Припят: историята на един красив град преди аварията в Чернобил

| от chronicle.bg |

В продължение на 16-годишното си пълноценно съществуване украинският град Припят е парче съветски рай.

Градът е издигнат от бригади през 1970 г. и целта му е да приюти десетките хиляди работници в бъдещата атомна електроцентрала в Чернобил. Всичко върви отлично според демографските и икономически показатели. Населението расте, раждат се бебета, има изобилие на стоки и услуги, а самите хора казват, че дори не са осъзнавали, колко потенциално опасно е да работиш в АЕЦ.

Така до нощта на 26 април 1986 г. или по точно два дена по-късно. Два дена след избухването на 4-ти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил населението на Припят е евакуирано и изселено. Хиляди хора, привързани към домовете си, така и не се завръщат в тях.

За всички изселени е построен нов град – Славутич. Първите му жители се нанасят през 1988 г.

Смята се, че причина за аварията е комбинация от конструкцията на реактора и човешка грешка. Според Световната радиоактивна асоциация, до днес това остава  най-лошата неконтролируема атомна авария в света.

Отцепената зона е с площ почти колкото Люксембург, като 2600 кв. км, намиращи се в Украйна и Беларус са неблагоприятни за обитаване в следващите 24 хиляди години. Данните сочат, че близо 5 милиона души все още живеят на „заразена“ почва в Украйна, Беларус и Русия.

На този фон обаче се откроява и друга тенденция – тази на „черния“ туризъм. Напоследък Чернобил и Припят  стават все по-популярни туристически дестинации. Още през 2011 г. радиоактивната зона е обявена за туристическа атракция. Ежегодно тя е посещавана от повече от 10 хиляди туристи. Някои компании дори предлагат нощувки за онези, които се осмеляват да прекарат повече време в градовете.

Днес Припят е призрачен град. Град на носталгия, на разруха, на внезапно и безвъзвратно приключил живот. Куклите все още „гледат“ под прахта на отронените мазилки, басейнът е просто дупка в сградата, а улиците приличат на горски пътеки, по които ходят животни, но не и хора. Към сто пенсионери (според статистиките) се връщат в зоната и до днес живеят там.

Не е трудно да намерите снимки на припят днес. Как е изглеждал обаче Припят преди нощта на 26 април 1986 г.? Вижте в галерията горе един останал в миналото град, който продължава да живее свой собствен живот и до днес, точно 32 години след аварията в Чернобил. 

 
 

Изкуствен интелект пише „човешки“ текстове

| от chronicle.bg |

Компанията с нестопанска цел OpenAI създаде изкуствен интелект, който е толкова добър в писането на достоверни „човешки“ текстове, че създателите му имат сериозни притеснения от злоупотреби, ако го направят достъпен за всеки. Това е причината компанията да наруши обещанието си да публикува всичките си открития, което възмути мнозина с интерес в сектора.

OpenAI създава езиковия модел GPT-2 и го тренира да предсказва следващата дума в изречение във файл с 40 гигабайта текст. Резултатът е „алгоритъм, който може да създава свързан, дълъг текст по зададена тема“.

Компанията се притеснява, че технологията може да се използва за генериране на фалшиви новини, създаване на нереални акаунти в социалните мрежи, автоматизиране на спам и още. 

По-малка версия на технологията все пак ще бъде достъпна безплатно в интернет. Организацията обаче не е сигурна дори и в това. „Вярваме, че обществото рано или късно ще има нужда от сериозни норми на публикуване, за да не допуска фатални грешки.“

В Tуитър новината беше посрещната с известна доза гняв като OpenAI беше обвинена, че „крие“ изследванията си и така прави обратното на отворен софтуер, което е в пълен конфликт с името й. Други обаче бяха по-разбиращи като похвалиха компанията, че мисли напред за възможни проблеми. Илон Мъск, един от първоначалните инвеститори в OpenAI, беше въвлечен в неразборията, но в собствения си акаунт той поясни, че няма нищо общо с компанията от над година.

OpenAI все още не е взела окончателно решение за GPT-2. Те посъветваха правителствата по цял свят да имат готовност за създаване на политика, норми и критерии, с които да посрещнат напредъка на изкуствения интелект.

 
 

Почина модният дизайнер Карл Лагерфелд

| от chronicle.bg |

Карл Лагерфелд почина, предаде сайтът Le Figaro, последван от други френските медии. Според тях информацията идва от източници близки до модна къща Chanel.

Иконичният дизайнер, който е и една от най значимите, талантливи и популярни личности в модната индустрия, си  отиде на 85-годишна възраст.

Модни личности от цял свят изказаха съболезнования след печалната новина.

Лагерфелд изпълнява длъжността творчески директор на Chanel от 1983 година.

Според френското списание Closer, дизайнерът  е починал след кратко боледуване. Лагерфелд работи почти до края на живота си, като дори е дал инструкции на персонала си за предстоящата колекция есен/зима на Fendi, която трябва да бъде представена в Милано тази седмица.

Очаквайте подробности. 

 
 

Apple също планира сгъваем телефон

| от chronicle.bg |

Apple подаде документи за патент на сгъваемо устройство, от което предполагаме, че компанията иска да направи iPhone подобен на Samsung Galaxy X Fold.

В документите можем да видим дизайн на сгъваем на две телефон. Или може би таблет?

screenshot-2019-02-19-at-12.32.54-5972

Дизайнът се казва „мидена черупка“ и е значителна стъпка спрямо предните телефони на Apple. Самият документ обаче сам по себе си не означава, че можем да очакваме подобна технология през октомври, когато компанията традиционно представя новите си продукти.

При Samsung обаче нещата са ясни – очакваме сгъваем телефон и то съвсем скоро.

Имаше всякакви слухове около смартфона на Samsung (както винаги), но компанията още миналата година ни показа как би изглеждал, а след това го видяхме и в рекламно видео. Но все още нямаме официална информация за капацитетите на устройството.

Знаем само, че разгънат дисплеят, който се казва Infinity Flex, ще е 7,3 инча (18,5 сантиметра).

През 2018 година стартъпът Royole пусна FlexPai, който има сгъваем 7,8-инчов екран.

 
 

Пилот нарисува неприлични знаци със самолета си от скука

| от chronicle.bg |

Работата понякога може да ни доскучае, колкото и интересна да е тя. 

Австралийски пилот изписа в небето, „Скучно ми е“, докато тества новия двигател на самолета си. Но това не е единственото което направи, както можете да видите от снимката.

pilot-spells-out-i-m-bored-in-air-during-test-flight-1098157574246014977

Самолетът, модел Diamond Star, собственост на летателната школа Adelaide, летя 3 часа – между 9 и 12 сутринта във вторник.

Питър Гибсън, говорител на местния орган за контрол и безопасност на полетите, каза пред ABC Australia, че рисуването със самолет е „рядко, но не и нечувано“.  „Докато пилотът управлява самолета безопасно и изпълнява всички изисквания и правила, не ни интересува особено как изглежда пътят му на радара.“