застраховани – краката на Марая Кери са застраховани за 1 милиард долара.

 
 
Коментарите са изключени