shareit

Почина създателят на Чоко и Боко, аниматорът Румен Петков

| от chronicle.bg |

Режисьорът на редица известни анимационни филми Румен Петков е починал, съобщава Надежда Славова – негова ученичка, колега и близка, пред „Дневник“.

През 1978 г. завършва магистърска степен в Софийския университет. През 80-те години създава първият български говорещ анимационен филм –  „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, комиксите в сп. „Дъга“.

cb3784034b0

В началото на 90-те години напуска България, за да продължи кариерата си в САЩ. Там той работи по проекти на „Юнивърсъл“ и „Картуун нетуърк“, като е режисирал епизоди на „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“, „Уди Кълвача“, „Cow and Chicken“, „Powerpuff Girls“. Други негови филми са „Алтернатива“, „Архипелаг“, „Мodus Vivendi“, „Маймуни“, „Дъгата“ и „Планетата на съкровищата“ – първият български пълнометражен анимационен филм.

Петков е носител и на „Гран при“ от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), създаден през 1960 г. от Уолт Дисни. Петков е носител е на „Златна палма“ от кинофестивала в Кан от 1985 г. за „Женитба“, който режисира със Слав Бакалов. Номиниран е за Daytime Emmy Award

 
 
Коментарите са изключени