shareit

Поне един убит и осем ранени след атака в Лондон

| от chronicle.bg |

Най-малко десет души бяха ранени, а един – убит на място, след като бус се вряза в тълпа пешеходци близо до лондонска джамия във Финсбъри парк на улица „Севън систърс“ в северен Лондон. Осем души са закарани в три болници в града, а на двама им е оказана медицинска помощ на място.

Полицията е получила сигнал в 00:20 часа лондонско време за ван, който се е качил на тротоара пред джамията и е започнал да гази хората.

Според Мюсюлманския британски съвет, нападението е умишлено.

„Бяхме информирани, че микробус се е блъснал във вярващи, които излизали от джамията във Финсбъри парк. Молитвите ни са за жертвите“, се казва в съобщението на Съвета на мюсюлманите.

Полицията е арестувала „гладко избръснат бял мъж“ за атаката, съобщават властите. Той е шофирал бял на цвят бус. Нападателят е бил задържан от хора, намиращи се наблизо, и предаден на властите.

CNN цитира множество свидетели, според които от буса за излязли още трима души и са избягали, но полицията отрича засега да са идентифицирани други заподозрени.

Според свидетел, цитиран от BBC, при задържането си, нападателят е крещял „Искам да убивам мюсюлмани“.

В Twitter бяха разпространени първи кадри на извършителя на атаката:

„Все още не знаем пълни подробности, но това определено беше умишлена атака срещу невинни лондончани, много от които тъкмо завършваха молитвите си през свещения месец Рамадан“, каза той в изявление.

„Доколкото това изглежда като атака върху определена общност, както и ужасните атаки в Манчестър, пред Уестминстър и на Лондон Бридж, това също така е и нападение над нашите споделени ценности като толерантност, свобода и уважение“.

Лондонският кмет също така обясни, че полицията ще охранява допълнително мюсюлманските общности, особено онези, които съблюдават Рамадан.

Районът продължава да е блокиран от полицейски коли, бърза помощ и пожарна.
Сред основните теми, които се коментират в социалните мрежи след атаката е факта, че веротно става дума за нападение по ислямофобски подбуди. Мюсюлмани, живеещи на Острова, питат дали това нападение ще бъде отразено от медиите по същия начин, както нападенията, случващи се от страна на ислямски терористи.

 
 
Коментарите са изключени