shareit

Почина създателят на Върколака, Лен Уейн

| от chronicle.bg |

Легендарният автор на комикси Лен Уейн почина на 69-годишна възраст. Кариерата му се простира нар 4 десетилетия, но най-запомнящата му работа остава съавторството на Върколака (Wolverine) заедно с Джон Ромита Младши.

Дуото представя иконичния супергерой в брой 181 на комикса „Невероятният Хълк“ през 1974. Една година по-късно Уейн включва Върколака в брой 1 на „Гигантските X-Men“. Този брой в последствие ще се превърне в един от най-важните еднократни издания в историята на комиксите. Допреди 1975 X-Men е неуспешна, безизвестна поредица с нищожни продажби, прекратена още през 1970 година. Но когато Уейн пуска отново героите си заедно с художника Дейв Кокръм, се появява нова ера супергерои. Едни от най-успешните в историята, а може би и най-успешните!

Върколакът и X-Men не са единствената силна работа на Уейн. Той също така създаде Swamp Thing заедно с Бърни Рингстън, и редактира Watchmen на Алан Мур и Дейв Гибън.

Всъщност, през дългата си кариера той е работил върху огромна част от героите на Marvel и DC, а също така е писал и за анимации като Spider-Man и X-Men от 90-те, както и за Ben 10.

 

 
 
Коментарите са изключени